Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

Agusia, ja to Ciebie czytać nie mogę :D
nie dość że takie pyszności to super różnorodność ;)

mi to się nie chce i pomysłów nie mam ;)

i powiedz mi, jak przekonałaś Gabrysia do surówki? Bo moja wszystko niee ;)
marchewkę z groszkiem jedynie zje i marchewkę startą, taką suchą ;)

podaję przepis na pyszną surówkę z kapusty:
główkę kapusty posztakować, zatrzeć 3 marchewki , zalać zalewą.
Zalewa: szklanka octu(daję mniej a do pyłnej szklanki dolewam wody), szklanka cukru, szklanka oleju, łyżka soli , 3 ząbki czosnku. Marynatę zagotować i zalać kapustę. Smakuje jak z chińskiej knajpy, ja uwielbiam. Ładuję do słoików i mam na tydzień surówek ( ja zajadm codziennie, do wszystkiego)

Novia - dzięki wielkie za miłe słowa :)))) nawet nie wiesz jak bardzo tego ostatnio potrzebuję ;) a mój Mąż już tak przywykł do mojej kuchni, że sporadycznie Mu się to zdarza ;) chociaż porównując moją kuchnię i teściowej - wie że teraz wygrał los na loterii ;)

zaczęłam gotować jak miałam kilka lat - jako 5-7 letnie dziecko robiłam jakieś zimne wytwory typu sałatki, jajka faszerowane :]

jak miałam ok 8 lat zrobiłam swoją pierwszą jajecznicę i później tak już poszło :]

zawsze to lubiłam - moja Mama śmiała się, że po szkole połowę Przymorza karmię ;) bo ciągle jakieś koleżanki przychodziły i coś gotowałyśmy :] (Ojjka i HaPati - pamiętacie naszą pizzę?)

chociaż muszę przyznać uczciwie, że czasem i tego mam serdecznie dość ;)
ale z reguły mnie to relaksuje :] zamykam się w kuchni i tyle :]

jak mi brak pomysłów albo wydaje mi się, że ciągle jemy to samo - to szukam nowych ciekawych przepisów :]

kiedyś chciałam mieć swoją knajpkę :] ale nic z tego nie wyszło :] chociaż nawet ostatnio myślałyśmy z Koleżanką o czymś takim ;)
biorąc pod uwagę koszty wynajmu lokalu itp. ktoś nam nawet podpowiedział jako to obejść - znaleźć kilka rodzin i im gotować obiady np. 3 razy w tygodniu, u nich w domach :] albo uczyć kobiety gotowania w zaciszu ich własnych kuchni ;)
ale nie wiem czy to miałoby sens ;)

Dzieciak w złobku,B.. znowu cały tydzien nie będzie to ja sobie strzeliłam sałatkę z surimi,taka zmodyfikowana.

czyli; sałata lodowa mocno poszatkowana,seler naciowy,koperek,surimi,kukurydza,ogorek kiszony,ananas z puszki,trochę sera feta,cebula,plus majonez i pieprz.

Powiem Wam,że dobra i dość syta.
...

my dzisiaj dalej kurczaczek i pieczarki ale do tego groszek z marchewka i jeszcze ratatuj plus ziemniaczki gotowane.

Agusia - niesamowita jesteś :) Bardzo lubię podczytywać ten watek i zwłaszcza co robisz na obiad. Najpierw sobie myślę WoW, a potem kurcze czemu jak tak nie robię:/ Ale dobra powoli się uczę, choć gotowanie nie jest moja pasją. I naprawdę mnie motywujesz do tego.
A tak z ciekawości, zawsze lubiłaś gotować i byłaś w tym taka kreatywna?
PS. Twoja rodzinka ma z Tobą super :)
Pozdrowionka :)

U nas schab pieczony z ziemniaczkami a do tego surówka z czerwone kapusty pycha :)

dzięki :] wypróbuję Wasze przepisy na surówkę :]

u nas dzisiaj zupa wiosenna :] z ziemniaczkami i zacierkami :]
na skrzydle z indyka, z którego powstanie galaretka ;)

później będą ziemniaczki, marchewka z groszkiem i kotleciki (własnej roboty nugetsy) z piersi kurczaka :)

na kolejne 2 dni przewidziany gulasz z łopatki :] jutro z surówką z czerwonej kapusty :]

Agusia moja surówka jest soczysta. Kroje białą kapustę (głowkę na ćwiartki) i ścieram na terce grube oczka, jest drobna i soczysta do tego jabłko, marchewkę i kroję pora sól, pieprz i z łyżkę octu winnego i oleju. Moja mała lubi ją też na kanapki.

