Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

Dziś chińskie z wołowiną z przepisu Agusi.
Spróbujcie bo warto!

no nasze mielone byly pycha:) tak dawno nie jedlismy a jutro na obiad zupa jarzynowa a na kolacje kopytka z surowka:)

Ania - jeśli masz kawałki piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem - to nie trzeba ich gotować :] spokojnie mięsko się usmaży :]

co innego gdyby to były całe pojedyncze piersi opanierowane ;)

u nas jutro krokiety ze szpinakiem ;] (Mama kupiła)

na czwartek zrobię kotlety mielone(z cebulką i koperkiem) z marchewką i groszkiem + mizerię :] bo dawno nie było :]

Kluski śląskie + kiełbasa smażona z cebulą + kapusta modra duszona = bomba kaloryczna, ale było warto :-)

a może http://oliwka.przepisy.net/filet-z-indyka-w-ciescie-francuskim-z-lekka-salatka/, robiłam, najlepsze od razu po przygotowaniu, odgrzewane ciasto francuskie nie jest za dobre

Dziewczyny, moze mi podpowiecie jak moge zrobic sznycle z indyka?
Mąż zakupil i nie wiem z ktorej strony do tego podejsc:)

OK dzieki zaraz przepis powedruje do druku :) i w wolnej chwili zrobię
jakas kobieta pisala zeby piersi kurczaka najpierw ugotowac, bo od surowosci moga byc rozowe w srodku a panierka moze sie spalic.ugotowalam je wczesniej trzymalam w wodzie az do panierowania i rzeczywiscie kurczak byl soczysty,lecz nijak z kfc:(

to jak chcesz robić piersi w płatkach kukurydzianych ;) to polecam mój sprawdzony przepis :] (robię chyba od 10 lat czy jakoś tak - metodą prób i błędów doszłam do ideału)

***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby

- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);

oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem, a nawet dwoma).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)

a ja wzielam z neta przepis na kurczaka a la kfc i jakos ciasto chyba za geste nie bylo i nie wiem czy oleju za malo nie mialam i po prostu zamiast smazyc sie gleboko wyszlo mi cos jak opanierowany kotlet

stad przepis

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html

Ania - a co Ci nie wyszło? :> jak robiłaś?

a dajcie spokoj wczoraj probowalam swoich sil z kurakiem kfc i narazie... :// nastepnym razem chyba kupie gotowca hehe

a tymczasem dziś mielone+ suróweczka z białej i ziemniaczki z koprem :))

zawsze wychodzi chrupiąca i pikantna - ale trzeba użyć dobrego oleju np.kujawski.
A mnie przed świętami ogarnia jakieś lenistwo w gotowaniu ;-(

hmmm, a co to takiego placek meksykański? podziel sie plis:)

placek meksykański :)

u nas panierowane piersi kuraka z ziemniaczkami i surowka z ogorka i pomidorka:)

te skrzydelka pyszne sa, kiedys u kumpeli jadlam :)))

u nas dzisiaj paluszki rybne z makaronem podsmazonym w jajku + surowka kupna na szybko, bo jedziemy na zakupy :)))

Ewciak - oj lubię :] kiedyś marzyłam o własnej restauracji :] ale jak miałam okazję poznać pewnego restauratora i dowiedziałam się ile kasy na to potrzeba - to pogrzebałam swoje marzenie ;P

skrzydełka najpierw podgotowuję (w ten sposób mam smak na zupę) :]

jakoś tak mam mieszane uczucia czy surowe skrzydełka zdążą się dobrze usmażyć zanim panierka się nie spali ;) nie wiem - może we frytkownicy osiąga się wyższą temperaturę i mięso też jest dobrze usmażone(nie twarde, nie surowe) - ja smażę w woku :]
i dlatego wolę najpierw podgotować :] (poza tym gotuje się z przyprawami - więc nabiera też smaku)
podobnie robię z udkami czy skrzydełkami na grilla :] (jeden raz piekłam surowe pałki, które przy kościach okazały się pół surowe - pewnie stąd mój uraz)

1. także najpierw podgotowuję :)
2. usmażyć jak w przepisie :)

dzisiaj właśnie sprawdziłam, że można jeszcze podpiec - dla mnie panierka była za blada ;) a poza tym musiałam podgrzać skrzydełka jak Chłopaki wrócili na obiad :]
doszłam do wniosku, że jakby była jakaś impreza - to śmiało można takie skrzydełka zrobić wcześniej, na spokojnie :] a później odgrzać :] (dzięki termoobiegowi były mega chrupiące - rewelacja)

gdyby panierka była bardziej pomarańczowa, a skrzydełka mocniej przyprawione pieprzem kajeńskim - to normalnie skrzydełka KFC się kłaniają ;)
ale ta panierka wychodzi co najwyżej złota - dlatego obstawiam dosypanie słodkiej papryki dla koloru ;) (tylko nie wiem czy do tego ciasta naleśnikowego czy do mąki?)

ja dzisiaj dokończyłam wczorajsze spaghetti z tuńczykiem. Jutro zrobię naleśniki a`la meksykana:)

hehe to wiem ze tak jest napisane:) ale jak dgusia podala mi przespi to jest napisane ze sie gotuje najpierw:) i stad moje zapytanie

tak agusia nap wyzej:

i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...