Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Cytrynka i Yvonne - tak z ciekawości zapytam :))) bo nigdy się tym nie interesowałam :]

czemu mięso i przetwory z mleka krowiego jest "beee" :P a już np. sery kozie albo owcze są ok?

Cytrynka - tu jest przepis Dejwi :] http://forum.trojmiasto.pl/urzadzenie-do-gotowania-ryzu-t315255,1,16.html na ścierkowy ryż :]

Ewa - super smacznie brzmią te gruszki :] muszę je wypróbować :] 7 gruszek wyszło Ci z tą ilością farszu?

u nas wczoraj ziemniaczki + kalafior polany podsmażoną bułką tarta :] i jajka sadzone ze szczypiorkiem :]

dzisiaj pizza z Dragona :] (jak coś - jest fajna oferta na http://www.citeam.pl/oferty/cala-polska/smakowitosci-z-pizzaportal-dot-pl)

na jutro chyba wyciągnę łososia do upieczenia :] albo medaliony z indyka? jeszcze zobaczę zobaczę :] i pewnie rano zrobię jakąś zupę - żeby Mąż zjadł przed wyjściem do pracy ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To muszę Wam jeszcze napisać przepis na gruszki, bo to był wczoraj numer jeden. Tak pysznego dania na grillu nie jadłam jeszcze nigdy...

Gruszki z wątróbką drobiową

4 twarde gruszki (mi wyszło 7)
25dag wątróbek drobiowych
1 cebula
10dag sera pleśniowego
4 suszone śliwki kalifornijskie
4 łyżki masła
2 łyżki winiaku
łyżka mąki
suszone oregano
mielona papryka
sok z cytryny
sól, pieprz

1. Wątróbki oczyścić, pokroić, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać wątróbkę, smażyć 5 minut. Skropić winiakiem, oprószyć solą, pieprzem, oregano i papryką. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz pokruszonym rokpolem.

2. Gruszki umyć. Z każdej ściąć podłużny plasterek. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny. Napełnić wątróbkowym nadzieniem. Na wierzchu położyć wiórki masła.

3. Faszerowane gruszki ułożyć na tackach i piec na grillu około 20 minut.

To będzie numer jeden w tym sezonie :-)

No Ewa szaszlyki faktycznie bomba.

Ewa i Yv, wypas

uwielbiam yakie sosiki oryginalne i oczywiście kopytka z pesto wszelkiej maści mniammmm dziewczyny

Ewa - dziękuję, to musi być jakaś poezja! :)

wczoraj byla zupka kalafiorowa dzisiaj były soczyste żeberka z woreczka z ziemniaczkami i kapusta kiszona a na jutro gołąbki z ziemniaczkami młodymi i buraczki!!

Wczoraj spaghetti z cukinia, pieczrkami, creme fraiche i cytryna oraz swiezym pieprzem, do tego salatka z posiekanych pomidorow, zoltej papryki, oliwek i cukinii z octem balsamicznym i oliwa.

Dzis kapusniak z mlodej kapusty z bagietka czosnkowa pelnoziarnista.

Jutro chyba gnocchi z pesto z suszonych pomidorow posypane feta, do tego salata z pomidorami i oliwkami.

Szaszłyk rybny z cukinią

4 filety z dorsza
2 młode cukinie
pęczek dymki
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól,pieprz

na sos porzeczkowy:
szklanka mrożonych czerwonych porzeczek (20dag)
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki cukru
skórka otarta z cytryny
sól i pieprz

1. filety umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, schować do lodówki na 1/2 godziny.

2. cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż w cienkie paski. Paski zblanszować przez 2 minuty w lekko osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić w ćwiartki.

3. Na paskach cukinii ułożyć filety, zwinąć w ruloniki i nabić na patyczki na przemian z dymką. Posmarować oliwą i posypać ziołami, ułożyć na tackach. Piec około 15 minut.

