Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzis-na-obiad-cz-34-Wakacyjna-t551617,1,310.html

widzę, że pustki, u nas w wątku, ja siedzę sama, mężulo w delegacji, wraca dziś w nocy:) ogarniam sprzątanie i zaległości zawodowe na kompie... obiadu nie robiłam, wszamałam kukurydzę -kolbę, z masełkiem, czosnkiem, solą morską i pietruszką i chłodnik ogórkowy:) na jutro polędwiczki wieprzowe pieczone w miodzie, ziołach, z gruszkami, zjemy pewnie z pieczonymi ziemniakami w łupinkach i sałatą z pomidorami i winegretem:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj na obiad? cz.35 Sierpniowa :)

No właśnie, ja w pracy mam za oknem las i latem to bardzo przyjemne bo daje cień i szum drzew, natomiast jesienią/wczesną wiosną kiedy ogrzewanie jeszcze nie włączone to wychodzę na taras się ogrzać na słońcu bo na zewnątrz cieplej, niż w mojej norce:-)

U nas dzisiaj szybki obiad czyli mąż kupił krokiety:))-------nawet nie wiem z czym. hehehe
Ja skończę mój misz-masz jednogarnkowy. Nie jadłam w domu dwa dni obiadu i mi jeszcze zostało.

Emilia------w mojej pracy też tak mam, ze dłonie i stopy mam zimne. Bo wogole nie dochodzi do mnie słońce i zimnica od podłogi ciągnie.

U nas wczoraj gotował multicooker, czyli kurczak w sosie paprykowym+ziemniaki na parze. dziś to samo bo sporo zostało.

Zimno mi jak nie wiem, mam sukienkę z krótkim rękawkiem (ale gruby materiał), rajstopy i baleriny. Dłonie i stopy lodowate choć jestem raczej osobą, której ciągle gorąco.

Meggi:-) Ja mam do Gdyni 40 km, tam dojeżdżał do pracy z mojej wioski:-)
Wycieczka do kina zostanie przełożona, więc moja droga masz szansę sięz nami wwybrać:-)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Graszko cieszę się ,że z Olunią już jest wszystko dobrze nie ma nic gorszego jak chore dzieciaczki lub ....chory mąż hihi ;-).

Hejka dziewuszki kochane ;-)

My już zdrowi z mężem,ale dziękujemy za miłe słowa od Was ;-)).

Fajnie macie z tym kinem,też bym z Wami poszła,ale niestety nie po drodze mi Gdynia;-((.

Mam nadzieję,że kiedyś spotkamy się ot tak nie koniecznie w kinie ;-) i nie koniecznie w Gdyni ;-))).

Dzisiaj na obiad naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym . A popołudniu jadę trochę się zrelaksować do siostry muszę odpocząć od tych moich ,,paskud,, troszkę hehe ;-P

Mamo b, Emilio, napisałam do was:-)

Już jest lepiej z tą moją Olunią, ale myślę, że chyba jej na żołądku coś zostało...najważniejsze że już jest lepiej...Chociaż jutro ma szczepienie...
Emilio, jutro się spotykamy! Już nie mogę się doczekać;-))))))))

Ciekawy przepis, tylko zastanawiam się czy to będzie na tyle gęste, żeby z kanapek nie spadało:)

Cześć dziewczyny:))
Graszka, Emilia----------napisałam do was maila.

Biedna Olunia, chyba nie będzie chorutka.........:((((

U mnie dzisiaj gotuje mąż, a ja z racji pracy do późna wyskoczę sobie do baru na jakiś obiadek.

ewelka a zobacz ten przepis: http://gotujmy.pl/cukinia-ala-ananas,przepisy-przetwory-przepis,199767.html

Graszka współczuję, biedna Oleńka:-(
A my jutro do tego kina idziemy?Bo mi się lubią terminy mylić:-)

Dziękuję Dziewczyny:)

hormony chyba w normie, tzn. jeszcze nie szaleją:) beta wczoraj 120, jutro powtórka, progesteron w połowie normy, więc chyba wszystko na tę chwilę dobrze:) za tydzień w pt pierwsza wizyta i już nie możemy się doczekać, żeby usłyszeć to z ust lekarza...ogólnie jeszcze się chyba z tą świadomością oswajamy, rano nie mogę uwierzyć, że mogę odliczać kolejny dzień z tych 40 tyg...

co do dżemu z cukinii, robiłam rok temu cytrynowy:

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art3097.html

dodawałam tylko jeszcze tartą skórkę z cytryny i pomarańczy:) wyszły bardzo fajne w smaku:)

u nas dziś dalej barszczyk ukraiński i puleleciki indycze na parze, zjemy może z sosem warzywnym lub pieczarkowym i kaszą gryczaną lub jaglaną.

Miało być usnęła, nie uznała ( autokorekta)

Witam dziewczyny, u mnie to samo misz masz z cukini co wczoraj:-)
Bardzo lubię cukinię, chyba sobie posadzę w ogródku w przyszłym roku:-)))
Jagodzianko, jak tam poziom hormonów ciążowych dawno wyczekiwanych???
Młoda moja bardzo źle spała w nocy:-( Jestem taka padnięta, że gdybym tylko położyła się na kanapie, to w mig bym usnęła.
Niestety Ola miała stan podgorączkowy + wymioty chyba ze trzy razy w nocy.
Dostała czopek z paracetamolem i wreszcie uznała...
Myslałam, że ręce do kostek mi się zrobią od noszenia jej, a kilometrów zrobionych w pokoju, już nie liczyłam:-/

Uwielbiam cukinie:)
Chyba wypróbuję to pesto:)
U nas wczoraj był ryż ugotowany z suszonymi pomidorami, do tego mini mielone i korniszon pokrojony w talarki.
A dziś zapowiadają się naleśniki z jakimś dżemkiem albo powidełkiem:)

Apropo cukini, czy któraś z Was robi z niej jakieś dżemy?
Ja w tamtym roku robiłam, ale był na bazie galaretki pomarańczowej, a to niestety nie za bardzo nadaje się do dłuższego przechowywania. A chciałabym zrobić coś na zimę:) Może jakieś sprawdzone przepisy?:) Oczywiście musi być na słodko:)

Jagodzianka i ode mnie gratulacje:)

No polecam bo jest pyszne:) pesto można też wykorzystać np. do ravioli też fajnie smakuje:)

Mniam, pyszności - na pewno zrobię bo pesto uwielbiam - pietruszkowe też:-)

Dzieki Ania:)) To musi być pyszne.

- 1 cukinia większa pokrojona w kostkę razem ze skórką
- duża garść uprażonego słonecznika
- listki świeżej bazylii( ja daję cały pęczek)
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, oliwa
-parmezan tarkowany ( ja kupuję gotowy starty PARMEGIANO REGIANO)
Cukinię wrzucić na patelnię z łyżką oliwy i poddusić do miękkości, ostudzić, wrzucić do miski, do tego bazylię, słonecznik, czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy i wszystko razem zmiksować blenderem, jak jest za gęste to dolać oliwy( ja daje razem ok. 2 łyżek)
Pesto wrzucam do ugotowanego makaronu i mieszam razem i chwilkę podgrzewam, na talerzach posypuje parmezanem:)
Z tego przepisu wychodzi około 3 porcji :) możesz sobie też przechowywać w lodówce tak do tygodnia:)
Pyszne jest też pesto pietruszkowe, robię tak samo jak to tylko zamiast cukinii daję duży pęczek posiekanej pietruszki:)

Aniu a jak robisz to pesto z cukini?

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...