Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

dziś zupa porowa z pieczarkami i pulpetami ;-)

kapusta młoda pyszna, ale już zjedzona ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas zmiana planow, bo wczoraj pod moja nieobecnosc maz na lunch wciagnal sam cala resztke zupy;( Wiec na szybko byly jajka sadzone, ziemniaki i salatka feta/pomidory/salata lodowa/oliwki.

Dzis wobec tego bedzie chilli z ryzem i taka sama salatka jak wyzej.

Pizza domowa i brokuly jutro.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie sama zapomniałam o tej młodej kapustce ;) w końcu u nas będą ziemniaczki z masełkiem i koperkiem :] kotlety mielone :] i młoda kapustka z koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

my dzisiaj młode ziemniaczki i młoda kapucha z koperkiem, marcheweczka itp no juz mam ślinotok, a to wszystko przez Was Baby jedne takiegho apetytu mi narobilyscie ze spac nie moglam i dzisiaj juz z rana po kapuche poleciałam:)) alternatywa dla malego bedzie zupka buraczkowa:)a w zasadzie juz wszystko gotowe tylko wcinac:))

Ja robię dzisiaj kabaczka faszerowanego ryżem z serem.
Sosik- śmietanka+pieprz+przyprawy ostre.
Zapiekam .Ryż też .
Mam nadzieję że się uda. Pomysły zawsze mam świetne,
z wykonaniem gorzej.
P.S dziś zamówiłam "kwiatka" w postaci arbuza.
W sobotę mąż zakupił w Biedrze i był cudownie słodki.
Na deser lody z "kwiatkiem"

wczoraj byliśmy u Chrzestnej Gabrysia :]

przed wyjazdem zjedliśmy zupę ogórkową :] u Cioci były ziemniaczki gotowane z lubczykiem, posypane koperkiem :] duszone udka z kurczaka z sosikiem (robione w Zepterze, więc naturalny sosik), duszone pieczarki, sałatka z pekinki, pomidorów, ogórków i fety :]

zawiozłam kawałek domowej drożdżówki z lodówki ;) z marmoladą różaną i kruszonką :]

dzisiaj trzeba zjeść kotlety mielone :] może do tego marchewka z groszkiem?

Mniam lipunia, az mi sie jesc zachcialo;) I jeszcze dziewczyny narobily mi ochoty na mloda kapuste z koperkiem - chyba poprosze meza, zeby kupil w tygodniu, jak bedzie przechodzil kolo ryneczku.

U mnie tak jak pisalam wczoraj - resztka zupy, salatka z fety, pomidorow i oliwek, i jak bedzie malo, to zrobie grzanki pelnoziarniste czosnkowe.

Jutro nie wiem.. moze domowa pizza i brokuly?

oj u nas bylo duzo poza domem ale i tez dwa grille po drodze raczej klasyczne:)ale specjalnie dla tego grilla pojechalismy az na mazury hehe:)
po drodze ur meza to i wieksze zarelko bylo m.inn szaszlyki, palki, sałatka warzywna, sałatka z szynki i kukurydzy, salatka z awokado nawet ok sie okazala ale nie dalam wkoncu tej cykori:))salatka z kurczakiem ala gyros ale bez pekinki:) torcik bezowy ala sowa, sernik na zimno itp. jednym slowem male obzarstwo:)
wczoraj na kolacje tortilla z kurczakiem i innymi dodatkami maz zachwalal mimo ze nie chcial jesc hehe to zjadl az dwie wręcz pochłonął:))
dzisiaj kupna pizza potem szparagi z szynka szwardzwaldzka w sosie musztardowo miodowym dla malego ryba.

Novia - mogę Cię przygarnąć ;) czemu nie ;)
najlepsze jest to, że moje Dziecię też chce gotować :)))) toż taki facet na przyszłość - to będzie czysty skarb :))) ;)

Ewa7777 - moja Mama poszła wczoraj do sklepu TYLKO po chleb ;) a ledwo wturlała się na nasze 4p ;) bo do tego kupiła m.in. młodą kapustę i arbuza ;P także u nas też lada dzień młoda kapustka na maśle :] z koperkiem :] (chociaż wczoraj upiekłam szynkę do chleba, to może sosik wykorzystamy do kapustki)

właśnie zupka ogórkowa dochodzi :]

A ja już robiłam młodą kapustę ze schabem i koperkiem :-)))

ja też na diecie
dzisiaj na obiadek zupa szczawiowa z jajem, na kolacje omlet z krewetkami
jutro baraninka z czerwoną kapustką

jeny...a ja na diecie, a Wy takie pyszności jecie:D chociaż ja dziś miałam na obiad omlet z łososiem, porem i szpinakiem:) mniam!:)

u nas mlode ziemniaczki z koperkiem, kalafior
polany bulka tarta i maselkiem i kotlety z piersi