4. Sos porzeczkowy: porzeczki rozmrozić, rozgnieść w rondelku i posypać cukrem. Dodać skórkę z cytryny i wino. Owoce gotować 5-8 minut. Przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem.

Ja robię bez skórki cytrynowej, bo nie lubię :-)

Ewa: a z jakiej rybki te szaszłyki rybne? brzmi bardzo ciekawie

Dzisiaj grill - gruszki nadziewane wątróbkami drobiowymi z rokpolem, szaszłyki rybne z cukinią, szaszłyki z polędwiczek zawijanych w boczek + warzywka, sałatka ziemniaczana :-)

grill wymurowany w tym roku przez męża sprawdził się :-)

Dokladnie tak jak pisze lipunia;)

Ograniczyc nabbial krowi tez bym chciala i w sumie ograniczylam sporo w porownaniu do kilku lat temu. Mleko tylko kozie, maslo tez (ale uzywam malo, jedna kostka na kilka miesiecy!!!), sera w sumie malo jemy - feta, mozarella, parmesan i tyle. Jem jogurty, ale tez ok. jeden maly dziennie.

Nie mam chyba ulubionego dania.. lubie makarony i potrawy z ziemniakami w kazdej postaci, risotto (ale musi byc naprawde dobrze zrobione, na tip-top!), duzo jem grillowanych ryb. Lubie rozniez rozne rozniaste curry, chilli, sos bolonski i inne takie;)

Jajka tez lubie;) I czekolade;)

Cytrynka ścierkowy ryż to Dejwi kiedyś podawała przepis na sypki ryz jaki robi jej mama, bardz fajny.
ryz trzeba gotowac jak zawsze ale na pokrywke naklada sie scierke i tylko czasem sie miesza zeby nie przypalic, tzn sypki ryz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tyle, że u nas to nie jest placek z tych ziemniaków, a przewracane wszystko na patelni, więc taki mix, na wierzch trę jeszcze oryginalny parmezan, ktory kolega przywiózł nam z Parmy mmmm....

aaa i jeszcze co to ścierkowy ryż jest ? płatki ryzowe ?

napisz co jest Twoim ulubionym daniem

mój mąż jada wege, oprócz tego prawie zero białka krowiego, natomiast jaj sporo je

Dzieki Cytrynka;)
Spoko, jak masz ochote na mieso to znaczy ze (jeszcze) nie pora na wegetarianizm - ja tez przechodzilam stopniowo.

Ten Twoj przepis to taki a'la hiszpanski omlet - tez czasem robie, mniam.

Dzis wegetarianskie chilli z pieciu rodzajow fasoli z ryzem "scierkowym".
Jutro beda kotleciki rybne, mlode ziemniaki z koperkiem, mloda kapusta z przepisu ktory juz kiedys podawalam (odrobina smietanki, ocet winny, duuuuuuzo koperku i duuuzo pieprzu).

Cytrynka - bardzo fajny pomysł z tymi ziemniaczkami :)
U nas dziś karkówka i cukinia na grilu elektrycznym i surówka.

Yvonne, bardzo podoba mi się Twoja kuchania, z resztą bardzo podobna do mojej
ale
ja się wciąż łamię i czasami mam apetyt na chamskie mięcho ;)

u nas byl statnio i rosół i ogorkowa na kiszonych ogórasach, kapucha młoda dzisiaj jutro cos takiego: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_w_jogurcie/przepis.html

szparagi dokupione i zamrozone:)) jedna porcja szykuje sie na kolacje lub jutrzejszy obiadek.
a na deser wkoncu się zdecydowałam na http://mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html już kiedyś robilam.

Cytrynka - podobne danie często sobie robiłam jeszcze za czasów szkolnych ;)

koniecznie ugotowane ziemniaki w talarki :] do tego jakaś wędlinka/kiełbaska :) warzywka :) wszystko zalane jajkiem :] podsmażone na patelni :] na koniec polane keczupem :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?