Jak odpieluchować malucha?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam go oduczać pieluch :) Zakupiłam 7 par majtek i wszystkie dziś są mokre. Na nic moje tłumaczenia i prośby, że ma wołać :) Jak to wyglądało u Waszych maluchów, czy dzieci tak sikały non stop jakiś czas a potem się oduczyły? Byłam ostatnio w piaskownicy i widziałam chłopca (niecałe 2 latka), bez pieluchy. Jego mama mówiła, że od 3 m-cy nie nosi pieluszek już w ogóle nawet w nocy. I tak się zastanawiam, jak ona to zrobiła:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak odpieluchować malucha?

mam ten sam problem i nie wiem jak sie za to zabrac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chętnie się podłączę do pytania, bo niedługo nas też to czeka...

hehe to podbijam i czekamy na rady mam bardziej doświadczonych

wiekszosc dzieci po kilku dniach uczy sie wolac, a 7 par majtek to za malo :D
Ja czekalam ze swoim synkiem dlugo na odpieluchowywanie, ale on zwyczajnie nie chcial siadac na nocnik i dopiero od miesiaca nie nosi pieluch. Za to ominal nas etap sikania gdzie popadnie :) od pierwszego dnia wola pieknie. Oczywiscie wpadki sie zdarzaja, bo sie np zajal zabawa albo zawolal jak juz bylo za pozno, ale naprawde super szybko i bezbolesnie nam to poszlo.

ale jak to dokładnie wygląda sciaga sie pieluche i biega za dzieckiem z nocnikiem czy kładzie nocnik na widoku i sie tłumaczy do czego to słuzy ??? wytłumaczcie dokładnie łopatologicznie :)

da rade tylko trzeba czesto przypominać i wysadzać ;)
bez krzyku gróźb za to z nagrodami za udane akcje brawa koniecznie no i dużooooo cierpliwości lato to najlepszy okres na odpieluchowanie
mój Maksio szybko odrzucił pampki i z Poli tez już zaczynamy treningi łapania sisiu po przebudzeniu się po posiłku itp

nocnik jest do siusiania nie do zabawy weź dziecko ze sobą do toalety gdy robisz siusiu zróbcie to razem radocha nie z tej ziemi :)
ja miałam 2 nocniczki jeden w wc drugi w pokoju
no i koniecznie mycie rączek to zdrowy nawyk który zostaje w główce :)

cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości!

Przede wszystkim przyzwyczaić dziecko do nocnika. Sporo dzieci na początku nawet nie chce na nocnik siadać, więc trzeba przyzwyczajać i poczekać aż nocnik przestanie być wrogiem nr 1 :).

U nas to wyglądało tak, że najpierw właśnie oswajanie z nocnikiem.
Później ściągaliśmy pieluchę w domu tylko. Kilka razy pokazaliśmy jak to się robi, oglądaliśmy filmy na youtube z dziećmi na nocnikach :).
Jak już chętnie siadała i zdarzało się jej zrobić na nocnik to puszczałam w domu bez pieluchy właśnie i cały czas pytałam. Co 5 minut, do znudzenia :).
Chcesz siku? Może zrobisz siku? Ja pójdę zrobić picie, a Ty zrób siusiu. Mama "coś tam" zrobi a Ty szybko się wysiusiaj. Itd itp.
Po jakimś czasie zaczęła wołać sama. Chociaż mimo wszystko zdarzały się wpadki, bo zapomniała, bo nie zdążyła, bo zajęła się zabawą, bo usiadła na nocniku w majtkach :).

Zaczęliśmy przyzwyczajanie jakoś w grudniu, jakiś czas później ściągnęłam pieluchę tylko w domu, bo na dworze pogody nie było. Od jakiegoś miesiąca? na dwór też nie zakładamy.
I fakt, że czasami nadal pytam, wolę ją zapytać niż, żeby się zapomniała :). Ale mimo wszystko woła sama, ściąga majtki i siada, jak jesteśmy na dworze to mówi, że chce, żeby ją wysadzić.

nalezy pamietac ze kazde dziecko rozwija sie swoim wlasnym tepem i nie nalezy do niczego ich zmuszac. Niektóre dzieci przestają siusiac w pieluchy przed skonczeniem 2 lat a inne nawet majac 3 robia w pieluchy.

