Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

A ja Agusia poproszę od Ciebie przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

Z miesiąc w zamrażalniku żołądki leża i już na nie czas, najpierw chciałam je zrobić w galarecie ale gulasz możne być pyszny.

U nas z braku czasu dzisiaj ziemniaki, pierś kurczaka w panierce i ogórek konserwowy.

Na jutro mam już ugotowany gulasz wołowy z cebulka, papryką i pieczarkami do tego surówka z kiszonych ogórków z cebulką i kasza.

Szukam pomysłu na niedzielę :)

u nas dziisaj od wczoraj watrobka z cebulka :)

na jutro piersi z kurczaka w przyprawie do gyrosu :)

a na ndz palki moje kochane ze sliwkami suszonymi :))))))))

agusiu jak ty robisz te skrzydelka z kfc bo juz mi pomyslu braknie na te jedzenie, zapodaj przepis:) dzieki

U nas pulpety rybne w sosie pomidorowo-cukiniowym z makaronem.

u nas dzis sałtka z vinegrettem, panierowanymi kawałkami camemberta i zurawiną:) tak piatkowo lekko:)

a wczoraj na szybko były placki ziemniaczane ze smietana...(te knorra bo trzec sie nikomu nie chciało)

Dziś miały być schabowe,puree i mizeria ale zapomniałam kupić ziemnaki więc to na jutro.

Zrobiłam te koski winiary,czyli piers w tej panierce ale mnie to nie specjalnie smakowało,Niko wcinał.No i niby zdrowsze,bo pieczone w piekarniku.

Upiekłam moja ulubioną karkówe nadziewaną czosniem,idealna na chleb,mogłabym tylko z tym jesc kanapki.

I mam ochotę na prawdziwa pomidorowa ze swiezych pomidorów,taką z bazylia.To w sobote:)

my dziisaj mamy pomidorówke z makaronikiem po tygodnu szpitalnego szpitala mamy ochotke na gesta nasza pomidoróweczke!!!

oki dzięki za radę ;)

gdyby nie chciało kipieć na kurczaka(w czasie pieczenia) dosyp łyżeczką trochę soli(do butelki) :)

dzięki za przepis ;) spróbuje z piwem Guiness i powiem jak wyszło.

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-6
AnnA - proszę :)

Kurczak Generał :)

trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)

przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)

ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)

już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/

najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA

dziewczyny mam pytanko. Jak robicie tego kurczaka GENERAŁA?

Ola - jednak u nas łosoś i mascarpone dalej czekają na "swój" dzień ;P

kupiłam filety z dorsza :] więc dzisiaj będzie zapiekanka z dorsza :) (chodzi za mną od tygodnia)

do tego zupa mocno jarzynowa, bo Dzieć ostatnio warzywa ogranicza do ogórków konserwowych ;) (wczoraj nawet swojej ulubionej surówki nie jadł)

kupiłam też śliczne żołądki z indyka - więc jutro będzie gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

właśnie wróciłam z zakupów, nastawiłam żołądki niech się wolno pyrkolą :] nastawiłam skrzydełka na zupę :) i ziemniaki w mundurkach na zapiekankę :]

Chłopaki pojechali tramwajem do Dziadków (Młody ma teraz jazdę na tramwaje) i akurat wrócą na zupkę :]

takie ładne skrzydełka z kurczaka były dzisiaj w Leclercu(z tymi dodatkowymi częściami - czyli 4 kostki na długość), że chyba w piątek lub sobotę też kupię, i zrobię 2 dania ;)

tzn. najpierw podgotuję - powstanie smak na zupę :]

podgotowane zamarynuję i zrobię skrzydełka a'la KFC ;]

Agusia robisz dziś łososia z maskarpone?

Ja tak,tez wszystko mam wiec dzis makaron.

my mamy zrobiony zapas mrożonych kurek :]

w sezonie kupowaliśmy w skupie(a dokładniej Teściowa) :] po 10zł/kg ;]

skąd bierzecie teraz kurki? mrożone? ja kilka razy próbowałam mrożone przyrządzić i zawsze wyszły gumowe:/

u nas barszcz czerwony w kubeczku, krokiety z kapusta i pieczarkami, a jutro chyba beda z serem i pieczarkami zapiekane...bo duzo pieczarek nam sie kupiło:p

u nas dzisiaj obiad na szybko, bo trochę się najeździliśmy w ciągu dnia ;)

frytki(z Lidla, te cienkie) + skrzydełka pikantne i w panierce (z Biedronki) + surówka Gabrysiowa ;)

jeśli jutro załapię się w Leclercu na filety z dorsza, to zrobię zapiekankę ;]

a jak nie - mam wędzonego łososia, koperek, serek mascarpone ;) i będzie makaron :]

ziemniaczki z koperkiem wątróbka drob.z jabłkiem + surówka z selera i jabłkiem

a u minie dzisiaj tortilla,
Wczoraj były polędwiczki w sosie kurkowym z kaszą gryczaną-pychota!!!

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...