alimenty. Jak to załatwić?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi , że nic mi na dziecko nie da bo wydam na siebie. Mieszkam z rodzicami nie mam narazie możliwości podjęcia pracy bo pilnuje córeczki. Nie chce aby utrzymywali moi rodzice moje dziecko. Jak mam to załatwić? Córka dostała się do przedszkola i od września chce ja dac i iść do pracy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Standardowa sytuacja.
Opowiem ci co ja kiedyś zrobiłam. Spakowałam dziecku walizkę i powiedziałam że w takim razie nie chcę żadnych pieniędzy ale dziecko będzie tydzień u mnie a tydzień u niego. Niestety nie o to mi chodziło,ale pieniądze pojawiły się na następny dzień ze stertą wymówek że on teraz nie może bo pracuje. Ja też pracowałam i akurat miałam tygodniowy wyjazd szkoleniowy.
Dziecko ma ojca i matkę i powinno mieć zapewniony równy kontakt i z jednym i z drugim.
Grono ojców uważa się za pokrzywdzonych bo albo jest im odbierane prawo do kontaktu z dzieckiem, albo mają zastrzeżenia co do kosztów utrzymania dziecka. Opieka naprzemienna jest najbardziej sprawiedliwą i najmniej dla dziecka dotkliwą formą sprawowania władzy rodzicielskiej przez obojga rodziców. To bardzo popularna forma w zachodnich krajach, a rozliczenia finansowe są ostatecznością i z reguły wiążą się z ograniczeniem praw jednej ze stron.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

czyli ojciec Twojego dziecka nie poczuwał się by dawać Ci fundusze na jego utrzymanie, dlatego wybrałaś "najlepszą" opcję dla dziecka i postanowiłaś je co drugi tydzień do niego posyłać na tydzień? gratuluję. no i szkoda dziecka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A myśl sobie co chcesz, ja tylko mówię co w moim przypadku okazało się być skuteczne
Uważam że dziecko powinno mieć zapewniony kontak taki sam z matką jak i ojcem
Jak widzisz coś w tym niestosownego to nie moja sprawa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

składasz pozew o alimenty i kontakty i do terminu rozprawy o zabezpieczenie alimentów i kontaktów. nie ma, ze nie płaci. jesli nie zapłaci zajmie sie nim komornik. no i chyba 500 Ci sie nalezy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostatnio slyszałam, że sędzia zaproponowała rodzicom opiekę naprzemienną, ale to oni, a nie dziecko mieli się przeprowadzać co tydzień.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No rzeczywiście idealnie, zwłaszcza jeśli mieszkają i pracują w różnych miejscowościach i/lub pozakładali nowe rodziny. Swoją drogą, znam dziewczynę, której rodzice pełnili opiekę naprzemienną, tu w Polsce, w latach '90. Dziewczyna jest sfiksowana psychicznie, bo na dobrą sprawę nigdzie nie miała swojego "domu", stałego miejsca, dzieciaki na podwórku również się z nią nie liczyły, bo raz jest, raz jej nie ma... Osobiście również nie chciałabym się tak miotać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No niestety opieka naprzemienna jest najbardziej sprawiedliwą formą opieki dla urobionej po pachy matki albo dla stęsknionego za dziećmi ojca, ale dla samych dzieci nie jest dobra...żaden dorosły nie chciałby żyć jak cygan w dwóch miejscach i co tydzień skakać raz do mamy raz do taty, inne zasady tu inne zasady tam...brak stałości, a jak jeszcze rodzice niezrównoważeni i mimo rozwodu nadal się nienawidzą, to co tydzień nowe pranko mózgu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wytłumaczycie na czym polega zabezpieczenie alimentów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

Jaką nakładkę na WC polecacie? (11 odpowiedzi)

Jestem zielona w temacie, każda pasuje? jaka jest najlepsza, najwygodniejsza? proszę o poradę....

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...