Wszystko powolutku,trzeba miec duzo cierpliwosci. Jak dziecko samo juz wola na nocnik to nie zakladac pieluchy, jak zrobi w najteczki to wytlumaczyc dziecku ze nie wolno, mowic ze sie siusia na nocnik i zostawic te mokre majteczki przez jakis czaszeby dziecko zobaczylo/poczulo jak to jest miec mokro. Nie na wsztystkie dzieci to dziala, nie ma jednego dobrego sposobu na odpieluchowanie bo kazde dziecko jest inne

moj synek ma20 miesiecy i powoli sie odzwyczaja, coraz czesciej robi na nocniku,czasem oczywiscie jeszcze w pieluche czy na podloge zrobi, ale wiadomo ze z dnia na dzien nie pozbedzie sie przyzwyczajenia.

nie jest gotowy ja swoja w tym wieku probowalam to byl ryk i dalam sobie spokoj po mi jejj nerwica :( miala 2 lata i 3 msc jak poszlo gladko 1 dnia wbylo wszystko mokre 2 juz lepiej a wc nic nie da moja corka od zawsze choidz z emna do wc i nic nie czaila bo to nie byl jej czas.Dziecka nie da sie zmusic ono samo musi dojrzec a do tego trzeba czasu.

Dziewczyny,nie ma chyba żadnego sposobu,dziecko musi samo chcieć...
Moja córcia ma juz 15 lat,ale pamietam jak dziś , jak ja uczyłam na nocniczek,nic nie pomagało,nocniczki kolorowe,z pozytywką itp.no nic....

I nadszedł taki dzien kiedy miała nie całe 3 latka i sama zdjęła pieluszkę i powiedziałą ze nie chce,to była zima,bylismy akurat u znajomych,bałam sie wracać do domu w taki mróz i bez pieluszki,ale nie zrobiła nic.... :))

Od tamtej pory, kiedy sama nie chciała pieluszki juz nigdy nie zrobiła w majteczki:)))

Z druga córcią było podobnie,ale miała coś około 2,5 roku:))

my zaczęliśmy od zabawy z nocnikiem i pokazywania do czego służy, potem regularnie wysadzanie po drzemkach, pytanie raz na jakiś czas czy chce siusiu, a kiedy świadomie uciekała w kąt, żeby zrobić kupę szybko sadzaliśmy ją na nocnik. Kiedy kupa była już opanowana, bo sama zaczęła wołać po jakimś czasie, zdjęłam pieluchę i koniec, nie podobało jej się sikanie w majtki, więc starała się wołać, a najbardziej pomogła nakładka na sedes i mówienie, że jest już duża i że sika jak mama i tata. Na dwór na początku zakładałam pampersa, bo się bałam, ale potem spróbowałam raz drugi bez i jakoś dawała radę, ale nie bez wpadek :) np. nasikała na środku sklepu. Wstyd straszny, ale Lenka wtedy chyba sama zrozumiała, że trzeba wołać, jak wszyscy się na nią patrzyli :)

Ja dziś przez 1,5 godziny co pięć minut wysadzałam Julkę na nocnik i nic nie zrobiła ... potem założyłam pieluszkę bo musiałyśmy wyjść z domu.
Ale żeby ją posiadzić i zainteresować czymś musiałam się nieźle namęczyć heh

Mój mały też nie chciał siadać na nocnik ,w upały puszczałam na dwór w gatkach ( dalsza trasa pielucha) co chwilę pytałam czy chce siusiu ,dałam sobie spokój i stwierdziłam że sam musi chcieć ,4-5 dni temu obudził mnie rano i mówi mama iku ,zdjęłam pieluchę zrobił siusiu ( do wiaderka) i od tamtej pory woła od 2 dni siada na nocnik sam bez namawiania ,nawet 2 noce spał w majtkach przed pójściem spać robił siku i zaraz po wstaniu,majciochy suche :D została jeszcze grubsza sprawa ... synek ma 2 lata i 10 miesięcy jak chce siku to woła i próbuje już nawet sam ,cierpliwości i zgadzam się w 100 % ze stwierdzeniem
"nie ma chyba żadnego sposobu,dziecko musi samo chcieć..."

