Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

Asiunia - tam w linku są 2 przepisy (jeden w komentarzach) - jedna szkoła mówi o gorącej zalewie, druga o wystudzonej :]

ja podgrzałam tylko tyle żeby cukier się rozpuścił przy mieszaniu :] ja taką ciepłą zalałam kapuchę :] i dałam tylko 1 ząbek czosnku - ale robiłam połowę porcji :] i też dałam wodę - jak w 2 przepisie :] tylko dużo mi tej zalewy wyszło - że jak kapustę wyciągam z zamykanej michy to muszę ją odciskać ;) ale to kwestia wprawy i zaprzyjaźnienia się z przepisem ;)

w sobotę albo w niedzielę znowu zrobię porcję surówki :] normalnie zakochałam się w niej :]

pycha z koperkiem i bez :))))

a zalewa się ciepłą czy zimną zalewą. bo nie widzę dokładnie :)
z tego co wywnioskowałam, to ciepłą, ale proszę o sprostowanie... żebym nie zrobiła jakiejś mamałygi :)

osobiście dałam pół na pół :] winny i spirytusowy :P

Bo ja to bym chetnie zrobila wiecej i do sloikow popakowala;-)
tak jak krokodylki;-)

A ocet winny?

Kina wyżej pisała, że u Niej stała max tydzień :]

Hmmm, no dobra, a ile ta kapucha moze stac?

Będę musiała też wypróbować tę surówkę, tak zachwalacie, że dostaję ślinotoku :-)

U mnie dziś spaghetti z sosem cukiniowym z mascarpone.

dzisiaj miał być wczorajszy gulasz ;P ale tak mnie naszło na hot-dogi... ;] że kupiłam parówki i bagietkę :] do tego ta super pyszna surówka z kapusty ;] (z dodatkiem koperku) i keczup :] sobie dodatkowo jeszcze musztardę nałożyłam :] REWELACJA ;]

Młody zjadł jajecznicę z 1 jajka i poprawił samą parówką ;P tylko to był późny obiad ;] bo wcześniej musieliśmy z Mężem coś załatwić jak wrócił z pracy ;) i zanim zjechaliśmy do domu, to Gabryś właśnie jadł jajecznicę :]

gulasz na jutro ;]

w tej surówce rewelacyjny jest smak :] i to, że nie trzeba codziennie jej robić :]

cieszę się , u nas surówka robi furrorę w całej rodzinie :)

o0oannao0 - wczoraj wieczorem mieliśmy "nugetsy" i właśnie zrobiłam panierkę z bułki tartej, płatków jęczmiennych błyskawicznych i otrębów 4 zbóż :]

Kina - zrobiłam surówkę :))))))))) PYSZNA!!!!!!!!!!!!!!!!! nawet Młody wcinał!!!!!!!!! a ja jeszcze na kolację jadłam :] tylko następnym razem dam troszkę mniej cukru :] i wypróbowałam już wersję z dodatkowym koperkiem - niebo w gębie :]

także dzisiaj u nas była wczorajsza zupa :]
a później puree z ziemniaków + gulasz z łopatki + surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami + surówka z białej kapusty - link wyżej ;]

Gabryś zjadł wszystko... aż byłam w szoku :) a tym łaskawie ponad połowę mojego gulaszu z talerza ;P i po łyżce każdej surówki :]

na jutro gulasz, obie surówki ;] i nie wiem - może makaron?

u nas rosolek:) a na deser byl budyn domowej roboty z owocami i wszystko ladnie zjedzone::)

to dokładnie ten przepis, my się wszyscy zajadamy, podobno można trzymać długo, ja miałam max. tydzień - ocet spirytusowy ale daję mniej bo wychodziła b. kwaśna. Kapustę daję taką normalną, raz większą raz mniejszą :) wychodzi dużo

szczawiówka

u nas pierś w płatkach owsianych ziemniaczki mizeria

znalazłam przepis ze zdjęciami na tą surówkę z kapusty :] z zalewą :] http://fotoprzepis.pl/kuchnia-europejska/kuchnia-polska/surowka-z-kapusty-jak-z-chinskiej-restauracji/

no i czy gorącą zalewą zalać kapustę, czy wystudzić?

Kina - jakiej wielkosci kapuste dajesz na ta ilosc zalewy? Ocet winny czy spirytusowy? Ile moze stac w sloikach? Po jakim czasie od zalania kapusty mozna jesc surowke?

makaron, kotlety mielone i brokuły

dzisiaj kotlety z piersi kurczaka, fasolka szparagowa zielona i ziemniaczki. na jutro brak pomysłu, może pierogi kupię

Sylwia - no niestety u nas też różnie z warzywami ;P ostatnio Młody ma jakąś obiekcję do marchewki właśnie ;P

jedynie zje w swojej surówce - ale to muszę ciągle powtarzać jak surówka super chrupie ;) tak jak u króliczka (i tu pokazuję na policzek i pytam czy słyszy jak chrupie) ;P i że króliczki lubią takie chrupiące rzeczy itp. :P

tylko ta opcja z królikiem działa ;P (od dłuższego czasu)

ale z gotowaną marchewką już mi tak nie idzie ;P

za to Młody wcina ogórki - świeże, konserwowe i krokodylki :] i dzisiaj się przekonał do czerwonej papryki - boooo... chruuuuupie ;)

jak byłam w ciąży to też mi sie nie chciało gotować ;) cierpiałam na mięsowstręt ;) i przez długi czas jadłam ziemniaki + zasmażane buraczki :] albo mizeria :] lub surówka z kapusty kiszonej :] dla urozmaicenia była marchewka z jabłkiem i olejem lnianym ;) lub też jakiś miks na bazie pekinki ;) a Mąż musiał sobie radzić ;)

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...