Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

Oki rozumiem :)
A ja dziś zrobiłam babkę ziemniaczaną i placki. Na jutro jeszcze będzie mniamm

a co robicie jutro (środa popielcowa)? podpowiedzcie jak zrobić śledzie w śmietanie - mam wielką ochotę.

ja robię, ale kupne są lepsze, ja robię z warzywani ,bez mięsa

Novia8, nie robie ich, kupiłam gotowe w almie:) pierwszy raz je kupiłam...wygladaja znakomicie...a jak smakują? hmmm. okarze sie wieczorem:)
z farszem warzywa plus makaronik jakis tam ichni

Asku a jak robisz te sajgonki i z jakim farszem? :)

Dziewczyny brązowy cukier jest znacznie zdrowszy od białego. Biały cukier jest bardzo niezdrowy. Ja już od dawna nie tykam białego. A już najzdrowszy jest cukier brzozowy, polecam.

Wiem ale nie zapisałam sobie. Już wkleiłam go do moich przepisów - więcej nie będę prosić ;)

no to niezła jestes:)))

~ asku_85 - w wiekszosci sama "tworze" - tzn. to cos podpatrze w jakiejs restauracji, tam cos przeczytam (w tym na forum), ale generalnie przepisy sa moje wlasne.

hahahaha :] szukałam już napisanego przeze mnie przepisu na gulasz z żołądków ;)

Kachnat - podawałam Ci go 09.12.2011 ;) http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11-t291253,1,16.html

ale jeszcze raz :)

***** GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z WARZYWAMI *****

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

Ja poproszę o przepis na gulasz z żołądków indyczych z warzywami, w białym sosie śmietanowo-koperkowym :] bo w zamrażalniku leża żołądki i czekają na zrobienie ( po raz pierwszy będę robić )

u nas dzisiaj saj====gonki:)

u mnie dziś naleśniki z nadzieniem: na słodko, czyli twaróg ze śmietaną i brzoskwiniami z puszki (dla mnie ;)), oraz mięsne, czyli pierś z kurczaka z warzywami (dla męża:)) plus surówka z mieszanki sałat,

i zostało mi z wczoraj nieco ryżu curry, wiec na kolacje sałatka z tuńczykiem, papryką i ryżem :))

jutro w planach barszcz biały z białą kiełbaską i jajkami :] na 2 dni :]

i gulasz z żołądków indyczych z warzywami, w białym sosie śmietanowo-koperkowym :] + surówka z pekinki (jeszcze nie wiem która ale pewnie ulubiona Gabrysia ;)) + chyba ziemniaki? a może kasza?

yvonne, skad bierzesz tak fantastyczne przepisy? z ksiazki, czy sama tworzysz?

U nas jutro "Dzien Nalesnika" - wiec i my bedziemy mieli nalesniki - na slodko. Zrobie takie cienkie a'la crepe, a do tego gruszki podgrzane na wolnym ogniu (w kawalkach) z maslem i cukrem muscovado mmm robi sie taki fajny karmelo-toffi. PYCHA.

Pojutrze spaghetti z krewetkami, cukinia i pieczarkami, z creme fraiche doprawione swiezym pieprzem i cytryna.

u nas na obiad dziś chińszczyzna z ryżem curry :)))
a na przekąskę wczorajsze naleśniki z grzybami, odsmażone jako krokiety :))

my dzisiaj wypróbowaliśmy placuszki z piersi kurczaka super sa mężowi bardzo smakowaly..dla mnie syte na maksa zjadlam dwa i mialam dosc beda jeszcze na jutro, do tego ziemniaczki i surówka z kapuchy. nawet maly zjadl jednego:))
a na deser salatka owocowa.

a ja nie mam pomysłu. Na razie ugotowałam krupnik (bez ziemniaków i kaszy, bo w ostatnim momencie się okazało, że nie ma ;) i nie mam pojęcia co zrobię z drugim daniem.

a u nas pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym, ziemniaczki, buraczki i brokuł na parze...troche tego wyszło, wiec pewnie bedzie na kilka dni:)

Inne tematy z forum

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...