Re: Jak odpieluchować malucha?
cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości!
Przede wszystkim przyzwyczaić dziecko do nocnika. Sporo dzieci na początku nawet nie chce na nocnik siadać, więc trzeba przyzwyczajać i poczekać aż nocnik przestanie być wrogiem nr 1 :).
U nas to wyglądało tak, że najpierw właśnie oswajanie z nocnikiem.
Później ściągaliśmy pieluchę w domu tylko. Kilka razy pokazaliśmy jak to się robi, oglądaliśmy filmy na youtube z dziećmi na nocnikach :).
Jak już chętnie siadała i zdarzało się jej zrobić na nocnik to puszczałam w domu bez pieluchy właśnie i cały czas pytałam. Co 5 minut, do znudzenia :).
Chcesz siku? Może zrobisz siku? Ja pójdę zrobić picie, a Ty zrób siusiu. Mama "coś tam" zrobi a Ty szybko się wysiusiaj. Itd itp.
Po jakimś czasie zaczęła wołać sama. Chociaż mimo wszystko zdarzały się wpadki, bo zapomniała, bo nie zdążyła, bo zajęła się zabawą, bo usiadła na nocniku w majtkach :).
Zaczęliśmy przyzwyczajanie jakoś w grudniu, jakiś czas później ściągnęłam pieluchę tylko w domu, bo na dworze pogody nie było. Od jakiegoś miesiąca? na dwór też nie zakładamy.
I fakt, że czasami nadal pytam, wolę ją zapytać niż, żeby się zapomniała :). Ale mimo wszystko woła sama, ściąga majtki i siada, jak jesteśmy na dworze to mówi, że chce, żeby ją wysadzić.
0
0