I to wlasnie o to chodzi.Dziecko samo musi powiedzeiec ze nie chce pieluch tylko nocnik.Ja tez co chwile wysadzalam malego,pytalam czy chce siku itd az zaczal sie zloscic,az w koncu dalam sobie spokoj.Bedziie gotowy to sam powie.Szkoda moich nerwow;)

U nas też było ciężko. Mikołaj miał ponad 2 latka i nie wołał siusiu. Kupiłam 16 par majtek, przyzwyczajałam do nocnika, dostawał nagrodę, jak zawołał i nic dalej lał gdzie popadnie. W końcu w sklepie powiedziałam, że nie kupię zabawki, bo muszę kupić pieluchy i tak za każdym razem, gdy coś chciał, nawet czekoladkę. Mówiłam, że nie mam pieniędzy, bo wydaję na pieluchy. Mikołaj zaczął wołać po trzech dniach, przestał siusiać w nocy i ani razu nie zdażyło mu się zapomnieć. Nie wiem czy to dobry spaosób, ale zadziałał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

my własnie jesteśmy na etapie odpieluchowywania ( 2 latka i 2 m-ce) - na razie w dzień

synek juz od dawna wie do czego słuzy nocnik ale do tej pory zawsze się wspierałam pieluszkami

tydzien temu kupiłam majtasy ( ale tylko 3 pary zeby wiedział ze jak zasika to bedzie biegał w samych rajtuzach lub spodenkach ) potem dokupimy wiecej..

na początku sparwa wymaga sporego refleksu z naszej strony aby pamietac ze mineło juz np 1/2h czy 40 min i trzeba iść na siusiu bo bedzie mokro

cwiczymy to juz tydzien i synek jeszcze nie woła natomiast jest znaczn poprawa - np zakładana na wszelki wypadek pieluszka przy wyjsciu gdzies tam czesto pozostaje sucha mimo sporego upływu czasu np 2 h. ( wczesniej na pewno byłaby juz pełna )

poza tym posadzony na nocnik po upływie np 40 min., od razu sika .. wczesniej to było oczekiwanie na siku które nagle przychodziło podczas zabawy na nocniku..

oczywiscie zaliczylismy kilka wpadek ale tym, sie nie przejmuje dywanów nie mamy a podłoge mozna wytrzec i jest sucho

ale mysle sobie ze gdybym miała dywany to bym je na jakis czas zwinela zeby sobie zycie ułatwic

a łozka warto obłozyc jakimiś narzytami łatwymi do prania i tez bedzie ok

zycze wszytkim powodzenia - mya mamy za soba piewrsze siku w parku pod drzewkiem - teraz czekamy az synek zacznie wołac sam

sadze jednak ze oczekiwanie ze tak małe dzecko zacznie wolac po 3 dzniach jest nieporozumieniem

ahalia, być może i to poskutkowało, ale nie sądzę, żeby to był dobry pomysł.
To tak jakbyś karała dziecko za to, że NIE UMIE robić na nocnik.
Przecież ten dzieciaczek musi się tego nauczyć, tak samo jak chodzić, mówić ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wczoraj znalazłam w gazecie :
Im szybciej zaczniesz sadzać malucha na nocnik tym szybciej odzwyczai się od pieluch ; FAŁSZ -Umiejętność kontrolowania zwieraczy zależy przede wszystkim od dojrzałości układu moczowego ( czyli głównie wieku smyka)a nie od wczesnego treningu .Oczekiwanie od roczniaka że będzie sygnalizował swoje potrzeby nie ma sensu.Na tę naukę ma czas (nawet do czwartych urodzin).
Gdy malec będzie gotowy na naukę sam da ci znać :PRAWDA-Sygnały jakie wysyła wasze dziecko gotowe na nocniczek zależą zwykle od wieku smyka .
Półtoraroczne dziecko jest na ogół świadome że za chwilę zrobi kupkę :skupia się wtedy,chowa w ustronne miejsce,napina brzuszek i...zabawnie marszczy buzię.
Dwulatek zauważa że zabrudził lub zmoczył pieluszkę.Są dzieci ,które w takim przypadku same ją zdejmują i dokładnie oglądają ;są również takie które zupełnie lekceważą ten fakt.Niektóre maluchy potrafią też chwilę wcześniej usiąść w pieluszce na nocnik lub sedes .
Trzylatek o ile nie jest czymś bardzo zajęty,wyraźnie rozpoznaje że chce mu się siusiu .Informuje o tym rodzica lub sam biegnie do nocnika.Metodą prób i błędów uczy się jak długo może powstrzymywać się by się nie zsiusiać.
Czterolatek potrafi już sam zdjąć spodenki czy spódniczkę i majteczki ,usiąść na nocniczku oraz poczekać na wypróżnienie.

