Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Cytrynka i Yvonne - tak z ciekawości zapytam :))) bo nigdy się tym nie interesowałam :]

czemu mięso i przetwory z mleka krowiego jest "beee" :P a już np. sery kozie albo owcze są ok?

Cytrynka - tu jest przepis Dejwi :] http://forum.trojmiasto.pl/urzadzenie-do-gotowania-ryzu-t315255,1,16.html na ścierkowy ryż :]

Ewa - super smacznie brzmią te gruszki :] muszę je wypróbować :] 7 gruszek wyszło Ci z tą ilością farszu?

u nas wczoraj ziemniaczki + kalafior polany podsmażoną bułką tarta :] i jajka sadzone ze szczypiorkiem :]

dzisiaj pizza z Dragona :] (jak coś - jest fajna oferta na http://www.citeam.pl/oferty/cala-polska/smakowitosci-z-pizzaportal-dot-pl)

na jutro chyba wyciągnę łososia do upieczenia :] albo medaliony z indyka? jeszcze zobaczę zobaczę :] i pewnie rano zrobię jakąś zupę - żeby Mąż zjadł przed wyjściem do pracy ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To muszę Wam jeszcze napisać przepis na gruszki, bo to był wczoraj numer jeden. Tak pysznego dania na grillu nie jadłam jeszcze nigdy...

Gruszki z wątróbką drobiową

4 twarde gruszki (mi wyszło 7)
25dag wątróbek drobiowych
1 cebula
10dag sera pleśniowego
4 suszone śliwki kalifornijskie
4 łyżki masła
2 łyżki winiaku
łyżka mąki
suszone oregano
mielona papryka
sok z cytryny
sól, pieprz

1. Wątróbki oczyścić, pokroić, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać wątróbkę, smażyć 5 minut. Skropić winiakiem, oprószyć solą, pieprzem, oregano i papryką. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz pokruszonym rokpolem.

2. Gruszki umyć. Z każdej ściąć podłużny plasterek. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny. Napełnić wątróbkowym nadzieniem. Na wierzchu położyć wiórki masła.

3. Faszerowane gruszki ułożyć na tackach i piec na grillu około 20 minut.

To będzie numer jeden w tym sezonie :-)

No Ewa szaszlyki faktycznie bomba.

Ewa i Yv, wypas

uwielbiam yakie sosiki oryginalne i oczywiście kopytka z pesto wszelkiej maści mniammmm dziewczyny

Ewa - dziękuję, to musi być jakaś poezja! :)

wczoraj byla zupka kalafiorowa dzisiaj były soczyste żeberka z woreczka z ziemniaczkami i kapusta kiszona a na jutro gołąbki z ziemniaczkami młodymi i buraczki!!

Wczoraj spaghetti z cukinia, pieczrkami, creme fraiche i cytryna oraz swiezym pieprzem, do tego salatka z posiekanych pomidorow, zoltej papryki, oliwek i cukinii z octem balsamicznym i oliwa.

Dzis kapusniak z mlodej kapusty z bagietka czosnkowa pelnoziarnista.

Jutro chyba gnocchi z pesto z suszonych pomidorow posypane feta, do tego salata z pomidorami i oliwkami.

Szaszłyk rybny z cukinią

4 filety z dorsza
2 młode cukinie
pęczek dymki
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól,pieprz

na sos porzeczkowy:
szklanka mrożonych czerwonych porzeczek (20dag)
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki cukru
skórka otarta z cytryny
sól i pieprz

1. filety umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, schować do lodówki na 1/2 godziny.

2. cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż w cienkie paski. Paski zblanszować przez 2 minuty w lekko osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć. Dymkę umyć, oczyścić, pokroić w ćwiartki.

3. Na paskach cukinii ułożyć filety, zwinąć w ruloniki i nabić na patyczki na przemian z dymką. Posmarować oliwą i posypać ziołami, ułożyć na tackach. Piec około 15 minut.