Novia nie to coprawdziwy grill to prawda, ale pociesz sie ze zdrowszy;)

Dzis po treningu bedzie pozny obiad/kolacje - makaron (pewnie spaghetti) z krewetkami, cukinia, pieczarkami, swiezomielonym pieprzem i creme fraiche, skropione cytryna;); na deser po kawalku kupnej szarlotki.
Jutro resztka zupy z wczoraj (kapusniak ze swiezej wloskiej kapusty na gesto) i do tego salatka z pomidorow, fety i oliwek.

No cóż, po tym pysznym opisie Agusi, muszę się spytać czy nie chce mnie przygarnąć hihihi
A tak na serio, to pochwalę się że stałam się właścielką Termomixa i własnie się z nim zaprzyjaźniam, więc obiadki będą ciekawsze.
Aha zakupiliśmy też grilla elektrycznego i dziś szaszłyki - polędwiczki, papryka, cukinia. Już robiliśmy wczoraj karkówkę i całkiem całkiem, no ale wiadomo że to nie to co prawdziwy grill jednak. Brak aromatu.

30.04 - wielkie grillowanie :]
- bioderka z kurczaka w jogurtowej marynacie,
- pałki z kurczaka w marynacie "radosna twórczość" (musztarda, keczup, sok z cytryny, czosnek, zioła),
- szaszłyki (kiełbasa biała i biesiadna, cukinia, cebulka, pieczarki),
- pieczarki faszerowane z serkiem topionym (przepis Ajeczki, kapelusze faszerowane podsmażonymi nóżkami z cebulką),
- sos tzatziki, surówka (pekinka, szczypiorek, koperek, pomidory, ogórki, sosy Knorr),
- grzanki + sałatka z pomidorów (obrane ze skórki, drobno pokrojone, dużo posiekanego szczypiorku i koperku, sól i pieprz) :]
- na deser pieczone banany :]
- i ciasto marchewkowe z bananami i pestkami słonecznika :]

01.05 dojadanie mięska i surówki, które zostały z dnia poprzedniego + domowe frytki :]

02.05 pierogi chłopskie z podsmażoną cebulką :]

03.05 drugie grillowanie, bez wcześniejszego planowania :]
pieczone kiełbaski biesiadne(kupiona paczka na wszelki wypadek), faszerowane pieczarki z serkiem topionym, sos tzatziki, surówka (pekinka, pomidory, ogórek, cebulka, szczypior, sos Knorr), grillowana cukinia i gotowane ziemniaczki :] (nie było czasu na zabawę w pieczenie ich)

04.05 Mąż do pracy zabrał pizzę :] (zamówioną dzień wcześniej na późną kolację, oczywiście z Dragona)
dla nas kotlety schabowe, domowe frytki i Gabrysiowa surówka z pekinki :]

05.05 rosół na wołowinie :] ziemniaczki z zieloną pietruszką i koperkiem, kotlety mielone (wieprzowo-cielęce z cebulką i koperkiem w środku) i sałatka z kiszonych ogórków i cebulki :] (Mąż do pracy dostał dodatkowo podsmażoną słodką cebulkę na kotleta)

zostało mi jeszcze ogórków kiszonych, więc pewnie z reszty rosołu zrobię zupę ogórkową ;] "mielaków" też usmażyłam więcej :]

wczoraj gulasz z wołowiny(pieczarki,cebula,papryka,bakłażan)i kasza gryczana
dzisiaj makaron z pesto pomidorowym,łososiem wędzonym i serem

a ja zrobilam chlodnik bo mnie naszlo

a jutro makaron szpinak slodka smietanka i boczek

Makaron kokardki z sosem bolonskim z cukinia i pieczarkami. Wczoraj po egzaminie ogarnelo mnie lenistwo i zamowilismy pizze.
Jutro nie wiem - mam ochote na zupe, bo dawno nie bylo. Moze do tego caprese i grzanki.

nie wiem czy juz byl taki pomysl... U mnie jak juz nudne sa typowe obiadki to robie takie krojone kotleciki
3 jajka,2 lyzki maczki ziemniaczanej,2 lyzki majonezu, koperek.
mieszam to wszystko razem i dodaje 1 duza piers pokrojona w kostke na ok 1cmx1cm, przyprawic solą. Na rozgrzanym oleju ukladam ''placki'' i gotowe :)

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...