Warto zaprosić szkraba do toalety PRAWDA-Dziecku znacznie łatwiej przyjdzie nauka jeśli będzie mogło kilkakrotnie zobaczyć że i jego rodzice muszą załatwiać swoje potrzeby .Jeśli więc się nie krępujesz ,do ubikacji zabierz ze sobą malucha .Koniecznie także mów i pokazuj dziecku ,że po załatwieniu się należy zawsze umyć ręce .
Na zakupy nocnika dobrze zabrać smyka PRAWDA-Jest szansa że malec szybciej zaprzyjaźni się z nocnikiem ,który sam wybierze .Możesz też kupić go i potem mu podarować jako atrakcję.Pamiętaj że dla chłopca musi mieć osłonkę (nieco wyższą przednią ściankę) z przodu ,by smyk nie obsiusiał podłogi.

Są maluchy które chętniej załatwiają się do sedesu niż nocnika PRAWDA-Dla takiego smyka lepiej kupić specjalną nakładkę na sedes.Dzięki niej maluch wygodnie będzie mógł załatwić swoją potrzebę .

Dobrze jest powtarzać malcowi ,że nie wolno siusiać w majtki FAŁSZ-W ten sposób możesz zniechęcić smyka,a nawet go przestraszyć.Nie krytykuj maluszka,kiedy się zsiusia,tylko pokazuj,że najlepszy sposób na uniknięcie wpadek to szybkie siadanie na nocniku.Zwiń też w domu dywan i zabezpiecz kanapę i łóżko starym kocem,-mniej cię będą denerwować wpadki malucha.

Maluch powinien siedzieć na nocniku tak długo aż się załatwi FAŁSZ0-Takie podejście może zniechęcić malca do nauki.Podobnie jak wysadzanie smyka na siłę .Dziecko powinno siadać na nocniku dobrowolnie i to tylko na kilka minut-bez względu na rezultat.

Pierwsze udane próby smyka warto nagrodzić PRAWDA-Kiedy dziecko widzi że rodzice cieszą się z jego osiągnięć ,tym bardziej się stara.Dlatego nawet kilka kropel w nocniku nagrodzić brawami.Możesz także w nagrodę za ten pierwszy raz kupić smykowi jakiś drobiazg-maskotkę,kolorowankę .

Nadal trzeba zakładać malcowi pieluchy na noc PRAWDA-Podczas snu malec nie kontroluje siusiania .Dopiero gdy przez kilka kolejnych nocy pampersy pozostają suche,możesz spróbować kłaść malca do spania bez pieluszki ( najpierw na dzienną drzemkę a potem też na noc) .Jednak pamiętaj że nadal ma prawo od czasu do czasu zamoczyć łóżko -nawet do piątego roku życia.

Dziewczyny a u mnie jest tak: NIe całe 2mc temu zaczełam puszczac werkę bez pieluchy. Na nocnik nie ma szans zeby usiadła nie i koniec pręży sie płacze trzyma mnie za rece i krzyczy nie nie. to na siłe nie sadzałam a ona dalej lała po kontach. wiec nakładka poszła w ruch i też nie nie nie. wiec załozylam pieluche i dałam jej spokuj bo widocznie jescze nie ten czas.
Ale nauczyła sie wołać i teraz jak robi siku czy kupę (jeden czort) mała mówi mi kuppp. wiec wiem ze robi i ona stoi i patrzy mi w oczy i tyle. lata dalej... jak probuje szybko zdjąć pieluche to albo jest zrobione juz albo jest w trakcie.
Ale tak czy siak niechce na nocnik usiaść.
Co robic teraz? ona sygnalizuje juz za każdym razem jak robi! ale nic dalej czyli nocnik nie nakładka nie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm...ja się przekonałam, ze sikanie do nocnika to jest jedyna rzecz, której nie da rady tak do końca nauczyć...dziecko musi SAMO chciec

moja Misia była sadzana na nocnik od 7 miesiąca i zwykle coś w nocniku zostawiła
miała roczek z hakiem i miała stałe pory wysadzania ale sama nie wołała
całe lato chodziła bez pieluchy i lała w gacie w ogóle tego nie zauważając, potem przyszedł bunt na nocnik totalny...w ogóle nie chciała siadac...i w końcu ja odpuściłam...pomyślałam, ze ma czas do 3 latek i nie bede jej do niczego zmuszać, wie wszystko, wie do czego nocnik służy itp.
olałam zupełnie sprawę i nie interesowałam się, nie tłumaczyłam, nie krzyczałam i... pewnego dnia sama z siebie zawołała na nocnik i od tamtej pory już zawsze wołała nawet wtedy kiedy miała pampka na tyłku

