Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

dziś zupa porowa z pieczarkami i pulpetami ;-)

kapusta młoda pyszna, ale już zjedzona ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas zmiana planow, bo wczoraj pod moja nieobecnosc maz na lunch wciagnal sam cala resztke zupy;( Wiec na szybko byly jajka sadzone, ziemniaki i salatka feta/pomidory/salata lodowa/oliwki.

Dzis wobec tego bedzie chilli z ryzem i taka sama salatka jak wyzej.

Pizza domowa i brokuly jutro.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie sama zapomniałam o tej młodej kapustce ;) w końcu u nas będą ziemniaczki z masełkiem i koperkiem :] kotlety mielone :] i młoda kapustka z koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

my dzisiaj młode ziemniaczki i młoda kapucha z koperkiem, marcheweczka itp no juz mam ślinotok, a to wszystko przez Was Baby jedne takiegho apetytu mi narobilyscie ze spac nie moglam i dzisiaj juz z rana po kapuche poleciałam:)) alternatywa dla malego bedzie zupka buraczkowa:)a w zasadzie juz wszystko gotowe tylko wcinac:))

Ja robię dzisiaj kabaczka faszerowanego ryżem z serem.
Sosik- śmietanka+pieprz+przyprawy ostre.
Zapiekam .Ryż też .
Mam nadzieję że się uda. Pomysły zawsze mam świetne,
z wykonaniem gorzej.
P.S dziś zamówiłam "kwiatka" w postaci arbuza.
W sobotę mąż zakupił w Biedrze i był cudownie słodki.
Na deser lody z "kwiatkiem"

wczoraj byliśmy u Chrzestnej Gabrysia :]

przed wyjazdem zjedliśmy zupę ogórkową :] u Cioci były ziemniaczki gotowane z lubczykiem, posypane koperkiem :] duszone udka z kurczaka z sosikiem (robione w Zepterze, więc naturalny sosik), duszone pieczarki, sałatka z pekinki, pomidorów, ogórków i fety :]

zawiozłam kawałek domowej drożdżówki z lodówki ;) z marmoladą różaną i kruszonką :]

dzisiaj trzeba zjeść kotlety mielone :] może do tego marchewka z groszkiem?

Mniam lipunia, az mi sie jesc zachcialo;) I jeszcze dziewczyny narobily mi ochoty na mloda kapuste z koperkiem - chyba poprosze meza, zeby kupil w tygodniu, jak bedzie przechodzil kolo ryneczku.

U mnie tak jak pisalam wczoraj - resztka zupy, salatka z fety, pomidorow i oliwek, i jak bedzie malo, to zrobie grzanki pelnoziarniste czosnkowe.

Jutro nie wiem.. moze domowa pizza i brokuly?

oj u nas bylo duzo poza domem ale i tez dwa grille po drodze raczej klasyczne:)ale specjalnie dla tego grilla pojechalismy az na mazury hehe:)
po drodze ur meza to i wieksze zarelko bylo m.inn szaszlyki, palki, sałatka warzywna, sałatka z szynki i kukurydzy, salatka z awokado nawet ok sie okazala ale nie dalam wkoncu tej cykori:))salatka z kurczakiem ala gyros ale bez pekinki:) torcik bezowy ala sowa, sernik na zimno itp. jednym slowem male obzarstwo:)
wczoraj na kolacje tortilla z kurczakiem i innymi dodatkami maz zachwalal mimo ze nie chcial jesc hehe to zjadl az dwie wręcz pochłonął:))
dzisiaj kupna pizza potem szparagi z szynka szwardzwaldzka w sosie musztardowo miodowym dla malego ryba.

Novia - mogę Cię przygarnąć ;) czemu nie ;)
najlepsze jest to, że moje Dziecię też chce gotować :)))) toż taki facet na przyszłość - to będzie czysty skarb :))) ;)

Ewa7777 - moja Mama poszła wczoraj do sklepu TYLKO po chleb ;) a ledwo wturlała się na nasze 4p ;) bo do tego kupiła m.in. młodą kapustę i arbuza ;P także u nas też lada dzień młoda kapustka na maśle :] z koperkiem :] (chociaż wczoraj upiekłam szynkę do chleba, to może sosik wykorzystamy do kapustki)

właśnie zupka ogórkowa dochodzi :]

A ja już robiłam młodą kapustę ze schabem i koperkiem :-)))

ja też na diecie
dzisiaj na obiadek zupa szczawiowa z jajem, na kolacje omlet z krewetkami
jutro baraninka z czerwoną kapustką

jeny...a ja na diecie, a Wy takie pyszności jecie:D chociaż ja dziś miałam na obiad omlet z łososiem, porem i szpinakiem:) mniam!:)

u nas mlode ziemniaczki z koperkiem, kalafior
polany bulka tarta i maselkiem i kotlety z piersi

