Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Novia8 - w Londynie;) Zamawiam przez net i co tydzien w piatek mam dostawe do domu - pan kierowca ma klucz do budynku, wiec zostwia pod samymi drzwiami mieskzania wiec nawet nie musze by w domu. Super wygoda i naprawde czuc roznice.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wczoraj skrzydełka pieczone, kapustka z koperkiem
dzisiaj gulasz z wołowiny z ryżem dzikim
jutro pierogi ze szpinakiem

A gdzie kupujecie te warzywka eko? :)

No wlasnie co taka cisza? - nikt nic nie je? ;)

W niedziele mialam wyscig wiec w sobote przedbiegowe "ladowanie weglowodanami" - makaron, pieczywo, troche warzyw niskoblonnikowych. Maz ugotowal sobie zupe jarzynowa z mlodych jarzyn z farmy eko.

W niedziele byly kotleciki rybne, fryty z pieca i salatka grecka.

Wczoraj spaghetti ze swiezym szpinakiem, pieczarkami, pomidorami koktailowymi i feta - wyszlo pycha.

Dzis filety z dorsza grillowane z oliwa i cytryna, podane z ryzem "scierkowym" i salata lodowa z pomidorami, papryka i cukinia.

Leczo mniammmm :)
A ja muszę stwierdzić, że odkąd mam thermomixa, nie jestem w stanie wziąść się za inne "normalne" przepisy, więc trzaskam wszystko z tych przepisów. Dziś upiekłam chałkę, w życiu takiej dobrej nie jadłam :)

u nas dziisaj byl gulasz z makaronem a jutro zurek będzie

noooo, to teraz ja odkopuje:)

u nas wczoraj i dziś leczo...
jutro gołabki

co tak spadłyśmy? ;)

dzisiaj pierwszy raz robiłam makaron z sosem z cukinii i serka mascarpone :] jak dla mnie jakiś taki nijaki był, więc dodałam odrobinę cukru na przełamanie smaku i soku z cytryny :] do tego garść posiekanego koperku :]
pyyycha :]

fajne, bo się szybko robi ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

u nas całe szczęście, że był wczorajszy krupnik i upieczone bułki ( z parówkami i drugie z cebulą i serem)... 4,5 godziny kwitłam z Mężem na izbie przyjęć w szpitalu :/ przeciążył kręgosłup w pracy i teraz ma tydzień leżenia :/

Też uwielbiam babkę zmieniaczaną!robiłam właśnie wczoraj i jest też na dziś. Ja robię tak: starte ziemniaki, cebula, jajko, sól, pieprz. Nie daję żadnej mąki. Wylewam to do formy i chyc do piekarnika.

no ten Kartoflak prosty tani i pyszne u mnie teraz bedzie robiony na oproznianie resztek z lodowki!! a teraz gotuje rosołek na korpusie a wczesniej dzieci jadly schabowe mizerie i ziemniaki tak jak mialo byc

A u mnie dzisiaj zapiekanka ryżowa z kurczakiem i ważywami, bądź kotleciki drobiowo-serowe. Jeszcze się nie zdecydowałam na co mam ochotę.

Ja też kartoflaka znam pod nazwą babka ziemniaczana :)

luna, Twój "kartoflak"...u mnie nazywa się "babką ziemniaczaną":)))

i potwierdzam, jest pycha...a ja na diecie:/

Dzis jak zwykle w czwartek pizza oraz rukola z pomidorami koktailowymi, oliwkami, cukinia i sosem z octu balsamicznego i oliwy.

Jutro chyba ziemniaki pieczone z tunczykiem i znowu jakas surowka.

W sobote kolejna runda kapusciana - kapusniak na gestoz mlodymi ziemniakami, mloda marchewka, doprawiony koperkiem, do tego grzanki czosnkowe z pieczywa pelnoziarnistego.

a u nas dzisiaj schabowe z piersi mizeria i ziemniaczki mlode z koperkiem

agusiagda kartoflak to taka zapiekanka wczoraj pierwszy raz robilam kumpela dala mi przepis pycha jest

KARFTOFLI TAK Z KILOGRAM OBRAC UMYC I ZETRZEC NA TARCE TAK JAK DO PLACKOW ZIEMNIACZANYCH ZETRZEĆ TEZ CEBOLKI DWIE I MOZNA TEZ SERA ZETRZEC DOSTAC 2 JAJA 1,5 SZKLANKI MĄKI,ZAGNIESC NA TAKIE CIASTO WLOZYC DO NATLUSZCZONEGO NACZYNIA MOZNA ULOZYC TAK ZE DAC CZESC TEGO CIASTA PRZELOZYC BOCZKIEM,PAROWKA LUB KIELBASA CZYM SIE MA POLOZYC RESZTE CIATA I COWNIEZ NA `WIERZCH COS ULOZYC ZAPIEKAC OKOŁO GODZINKI W PIEKARBIUKU NA 200STOPNI. PYCHAAAAAAAAAAAAAAAA

zrobiłam Stefanię ;)
myślałam, że się nie zwiąże i nie zmięknie bo dosyć późno położyłam górną warstwę herbatników ( czekałam, aż Lena wyjdzie z wanny, żeby mi pomogła :D) ..
właśnie wyciągnęłam z lodówy i jest pyszna!!! :D

Dzynka - cieszę się, że sos do sałaty smakował :] niby takie nic ;) a jak fajnie pasuje do sałaty :] u nas też to będzie teraz stała surówka ;P

Luna - co to ten kartoflak? podaj przepis :] ja jestem typowa kartoflara ;P

u nas dzisiaj krupnik :] i ziemniaczki z własną natką pietruszki i masełkiem :) do tego smażona/duszona kiełbasa z cebulą i keczupem :] (miałam paczkę ponad kg kiełbasy, którą musiałam przerobić)

teraz wieczorem upiekłam na jutro bułki z keczupem i parówkami, bułki z z serem i cebulką i wyszły jeszcze 4 bułki bez niczego :]

chyba będę musiała przestać tu zagladac bo na sam widok przepisow, jedzenia jest mi mega nied... masakra:(((fajne te przepisy macie i sie tak wkrecilam ze jak przynajmniej co dwa dni nie zajrze to chora jestem hehe więc nie wiem czy dam rade ale chyba muszę...
moj maly co prawda nie zjadl obiadu pogryzl tylko kosci troche, ale za to zjadl juz bardziej urozmaicone jedzenie dzisiaj wiec jestem troszke bardziej zadowolona:)

Dzięki dziewczyny. Póki co to się za to cholerstwo długo nie wezmę :)

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??