No cóż to i ja bede czekać dalej :-) wołać woła że chce ze robi kuppp. ale w pampka. wiec NOcnik stoi i czeka na swój dzień :-)
aha a jak w samych majtkach lata i zawoła kuppp i leci jej po nogach to odczeka żeby wszystko ładnie spłyneło po nogach i rusza dalej do zabawy. nie przeszkadza jej nawet jak ma kupę narobioną :-/

no cóż rok i 6 m-cy to może mało - dziecko rzeczywiscie musi dorosnąć - jednak coby ktoś nie nabrał mylnego przekonania że wszystko zalezy od dziecka chciłam sie pochwalic iz synek wlaśnie zaczyna wołac- mam nadzieje ze mu juz to zostanie :)

z pewnoscia by sie nam nie udało gdybym ja 2 tygodnie temu nie podjeła decyzji i nie zdjeła mu pieluchy

bo on 2 tygodnie temu siadał na nocnik tylko skuszony obietnica zabawy i czytania bajek i wyraźnie lubił swoja pieluszke a tu prosze spodobało mu sie sikanie na trawke i do nocnika..

moja niedlugo bedzie miala 20 miesięcy i mam wrażenie,ze ona jednak jeszcze nie kontroluje. jak ściągam pieluchę to leje poprostu gdzie stoi...A wczoraj np. pokazałam jej ksiażeczkę o nocniku to mowiła: siusiu i siadała ale nic niestety nie poszło. wie do czego nocnik ale chyba jeszcze nie umie tym sterować;) na to mi wygląda przynajmniej....

Ja z moją małą wczoraj znowu troszkę poćwiczyłam ;) Ale skończyło się tak że mała stała z nocnika i zrobiła siusiu na dywan :/ a potem biegała po mieszkaniu ... ja za nią i pytałam sie czy chce siusiu ... to mówiła ze nie. W pewnym momencie weszła miedzy łóżeczko a ścianę i zrobiła kupkę w majteczki ... na szczeście zrobiła mało więc większość została w majteczkach ...

póki co chyba zrezygnuję z nauki na nocnik ... i wrócę do tego za miesiąc lub dwa ;)

mam plan na lato - odpieluchować Gabrysia :P

tylko, że moje dziecko usiedzi na nocniku maksymalnie 20-30 sekund :P w najlepszym wypadku wstaje, zejdzie z nocnika, poogląda go i znowu usiądzie na chwilkę :P czasem nawet pogada "psi psi" i na tym koniec :P

dwa razy w ciągu ostatniego miesiąca zrobił siusiu do nocnika - sam chciał, poszedł do łazienki po nocnik i zaczął się rozbierać :P za pierwszym razem nie wiem które z nas było bardziej zdziwione jak włożył rączkę do nocnika(między nóżkami) i wyciągnął ją mokrą ;) (pal sześć, że dotkną nią mojej buzi ;))

wczoraj byliśmy w Ikea (na siłę zrealizować ten super bon) i kupiliśmy Młodemu drugi nocnik - działkowy ;) też czerwony ;) żeby domowego nie wozić ;)

chodził z nim, czasem na chwilkę przysiadł, zaniósł pod płot pochwalić się babci-sąsiadce :P

nie bardzo wiem co dalej robić :P

gdy Tomek miał roczek i tak sobie sadzałm go na nocnik to dawałam mu zawsze klocki do zabawy- budowalismy wieże, czytalismy ksiazeczki itp - zeby go czyms zajac, zeby mu sie nie nudziło no i zeby nie uciekał - bywało nieraz ze zrobil swoje ale wcale nie chciał wstawac - bo przeciez on sie tak dobrze bawi...

teraz jak siada na nocnik mimo ze tylko na chwilke wszystkie swoje gadzety musi miec na podorędziu bo inaczej jest krzyk...

