Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

dzisiaj gotowane ziemniaki, zalane surowymi jajkami z pomidorami suszonymi, papryką konserwowymi, kawałkami szparagów, oliwkami, zioła prowansalskie

Na głęboką patelnię gotowane ziemniaki w talarach, zalewam jajkami z tymi ingredencjami i podsmażam wszystko mieszajac

bosssze jakie to dobre
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzisiaj rosół z makaronem :] i naleśniki z mięsem :] + colesław :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My dlugi weekend pedzilismy pza domem - wiec bez gotowania.

Dzis bedzie pieczony filet z dorsza w panierce, pieczone mlode ziemniaki, do tego szparagi;) - te zielone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam szparagi pod każdą postacią. ostatnio robiłam zapiekankę na cieście francuskim pycha :)
dzisiaj na obiad placki ziemniaczane z sosem
jutro zapiekanka warzywka i ryba chyba brak pomysłu

ja skorzonerę w skrócie nazywam korzonkami ;) zjadamy w takiej wersji: http://fotoprzepis.pl/kuchnia-europejska/kuchnia-polska/skorzonera-z-wody-w-bulce-tartej/
http://klapsaczykonferencja.pl/2010/03/skorzonera/

znam tylko dlatego, że u mnie na działce rośnie ;) tzn. jak jest wysiana ;) bo kilka lat już mamy przerwy - w tym roku chciałam wysiać ;) ale nie było chętnych do kopania, zrobiło się za późno, w sklepach nie mieli nasion - i nic z tego nie wyszło ;]

jutro robię zupkę krem z białych szparagów ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe32606.html z chrupkami ziemniaczanymi - nigdy nie robiłam ;)

i może jakąś pizzę? bo Dzieć jęczy za "picą" ;)

Luna - szparagi są delikatne w smaku :] jak taki kalafior pozbawiony tego charakterystycznego kalafiorowego zapachu/smrodku ;) (a dokładnie jak łodygi kalafiora)
lekko słodkawe :]

i skorzonera smakuje tak samo :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

hehe ja nie znam smaku szparagów ale chyba po waszych opisach odważe sie kupic :)

w googlach pisza ze do szparagow wlasnie Agausia tez tak napisala. czasem okreslaja jako zimowa wersje szparagow.

No ja się przyznam że też nie widziałam ani nie jadlam nigdy skorzonery.

AgusiaGda w smaku to do czego jest podobna?

juz wiem ale nigdy tego nie widzialam nawet nie slyszalam jak to warto czasem cos nowego poznac:))

Dziękuje Agusia ja włanie wczoraj szukalam i pelno bylo ale jakies zupelnie rozne te opcje zamrazania ale chyba bede blanszowala bo mam chetke na pozniej.
ogolnie u nas to jedzenie bezzapachowe tzn ja zywie sie glownie takim czyli owoce warzywa. robie tez rosol ale on mi tak smierdzi mega ze ciezko go robic:((jeszcze pewnie z dwa miesiace to potrwa a potem znowu bede mogla pichcic i jesc co chce:))
ale czasem czytam co tu piszecie zto moj zoladek szaleje i szybko musze przestac:))
ale szparagi jak sama pierwszy raz sprobowalam w tamtym roku zrobic no to odrazu pokochalam dobrze, ze nie sa non stop bo pewnie szybko by zbrzydly, a tak mozna sie nimi delektowac:))

przyznam ze o czyms takim jak SKORZONERA chyba sie tak odmiania pierwszy raz czytam na oczy nie widzialam ale zaraz wyszukam w google i zerkne czy znam to.

