Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

Dziś chińskie z wołowiną z przepisu Agusi.
Spróbujcie bo warto!

no nasze mielone byly pycha:) tak dawno nie jedlismy a jutro na obiad zupa jarzynowa a na kolacje kopytka z surowka:)

Ania - jeśli masz kawałki piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem - to nie trzeba ich gotować :] spokojnie mięsko się usmaży :]

co innego gdyby to były całe pojedyncze piersi opanierowane ;)

u nas jutro krokiety ze szpinakiem ;] (Mama kupiła)

na czwartek zrobię kotlety mielone(z cebulką i koperkiem) z marchewką i groszkiem + mizerię :] bo dawno nie było :]

Kluski śląskie + kiełbasa smażona z cebulą + kapusta modra duszona = bomba kaloryczna, ale było warto :-)

a może http://oliwka.przepisy.net/filet-z-indyka-w-ciescie-francuskim-z-lekka-salatka/, robiłam, najlepsze od razu po przygotowaniu, odgrzewane ciasto francuskie nie jest za dobre

Dziewczyny, moze mi podpowiecie jak moge zrobic sznycle z indyka?
Mąż zakupil i nie wiem z ktorej strony do tego podejsc:)

OK dzieki zaraz przepis powedruje do druku :) i w wolnej chwili zrobię
jakas kobieta pisala zeby piersi kurczaka najpierw ugotowac, bo od surowosci moga byc rozowe w srodku a panierka moze sie spalic.ugotowalam je wczesniej trzymalam w wodzie az do panierowania i rzeczywiscie kurczak byl soczysty,lecz nijak z kfc:(

to jak chcesz robić piersi w płatkach kukurydzianych ;) to polecam mój sprawdzony przepis :] (robię chyba od 10 lat czy jakoś tak - metodą prób i błędów doszłam do ideału)

***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby

- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);

oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem, a nawet dwoma).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)

a ja wzielam z neta przepis na kurczaka a la kfc i jakos ciasto chyba za geste nie bylo i nie wiem czy oleju za malo nie mialam i po prostu zamiast smazyc sie gleboko wyszlo mi cos jak opanierowany kotlet

stad przepis

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Kurczak-a-la-KFC.html

Ania - a co Ci nie wyszło? :> jak robiłaś?

a dajcie spokoj wczoraj probowalam swoich sil z kurakiem kfc i narazie... :// nastepnym razem chyba kupie gotowca hehe

a tymczasem dziś mielone+ suróweczka z białej i ziemniaczki z koprem :))

zawsze wychodzi chrupiąca i pikantna - ale trzeba użyć dobrego oleju np.kujawski.
A mnie przed świętami ogarnia jakieś lenistwo w gotowaniu ;-(

hmmm, a co to takiego placek meksykański? podziel sie plis:)

placek meksykański :)

u nas panierowane piersi kuraka z ziemniaczkami i surowka z ogorka i pomidorka:)

te skrzydelka pyszne sa, kiedys u kumpeli jadlam :)))

u nas dzisiaj paluszki rybne z makaronem podsmazonym w jajku + surowka kupna na szybko, bo jedziemy na zakupy :)))

Ewciak - oj lubię :] kiedyś marzyłam o własnej restauracji :] ale jak miałam okazję poznać pewnego restauratora i dowiedziałam się ile kasy na to potrzeba - to pogrzebałam swoje marzenie ;P

skrzydełka najpierw podgotowuję (w ten sposób mam smak na zupę) :]

jakoś tak mam mieszane uczucia czy surowe skrzydełka zdążą się dobrze usmażyć zanim panierka się nie spali ;) nie wiem - może we frytkownicy osiąga się wyższą temperaturę i mięso też jest dobrze usmażone(nie twarde, nie surowe) - ja smażę w woku :]
i dlatego wolę najpierw podgotować :] (poza tym gotuje się z przyprawami - więc nabiera też smaku)
podobnie robię z udkami czy skrzydełkami na grilla :] (jeden raz piekłam surowe pałki, które przy kościach okazały się pół surowe - pewnie stąd mój uraz)

1. także najpierw podgotowuję :)
2. usmażyć jak w przepisie :)

dzisiaj właśnie sprawdziłam, że można jeszcze podpiec - dla mnie panierka była za blada ;) a poza tym musiałam podgrzać skrzydełka jak Chłopaki wrócili na obiad :]
doszłam do wniosku, że jakby była jakaś impreza - to śmiało można takie skrzydełka zrobić wcześniej, na spokojnie :] a później odgrzać :] (dzięki termoobiegowi były mega chrupiące - rewelacja)

gdyby panierka była bardziej pomarańczowa, a skrzydełka mocniej przyprawione pieprzem kajeńskim - to normalnie skrzydełka KFC się kłaniają ;)
ale ta panierka wychodzi co najwyżej złota - dlatego obstawiam dosypanie słodkiej papryki dla koloru ;) (tylko nie wiem czy do tego ciasta naleśnikowego czy do mąki?)

ja dzisiaj dokończyłam wczorajsze spaghetti z tuńczykiem. Jutro zrobię naleśniki a`la meksykana:)

hehe to wiem ze tak jest napisane:) ale jak dgusia podala mi przespi to jest napisane ze sie gotuje najpierw:) i stad moje zapytanie

tak agusia nap wyzej:

i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)

Inne tematy z forum

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...