MartuS twoja córeczka jest za mała żeby sie jej pytac czy chce siusiu - ona musi najpierw zalpac rym - sama załapac do tego czasu to ty musisz złapac jej rytm i wysadzac - ja wysadzajac mojego dwulatka przez pierwszy tydzien musiałam wyczuwac rytm i sadzac w odpowiednim momencie - on dopiero po tygodniu zaczyna łapac o co biega - tym bardziej nie ma co tego oczekiwac od młodszego dziecka

ale to prawda ze macie jeszcze czas bo ona malutka

My mamy książeczkę o misiu, który uczył się siusiać na noczniczek. Jak młoda w końcu zainteresowała się nocnikiem stojącym w łazience, to postawiliśmy go w pokoju, i zawsze przy czytaniu książeczki było pytanie "może też chcesz tak jak miś spróbować usiąść na nocniczek?". zazwyczja odpowiadała nie, a ja mówiła tak to rozbieraliśmy i sadzaliśmy. jak wstawała to uberaliśmy, bez zabawiania żeby dłużej posiedziała. za 3 razem akurat coś zrobiła to dostała owacje na stojąco:) Tak było ze 2 dni, już za każdym razem zapytana chciała siadać, i prawie zawsze robiła. Potem po domu bez pieluchy, wpadki były może 2 dni, a teraz od 2 tyg chodzi bez i pięknie woła. już się jej nawet nie pytam czy chce. Tylko jak gdzieś dalej wózkiem jedziemy to zakładam pieluchę, ale i tak zawsze woła. Na noc też pieluchę, ale sama się budzi i woła.

u mnie mały (2,5 roczku) był już od jakiegoś czasu w weekendy oduczany,ale 2 dni na naukę gdzie przeważnie się gdzieś jeżdzilo było stanowczo za malo, trauma na widok nocnika i nakładki na sedes. teraz estem za zwonieniu i powiedzialam sobie że jak nie teraz to kiedy:)pierwsze dzień tragedia zaszczane wszystko zero siadania na nocnik ani na naklladkę, wpadlam na to , ze może jak pokaze mu że trzeba wejść na taborecik taki z ikei i stanąć i wyjąć ptaszka trzymać go i siusiać to zadziala i... zadziałało, z 5 razy pokazywania i już sam zalapał i pokazywał mi jak należy robić siusiu, po kolejnym dniu jak szlam co chwile z nim na toalete a chciało mu się siusiu to zrobił, były owacje, radość, klaskanie i przede wszystkim nagroda w postaci żelków,ale i tak jak nie wyłapałam momentu to robił dalej w majtki,ale systematycznie tłumaczyłam i już wiedział jak się to robi więc w gre wchodziło aby mamusie wolał.gorzej bylo z kupka:)tu mi zajelo ze 4 dni aby zrozumial jak sie ją robi. po niecałych 2 tyg. mały siusia już bez wpadek,ale wiem że jeszcze mogą sie trafić, ale od przedwczoraj już zaobserwowałam, że sam ściąga majteczki i pare razy zrobił sam na toalete nic nie mowiąc:)
jak chce aa też już woła:)więc mam już po problemie oczywiście zdaje sobie sprawę, że wpadki się będą eszcze zdarzały:) Powodzenia mamuise w oduczaniu, to jest bowiem zawsze problem i stres dla nas tym bardziej jak się pracuje...

mam pytanie do mam któ♦rym sie udało pozbyć pieluchy? jak wyglądała nauka? czy zdejmowałyście pieluchę na cały dzien i codziennie przez kilka dni, czy wtedy kiedy mieliście czas i było ok?

mysmy zdjeli pieluche raz na dobre - dostaje tylko do spania, do pociagu i przez jakis czas dostawał do kościoła ...

wydaje mi sie ze jak sie zdejmuje pieluche to juz sie zdejmuje, ale moze komus sie inaczej udało..

hm, tylko ze u nas co prawda pierwszy dzien przez 3 godz 5 par majtek i rajstop do prania wiec co nie wychodzic z domu przez tydzien?

Polecam nakładkę na sedes. Ja mam taką i super się sprawdza

https://allegro.pl/oferta/nakladka-na-sedes-drabinka-dziecieca-siedzisko-miekkie-antyposlizg-podnozek-17587174801

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...