Lipunia - znalazłam info o mrożeniu szparagów :]

przejrzałam kilka stron i były sprzeczne opisy - albo surowe, albo blanszowane ;) teraz wiem dlaczego :]

"Są dwa sposoby, by cieszyć się szparagami przez okrągły rok. Po umyciu i osuszeniu można je zamrozić wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Ale jeśli przed zamrożeniem zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwile obgotowane), można je przechowywać 9 miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 23 minuty w posolonym wrzątku. Można je również konserwować: po obgotowaniu 3 minuty szparagi wkłada się do wysokich słojów, zalewa wodą z solą oraz cukrem i pasteryzuje."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html

dzisiaj kupiłam 4 pęczki białych szparagów :] dwie już ugotowałam(woda z mlekiem, sól i cukier) i zjedliśmy w formie przekąski polane przysmażoną bułka tartą :]

pierwszy raz jadłam/gotowałam :] smakują bardzo podobnie do skorzonery, którą uwielbiam - a której nigdy nie widziałam w sprzedaży :]
nawet się dowiedziałam, że swego czasu moja Mama sama hodowała szparagi na działce :] (na własne potrzeby)

dzis na obiad u Nas karkówka duszona z cebulką i do tego ziemniaki z koperkiem a także trzy rodzaje surówek: buraczki, ogórek kiszony z cebulką i szczypiorkiem i ogórek z rzodkiewka w smietanie.

Yvonne, z wątroba dokładnie to jeszcze nie wiadomo, bo jeszcze diagnoza trwa. Ani wzw ani marskosci i otluszczenia. Dzięki bogu nowotwór to też nie jest.Tabletek anty nie biorę 10 lat aMam wysokie próby watrobowe. Weszłam już w specjalistyczne badania. Dlatego chce odciążyć wątrobę i poszukuje jakiejś książki z prZepisami.

Dziewczyny jak mrozicie szparagi bo kupilam paczke i chcialabym zamrozic ale nei wiem czy surowe czy wczesniej podgotowane niegdy tego nie robilam??
fakt z tylu co dzisiaj widzialam tylko jedna paczka mi odpowiadala a chcialam conajmniej 5:((moze jeszcze sie trafia jakies ladniutkie.

Młode ziemniaczki polane cebulka+koperek;]

do tego wątróbka z ketchupem+kapustka kiszona:]
synek zamiast watróbki udo smażone;p

dzisiaj pyszna zupa ogórkowa (z kiszonych ogórków) z dużą ilością mięska :]

na drugie danie - dla nas zostały wczorajsze naleśniki z twarogiem :] (dla mnie dodatkowo śmietana z cukrem ;))

Mąż dostał do pracy makaron z gulaszem z indyka :] super tymiankowy :] tak fajnie pachnie :]

jutro ciąg dalszy ogórkowej + zjemy ten gulasz (Mąż w pracy, my w domu)

dzisiaj rano Mąż latał za szparagami ;) albo nie było albo były nie świeże :/ w Leclercu nie kupił dla zasady, bo się wkurzył - inna cena na hali, inna przy kasie :]

dzis u Nas małe ziemniaczki podsmazone w przyprawach, schabowe i buraczki.

a na deser domowa szarlotka na cieście plesniakowym :)

u nas dziś na obiad własnej roboty pierogi z truskawkami :))
pocukrzone i ze śmietaną

pozdrawiam

Do lososia to np. moga byc szparagi, tak czesto podaja w restauracjach, ja osobiscie robie kapuste. Moze po prostu np pomidory, ogorki, papryka, ogorki malosolne, cebulka, koperek - wiosenna?

Jaki dokladnie problem z watroba?

My tez malo gotujemy - ostatnio byly mega upaly, wiec nie chcalo mi sie ani jesc, ani stac przy garach. Poza tym sezon biegowy wpelni wiec dieta i rozklad posilkow pod treningi, maz zywi sie sam;).

Dzis ryba a la paluszki rybne (ale bez panierki), kapusta czerwona, mlode ziemniaki z koperkiem.
Wczoraj kupne pierogi z jagodami:)

ja mam zupę jarzynową i rano wyjęłam łososia z zamrażalnika. mężowi zapiekę z pesto a sobie ze szpinakiem.
czy do tego jakąś szybką surówkę mozecie polecić.

czy znacie jakieś książki, gdzie znajdę przepisy dla osób z chorą wątrobą. pisałam w osobnym poście, ale nie dowiedziałam się za wiele, więc liczę na Was.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...