Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

ja ostatnio nie miałam ani czasu ani możliwości żeby normalnie gotować ;)

wczoraj na obiad była końcówka krupniku, ziemniaczki z masełkiem i koperkiem, wiejskie jaja sadzone :] i kalafior polany podsmażoną bułką tartą z masełkiem :] + kefir :]

dzisiaj mam zamiar zrobić "barowe" naleśniki z serem :] ostatnio takie pyszne jedliśmy w barze mlecznym Turystycznym ;) (a Mamie i Młodemu wzięłam na wynos i zjedli na kolację)

tylko w domu nigdy nie da się odtworzyć tego smaku :P nie wiem czemu :P ale mam zamiar spróbować (znalazłam kilka wskazówek)

na jutro będzie gulasz z indyka :] z warzywami :] i koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A u nas pulpeciki w sosie pomidorowym z ziemniaczkami i surówką z kapusty :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u Nas dziś z racji piątku bezmięsnie i tak na obiad jest zupa pomidorowa i placki ziemniaczane ze śmietana i cukrem :)

tanio ale jak pysznie :)

Co taka cisza nie gotujecie?
z racji tego że dziś oboje sobie zobilismy wolne,w końcu...gotujemy razem.ajpierw wysprzątaliśmy porządnie cały dom,a teraz obiadek:
Sznycle z jakiem sadzonym i szczypiorkiem,młode ziemniaki z koperkiem,zupa szczawiowa z jajem,kalafior z bułką tartą,sałatka z ogórkow małosolnych,które sami zrobilismy. Na deser choć nie wiem czy wepcham naleśniki z truskawkami i nutella,bita smietana.
Ostatnio ciągle w knajpach jadalismy więc dziś nadrobimy:)

Fuerteventura:) espańa

A dokad dokladnie Asku jedziecie? Bawcie sie dobrze! I sprobuj wszystkich specjaow to nam opowiesz;)

my ostatnio cały czas na działce ;) więc obiady robione na kilka dni (np. kotlety mielone, pulpety w sosie pomidorowym, kotlety schabowe) do tego młode ziemniaczki z zieleniną albo wyskakujemy do KFC po frytki ;) surówka - Gabrysiowa lub sałata z tym sosem z jajkiem na twardo :] chociaż wczoraj dla odmiany była mizeria ;)

alternatywą są kupne pierogi "U Jędrusia" - fajnie, że w Auchanie mają taki duży ich wybór :]

na ten tydzień mamy pierogi chłopskie i ruskie, grilla (biała kiełbasa, kaszanka, sos tzatziki i może pieczone ziemniaczki? - to na prośbę ulubionej sąsiadki 85-letniej ;)) i może jajca sadzone (bo teściowie wrócili ze wsi i pewnie świeże jajka przywieźli)

i mam smak na biały barszczyk (po gotowaniu białej kiełbaski) - na życzenie Gabrysia :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Yv, niewiem jeszcze jakie specjaly...w kazdym razie
mamy 2 tygodniowe wakacje;-)

Co to za specjaly Asku?

Faktycznie taka pogoda to i pichcic sie nie chce - ja mialam robic spaghetti primavera, ale przyszlam z treningu biegowego tak wyczerpana przez te upalna pogode, ze zrobilam tylko miche salatki greckiej, a mezowi powiedzialam, zeby radzil sobie sam - czyli to znaczy w jego wersji kanapki;). Tak wiec dzis bez obiadu.

Jutro to, co mialo byc dzisiaj, we wtorek chyba zrobie ziemniaki pieczone z tunczykiem i posypane feta, do tego pewnie rukola z pomidorami i wsio.

ja własnie skończyłam pichcic zupke na jutro i wtorek- jarznowa na młodych warzywkach...

a od srody bede juz miec pod nosek podane...hiszpańskie specjały:) wreszcie odsapne od garów:)

U nas zupa szczawiowa(szczaw wczoraj zrywany) :) mniam..

pewnie wszyscy korzystaja z pogody hhe!!!
u nas dziisaj na obiad kielbacha z grila i bigosik

Co tak cicho - nikt niczego nie pichci?

Dziś znowu placki z surówką. A jutro wątróbka dla męża i psa :)tzn. trochę inaczej im przygotuję hehe, a dla mnie leniwe i surówa.

u nas dzisiaj zurek z jajem i kielbaska a jutro de wolaje z masłem z frytamy

W złym miejscu dodało....

chodziło mi aby ten czosnek i pieprz kajeński dodać do sosu z cukinii i mascarpone.

Agusia,
dodaj czosnek i szczyptę pieprzu kajeńskiego - nie będzie nijaki ;-)

Pieczone roladki z flądry nadziewane pieczarkami i natką pietruszki :-)

Fląderka od rybaka :-)

Ups, to troszke za daleko :)

wOW,

ktoś wyżej napisał "schabowe z piersi" co to za wynalazek!> ;) haha

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...