Agusia sekretem soczystek surówki z kapusty jest jej mocne wygniecenie z solą, cukrem i ociupinką kwasku cytrynowego (wg mojej Babci) lub soku z cytryny (tak robię ja). dopiero później dodajesz tartą marchewkę i natkę.

Ewa - dzisiaj znowu spróbowałam Baileys'a - postanowiłam dać mu drugą szansę ;P tym razem bardzo mocno wymieszałam, wytrząsłam nim ;)

jest pyszny :]

chociaż jak na mój gust to mogłam dać jeszcze mniej wódki :] na połowę porcji tak ze 130-150ml (dałam 180ml) :] ale ja nie lubię alkoholu ;) a wódki to już w ogóle ;)
więc dałabym tak minimalnie, coby reszta składników się nie psuła ;)

u mnie dziś była zupa porowa z kulkami mięsnymi.

Jeżeli chodzi o Baileys'a, to już nie wytrzymałam i spróbowałam dziś wieczorem. Mój wyszedł bardzo gęsty. Często trzęsę butelką i na razie nie mam kożucha. Zobaczymy za 2 dni - jeżeli go nie wysączę próbowaniem :-)) Bardzo lubię takie likierki z kostką lodu :-))

dzisiaj mała zmiana planów, Mąż musiał dłużej zostać w pracy i nie dostarczył na czas marchewki z groszkiem ;P

w związku z tym była mizeria :]

***** Ulubiona surówka Gabrysia *****

- cebula (drobno pokroić)
- zielona pietruszka - posiekać
- marchewka (zetrzeć na tarce)
- kapusta pekińska - drobno pokroić (cienkie paseczki)
- majonez, sok z cytryny, sól, pieprz

ostatnio dodaję jeszcze kawałek świeżego ogórka :]

Dziewczyny - czy któraś z Was robi taką pyszną, słodką i soczystą surówkę z białej kapusty? z koperkiem? z olejem/oliwą?

próbowałam ze 2 razy ale kapusta nie chce puścić soku i zmięknąć :P a kiedyś do pracy koleżanka przynosiła taką pyszną, w wykonaniu swojej Mamy :]

Agusia podaj prosze przepis na Gabrysiową surówkę.Nie mogę go odnaleźć w poprzednich wątkach.

U nas dziś pieczony udziec z indyka w rękawie z brzoskwiniami i jabłkami z ziemniaczkami

a u nas dziś zupa w stylu a-dong, z mięsnymi pierożkami :))

pozdrawiam niedzielnie :))

u nas dzisiaj smazone piersi z kurczaka plus nadziewane pieczarki mieskiem mielonym, frytki, surówka z marchewki na slodko i salatka z ogorka i pomidorkow.

U nas wczoraj w końcu była wersja mielaki z frytkami (Mąż kupił w Lidlu moje ulubione) + surówka Gabrysiowa z ogórkiem :]

czyli dzisiaj ziemniaczki + marchewka z groszkiem i mielaki :]

Ewa - zniechęciłam się do tego likieru :P stał sobie 3 dni w barku :P jak chciałam nalać to w szyjce butelki zrobił się tai gęsty kożuch, że kompletnie nic nie chciało wylecieć :P pogmerałam i chlusnęło :P

nie wiem czemu tak kożuch się zrobił? moja Mama mówi, że to norma :P ja się nie znam - taka ze mnie znawczyni alkoholu(i "pijaczka") jak zakonnica ;P
niby wcześniej na wszelki wypadek potrząsałam butelką - ale i tak nie wiem czemu tak się stało.

ogólnie w smaku dobry - ale ja się do niego zniechęciłam :P
mojej Mamie nawet lepiej smakuje niż kupiony kilka dni wcześniej likier kawowy w Lidlu ;)
ale ogólnie na 1 kieliszku dla nas 2 się skończyła degustacja :P

dewolaj ziemniaki i sałatka z pomidora ogóra kukurydzy i sałtay

dzis u Nas króluje krupnik ;)

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...