Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

PS. mają też takie paszteciki z ryb. I przypomniało mi się że mieli świeże łososie i na życzenie je filetują w cenie.

Wielkie dzięki :)
tak prawie na 100 są filety.

Novia - dzięki za namiary :))) filety też mają???

Ewa - ale masz zarąbiaszczo :] też tak chcę :D

Novia - gdzieś tam wyżej pisałam jak robię kluski :] więc kopiuję :]

zawsze ziemniaki mieliłam w robocie kuchennym :] i nie odciskałam soku :]

teraz robiłam w sokowirówce :]

pierwszego dnia dałam tylko 1/3 wyciśniętego soku z ziemniaków + skrobią :] dzięki temu nie musiałam dosypywać dużo mąki :P ale i przez to wyszło mało klusek ;) za to były przepyszne :]

wczoraj dałam 3/4 soku ;) i skrobię - na duży gar ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki) zużyłam 3/4kg mąki :]
też były pyyycha :]

Aga - ziemniaki surowe zetrzeć lub przemielić, dodać sól, pieprz i mąkę - "ciasto" ma być bardziej gęste niż rzadkie :P
w dużym garze zagotować wodę, osolić :] na talerz wyłożyć kilka łyżek "ciasta" - i łyżką zsuwać do wody takie nie za duże kluski :] zamieszać żeby nie przykleiły się do dna :] jak wypłyną - są już dobre :]

kluski wybrać i włożyć do miski, dodać 1-2 łyżki skwarek z cebulką, wymieszać :] a na talerzu każdy dodatkowo posypuje twarogiem :]

czasem w przepisach jest jeszcze jajko - ale wtedy kluski wychodzą twarde :P

jak wrzucisz próbną kluskę do wrzątku i się rozpadnie - tzn. że jeszcze trzeba dosypać mąki :]
właściwie ma być taka dość gęsta breja ;)

uwielbiamy je :))))))

Agusia, mam tak dobrze, że rybak przywozi mi do pracy rybki złowione rankiem i już przygotowane filety. Ma nawet mielone ryby - dorsze i łososie :-)

takich szarych klusek to też już wieki nie jadłam, ale za dzieciaka to owszem często ;)

u Nas dziś "Chłopski garnek" a jutro ziemniaki z koperkiem, schabowy i marchewka z groszkiem, niewyszukane ale dobre :)

Agusia - polecam super świeże rybki od rybaków w Sopocie. Obok Taweryny Rybaki od strony morza. Jest to w takim jakby garażu, można się popytać ludzi, bo słabo to jest oznaczone. Rybki są świeże codziennie, coś do 17 godziny.
A za to poproszę o info jak robisz te szare kluski ziemniaczane :)

Ewa - gdzie kupujesz dorsza? sprzedają też filety? (w Kuchennych Rewolucjach widziałam jak kupują filety od rybaków z kutra)

a dla mnie "ryba" to tylko i wyłącznie filet ;P nigdy w życiu nie bawiłam się w czyszczenie ryb i nawet nie wiedziałabym co mam zrobić z całą rybą ;P

u nas dzisiaj i jutro "szare" kluski ziemniaczane ze skwarkami, cebulką i twarogiem :] 9oczywiście dla Sąsiadki też ;))

idę robić :]

Kupiłam dziś dorsza prosto od rybaka, więc zrobiłam rybę zapiekaną z pieczarkami.

jdnak chlebek sprobowalam szybciej jak dla mnie nastepnym razem ciut wiecej soli, roboty przynim duzo nie ma jedynie ze musi postac te 14h czyli akurat przez noc:) wyrósł ladnie w srodku tez ladniutki, ale nastepnym razem nie bede zdejmowala tej pokrywki jak w przepisie bo moj piekarnik za mocno grzeje i wg mojego gustu za mocno przypieczona ta skorka, ale widzialam w komentarzach zdjęcia innych to mieli bledsze, a u niektórych tragedia he:)
robilam pierwszy raz i wyszedł śliczny nigdy wczesniej nie pieklam sama chleba bylo to banalnie proste o dziwo:))

tu komentarze:
http://www.kwestiasmaku.com/blog/files/domowy_chleb.php

**** CIASTO DROŻDŻOWE **** (chleb, bułki, pizza)

robię wg przepisu na chleb :]

ćwiartkę kostki drożdży rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i trochę ciepłej(ale nie gorącej) wody, wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nagrzewam piekarnik do 50'C i wstawiam na 5-10 minut).