Novia nie to coprawdziwy grill to prawda, ale pociesz sie ze zdrowszy;)

Dzis po treningu bedzie pozny obiad/kolacje - makaron (pewnie spaghetti) z krewetkami, cukinia, pieczarkami, swiezomielonym pieprzem i creme fraiche, skropione cytryna;); na deser po kawalku kupnej szarlotki.
Jutro resztka zupy z wczoraj (kapusniak ze swiezej wloskiej kapusty na gesto) i do tego salatka z pomidorow, fety i oliwek.

No cóż, po tym pysznym opisie Agusi, muszę się spytać czy nie chce mnie przygarnąć hihihi
A tak na serio, to pochwalę się że stałam się właścielką Termomixa i własnie się z nim zaprzyjaźniam, więc obiadki będą ciekawsze.
Aha zakupiliśmy też grilla elektrycznego i dziś szaszłyki - polędwiczki, papryka, cukinia. Już robiliśmy wczoraj karkówkę i całkiem całkiem, no ale wiadomo że to nie to co prawdziwy grill jednak. Brak aromatu.

30.04 - wielkie grillowanie :]
- bioderka z kurczaka w jogurtowej marynacie,
- pałki z kurczaka w marynacie "radosna twórczość" (musztarda, keczup, sok z cytryny, czosnek, zioła),
- szaszłyki (kiełbasa biała i biesiadna, cukinia, cebulka, pieczarki),
- pieczarki faszerowane z serkiem topionym (przepis Ajeczki, kapelusze faszerowane podsmażonymi nóżkami z cebulką),
- sos tzatziki, surówka (pekinka, szczypiorek, koperek, pomidory, ogórki, sosy Knorr),
- grzanki + sałatka z pomidorów (obrane ze skórki, drobno pokrojone, dużo posiekanego szczypiorku i koperku, sól i pieprz) :]
- na deser pieczone banany :]
- i ciasto marchewkowe z bananami i pestkami słonecznika :]

01.05 dojadanie mięska i surówki, które zostały z dnia poprzedniego + domowe frytki :]

02.05 pierogi chłopskie z podsmażoną cebulką :]

03.05 drugie grillowanie, bez wcześniejszego planowania :]
pieczone kiełbaski biesiadne(kupiona paczka na wszelki wypadek), faszerowane pieczarki z serkiem topionym, sos tzatziki, surówka (pekinka, pomidory, ogórek, cebulka, szczypior, sos Knorr), grillowana cukinia i gotowane ziemniaczki :] (nie było czasu na zabawę w pieczenie ich)

04.05 Mąż do pracy zabrał pizzę :] (zamówioną dzień wcześniej na późną kolację, oczywiście z Dragona)
dla nas kotlety schabowe, domowe frytki i Gabrysiowa surówka z pekinki :]

05.05 rosół na wołowinie :] ziemniaczki z zieloną pietruszką i koperkiem, kotlety mielone (wieprzowo-cielęce z cebulką i koperkiem w środku) i sałatka z kiszonych ogórków i cebulki :] (Mąż do pracy dostał dodatkowo podsmażoną słodką cebulkę na kotleta)

zostało mi jeszcze ogórków kiszonych, więc pewnie z reszty rosołu zrobię zupę ogórkową ;] "mielaków" też usmażyłam więcej :]

wczoraj gulasz z wołowiny(pieczarki,cebula,papryka,bakłażan)i kasza gryczana
dzisiaj makaron z pesto pomidorowym,łososiem wędzonym i serem

a ja zrobilam chlodnik bo mnie naszlo

a jutro makaron szpinak slodka smietanka i boczek

Makaron kokardki z sosem bolonskim z cukinia i pieczarkami. Wczoraj po egzaminie ogarnelo mnie lenistwo i zamowilismy pizze.
Jutro nie wiem - mam ochote na zupe, bo dawno nie bylo. Moze do tego caprese i grzanki.

nie wiem czy juz byl taki pomysl... U mnie jak juz nudne sa typowe obiadki to robie takie krojone kotleciki
3 jajka,2 lyzki maczki ziemniaczanej,2 lyzki majonezu, koperek.
mieszam to wszystko razem i dodaje 1 duza piers pokrojona w kostke na ok 1cmx1cm, przyprawic solą. Na rozgrzanym oleju ukladam ''placki'' i gotowe :)

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...