Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13
**** CIASTO DROŻDŻOWE **** (chleb, bułki, pizza)
robię wg przepisu na chleb :]
ćwiartkę kostki drożdży rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i trochę ciepłej(ale nie gorącej) wody, wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nagrzewam piekarnik do 50'C i wstawiam na 5-10 minut).
0,5 kg mąki przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, łyżkę oleju, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę - tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto, nie za rzadkie :]
znowu wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (plastikową miskę wstawiam na talerzu)
z 0,5 kg mąki wychodzi 1 chleb - w dłuższej keksówce :]
albo wielka blacha pizzy :) (jeśli chcesz grube ciasto - ot układasz rozciągnięte ciasto na blaszce, jeśli cienkie - wałkujesz cienko i wykładasz blachę :) do tego robię wyższe brzegi - czyli doklejam wałeczki ciasta dookoła :) przy opcji cienkie ciasto jeszcze dodatkowo wyjdą np. 2-3 bułki :))
później partiami rozwałkowuję ciasto, wykładam nim duuużą blachę (mam taką z regulowaną długością z Lidla, ustawioną na całą szerokość piekarnika), brzegi robię wyższe z wałeczków ciasta :] spód nakłuwam widelcem(rozwałkowanie na cienko + nakłucie widelcem gwarantują cienkie ciasto) ;] smaruję keczupem :] i dalej jazda ze składnikami jakie chcesz :] posypuję zieloną czubrycą i do piekarnika (tym razem nagrzany do 200'C).
na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia (robię to na oko) wyciągam i posypuję tartym żółtym serem :] i znowu trochę czubrycy :] (czasem też oregano i bazylia)
i zapiec aż ser ładnie się roztopi :]
0
0