0,5 kg mąki przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, łyżkę oleju, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę - tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto, nie za rzadkie :]

znowu wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (plastikową miskę wstawiam na talerzu)

z 0,5 kg mąki wychodzi 1 chleb - w dłuższej keksówce :]

albo wielka blacha pizzy :) (jeśli chcesz grube ciasto - ot układasz rozciągnięte ciasto na blaszce, jeśli cienkie - wałkujesz cienko i wykładasz blachę :) do tego robię wyższe brzegi - czyli doklejam wałeczki ciasta dookoła :) przy opcji cienkie ciasto jeszcze dodatkowo wyjdą np. 2-3 bułki :))

później partiami rozwałkowuję ciasto, wykładam nim duuużą blachę (mam taką z regulowaną długością z Lidla, ustawioną na całą szerokość piekarnika), brzegi robię wyższe z wałeczków ciasta :] spód nakłuwam widelcem(rozwałkowanie na cienko + nakłucie widelcem gwarantują cienkie ciasto) ;] smaruję keczupem :] i dalej jazda ze składnikami jakie chcesz :] posypuję zieloną czubrycą i do piekarnika (tym razem nagrzany do 200'C).
na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia (robię to na oko) wyciągam i posypuję tartym żółtym serem :] i znowu trochę czubrycy :] (czasem też oregano i bazylia)
i zapiec aż ser ładnie się roztopi :]

Cześć Dziewczyny :-)

Agusia możesz podać przepis na ciasto do pizzy i napisać jak robisz?jaka blacha itp.,bo szukam jakiegoś sprawdzonego i fajnego.Przyznam się,że jeszcze nigdy nie robiłam sama pizzy,a domowa wiadomo smakuje przepysznie :-) Z góry dziękuję ;-)

fajnie wygląda ten chlebek :] daj znać jak wyszedł :D

ja mam swoje 2 sprawdzone przepisy :] i właściwie jednego się trzymam i z niego robię wszystko - chleb, bułki, ciasto do pizzy, bułki z parówkami itp.

u nas dzisiaj i jutro zupa kalafiorowa (właśnie się gotuje) :]

ziemniaczki/frytki (jeszcze się zastanowię), surówka z kiszonej kapusty (z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem) i smażone panierowane filety z dorsza :]

na jutro zostanie mi dorsza i zastanawiam się co z nim zrobić :] może zapiekankę?

ja piekę własnie ten chlebek wygląda super ale czy będzie równie super smakował to sie okaże za kilka h:))
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

wczoraj był jeszcze rosół z makaronem :] (wołowo-indyczy - bo taki był do dzisiejszych flaków)

kotlety schabowe kupiłam tak ogromne (już gotowe, pięknie rozbite tylko opanierować i smażyć), że dwa z nich przekroiłam na połówki, a dwa kolejne zamroziłam na następny raz :] a i tak najedliśmy się jak "dzikie, leśne..." ;))

dzisiaj były flaki i naleśniki z mięsem :]

na jutro brak pomysłów :P pewnie rano kupię coś na zupę? i może jakąś rybkę?

u nas makaron na slodko ale maly i tak nie jadl, potem pokusilam sie o salatke warzywna i wcinal:)) oczywiscie ciasto marchewkowe:))i mysle czy by tu jeszcze ciastek maslanych nie zrobic szybko:))

dziś u Nas smażone karasie i leczo z ryżem :)

u nas wczoraj dodatkowo była pyszna pomidorówka z makaronem :]

dzisiaj będą ziemniaczki, schaboszczaki w jakiejś fajnej panierce (nie używam samej bułki tartej) i mizeria :] na jutro przewidziane to samo + prawdopodobnie flaki :] dzisiaj kupiłam mięso gulaszowe wołowe i szyje z indyka - to zrobimy smak na flaki :]

a z mięsa pewnie powstanie farsz - może do naleśników z mięsem? albo kartaczy?

Dziewczyny a może macie fajny przepis na pyszny bigos? nigdy nie robiłam jeszcze :)
Z gory dziękuję.

u nas rosolek nadal plus gołąbki:))

ja uwielbiam takie gniazda z pomidorow z czosnkiem
kroi sie pomidorki na pol najlepiej obrac ze skory albo na 3 czesci zalezy jakie duze potem wyciska sie czosnek ile kto lubi im wiecej tym bardziej palace:)majonez i stary drobniutko ser no cos pysznego ale zabojstwo jesli chodzi o buzie i chuchanie:))

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??