4. Sos porzeczkowy: porzeczki rozmrozić, rozgnieść w rondelku i posypać cukrem. Dodać skórkę z cytryny i wino. Owoce gotować 5-8 minut. Przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem.

Ja robię bez skórki cytrynowej, bo nie lubię :-)

Ewa: a z jakiej rybki te szaszłyki rybne? brzmi bardzo ciekawie

Dzisiaj grill - gruszki nadziewane wątróbkami drobiowymi z rokpolem, szaszłyki rybne z cukinią, szaszłyki z polędwiczek zawijanych w boczek + warzywka, sałatka ziemniaczana :-)

grill wymurowany w tym roku przez męża sprawdził się :-)

Dokladnie tak jak pisze lipunia;)

Ograniczyc nabbial krowi tez bym chciala i w sumie ograniczylam sporo w porownaniu do kilku lat temu. Mleko tylko kozie, maslo tez (ale uzywam malo, jedna kostka na kilka miesiecy!!!), sera w sumie malo jemy - feta, mozarella, parmesan i tyle. Jem jogurty, ale tez ok. jeden maly dziennie.

Nie mam chyba ulubionego dania.. lubie makarony i potrawy z ziemniakami w kazdej postaci, risotto (ale musi byc naprawde dobrze zrobione, na tip-top!), duzo jem grillowanych ryb. Lubie rozniez rozne rozniaste curry, chilli, sos bolonski i inne takie;)

Jajka tez lubie;) I czekolade;)

Cytrynka ścierkowy ryż to Dejwi kiedyś podawała przepis na sypki ryz jaki robi jej mama, bardz fajny.
ryz trzeba gotowac jak zawsze ale na pokrywke naklada sie scierke i tylko czasem sie miesza zeby nie przypalic, tzn sypki ryz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tyle, że u nas to nie jest placek z tych ziemniaków, a przewracane wszystko na patelni, więc taki mix, na wierzch trę jeszcze oryginalny parmezan, ktory kolega przywiózł nam z Parmy mmmm....

aaa i jeszcze co to ścierkowy ryż jest ? płatki ryzowe ?

napisz co jest Twoim ulubionym daniem

mój mąż jada wege, oprócz tego prawie zero białka krowiego, natomiast jaj sporo je

Dzieki Cytrynka;)
Spoko, jak masz ochote na mieso to znaczy ze (jeszcze) nie pora na wegetarianizm - ja tez przechodzilam stopniowo.

Ten Twoj przepis to taki a'la hiszpanski omlet - tez czasem robie, mniam.

Dzis wegetarianskie chilli z pieciu rodzajow fasoli z ryzem "scierkowym".
Jutro beda kotleciki rybne, mlode ziemniaki z koperkiem, mloda kapusta z przepisu ktory juz kiedys podawalam (odrobina smietanki, ocet winny, duuuuuuzo koperku i duuuzo pieprzu).

Cytrynka - bardzo fajny pomysł z tymi ziemniaczkami :)
U nas dziś karkówka i cukinia na grilu elektrycznym i surówka.

Yvonne, bardzo podoba mi się Twoja kuchania, z resztą bardzo podobna do mojej
ale
ja się wciąż łamię i czasami mam apetyt na chamskie mięcho ;)

u nas byl statnio i rosół i ogorkowa na kiszonych ogórasach, kapucha młoda dzisiaj jutro cos takiego: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_w_jogurcie/przepis.html

szparagi dokupione i zamrozone:)) jedna porcja szykuje sie na kolacje lub jutrzejszy obiadek.
a na deser wkoncu się zdecydowałam na http://mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html już kiedyś robilam.

Cytrynka - podobne danie często sobie robiłam jeszcze za czasów szkolnych ;)

koniecznie ugotowane ziemniaki w talarki :] do tego jakaś wędlinka/kiełbaska :) warzywka :) wszystko zalane jajkiem :] podsmażone na patelni :] na koniec polane keczupem :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??