Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

u nas dzisiaj tarta ze szpinakiem i feta...
a od jutra tez grilujemy...mam zapas kiełbasy, kaszanki i karkówa sie juz marynuje.

z sałatek zrobie ziemniaczano- bekonowa z przepisu anii:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

my dziś schabowy ziemniaki i sałatka ze słoika z ogórów :)

łeeeee ;P myślałam, że jakiś fajny przepis na chlebek podrzucisz ;)

kurde - mało fajnie brzmi ten proces produkcji surimi :/ ledwo polubiliśmy i już się okazuje, że jest beee :P

u nas dzisiaj obiad w locie - po kromce chleba i pałce z kurczaka :]

jutro będzie sałatka gyros - my weźmiemy na działkę, a Mąż do pracy :] wieczorem trzeba będzie dokończyć te ćwiartki duszone :]

we wtorek wielkie grillowanie ;) otwarcie sezonu :] muszę pomyśleć co zrobimy ;) na 100% szaszłyki(kiełbaska zwykła i biała, cukinia, cebulka, pieczarki, może boczek?) - bo już obiecałam pewnemu 4,5 latkowi, który bardzo lubi mi w tym pomagać ;P
na 100% będzie tzatziki :] grzanki czosnkowe + sałatka z pomidorów i zieleniny (czyli moja wersja bruschetty) no i jakaś surówka :] chyba "chińska" z białej kapusty :] i może jakaś z pekinki?

i upiekę ciasto marchewkowe :] (ukryte warzywo dla trzech maluchów)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To sie trzymaj swoich Agusia bo moj przepis jest taki ze ... kupuje gotowy chleb mix (ale taki lepszy "bio") i potem wg przepisu dodaje letnia wode, wyrabiam, rosnie sobie w cieplym i do pieca;) Wlasnie dzis bedzie;)

Surimi w skrocie ( bo nie bede zarzucala chemicznymi terminami) to mieso ryby oodzielane mechanicznie (czyli MOM), potem plukane i maczane w roznych rozpuszcalnikach/kwasach/zasadach, potem laczone z jakims agentem zelujacym (np pochodzenia wolowego - super jak np dla mnie wegetarianki), kolorantow, konserwantow, polepszaczy smaku ma ze hej ho (bo po tych plukanckach to smaku nie ma zadnego, a na pewno nie krabowy) lacznie z glutaminianem sodu. Ja i tak nigdy raczej nie kupowalam, ale teraz juz na pewno szerokim lukiem omine.

ja mam swoje 2 sprawdzone przepisy na chleb :] i ich się trzymam :] ale chętnie przeczytam przepis Yvonne :]

Yvonne a jaki robisz chleb podaj przepis ja robilam ale nie byl az tak dobry jakbym sie spodziewala tzn wyszedl fajny ale smak nie taki jakiego szukam.

Yvonne - no co Ty... napisz coś więcej :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

moj tata tez uwielbia surimi
ja tego nie nawidze ;/

u nas dzisiaj jajka sadzone frytki i pomidorki pokrojone :)) na szybkiego,bo prawie caly dzien poza domem :)))

na jutro gotuje sie wlasnie zupa kalafiorowa,bo tez caly dzien poza domem bedziemy :))

a na nadz pomyslow brak ;p moze kurczak pieczony z ryzem i zoltym sosem z rodzynkami? dawno nie bylo..

dzis bedzie chilli z pieciu (chyba) rodzajow fasoli z ryzem "ze scierka".

jutro tortelloni z mozzarella, suszonymi pomidorami i bazylia (kupne), do tego albo brukselka albo brokuly i chyba upieke znowu domowy chleb.
AgusiaGda - a propors surimi, bo Ty chyba jestes fanka - dzis podczas przygotowywania sie do egzaminu z toksykologii wpadl mi w reke paragraf o tym jak to badziwie jest produkowane - nie polecam jednym slowem.

u nas wczoraj poza gulaszem, ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków była jeszcze zupa jarzynowa :] na dziś też :]

poza tym na dziś pierogi chłopskie polane słodką cebulką :)))) wreszcie :)))) mój Mąż już wczoraj mnie molestował, żeby zjeść je na kolację ;P

na jutro i pojutrze będą duszone ćwiartki z kurczaka :]

mam jeszcze pierś z kurczaka i nie wiem co z nią? chyba zmrożę :P

A u mnie pstrąg pieczony i surówka :)

u nas losoś pieczony młode ziemniaczki plus kupna suroweczka z kapusty:)

U mnie dziś kotlety rybne (z dorsza dziś złowionego) z natką pietruszki i koperkiem, sos cebulowo-pomidorowy dla chętnych, młode ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

Kotlety wyszły przepyszne!

osobiście nie przepadam za cykorią ;P ale zastępuję ją sałatą lodową ;) (drażni mnie ta goryczka w cykorii)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no ja nie jadam jeszcze samej cykori jakoś nigdy nie mialam okazji, a sałatka tak kolorowo wyglądała, ze chciałam się skusić ale teraz mam wątpliwości hehe i chyba przy pomidorach i mozzareli zostanę:)

Ta salatka jakos do mnie nie przemawia.. moze dlatego ze nie lubie pietruszki, a za sama cykoria tez nie przepadam, wydaje mi sie ze bedzie taka blee bez wyrazu;)

U mnie dzisiaj rybka smażona haddock i jakaś surówka

no właśnie czytałam sobie że można dodać do caprese i jeszcze znalazlam ładnie wyglądającą salatkę http://dodista.blox.pl/2011/03/Salatka-z-cykorii-i-awokado.html ale czy będzie smaczna.

Z avocado robie guacamole jako dodatek do fajitas, lub samych tortilla chips.

Lub kroje w plastry i na kanapki z serem i pomidorem, z oliwa z oliwek i swiezym pieprzem.

Lub dodaje do salatki caprese (mozzarella, pomidory, avocado, ew. zielone oliwki z pimento, oliwa, pieprz, oce balsamiczny - mniam).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo z kapusty białej - chińska ;)
albo colesław(też banalnie prosty) :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-surowke-do-obiadu-t72805,1,16.html

u nas w końcu wczoraj barszcz biały nie był jedzony - bo za późno jedliśmy gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniaczkami (Mąż w pracy, my w domu) :]

dzisiaj będzie barszcz :] a na kolację zrobię zapiekanki i sałatkę z brokuła(z szynką i prażonym słonecznikiem) :]

na jutro właśnie robię gulasz z biodrówki :] chyba kupię do tego ogórki kiszone i zrobię sałatkę(z cebulką) :]

na piątek chyba wyciągnę zamrożone ćwiartki z kurczaka (coby miejsce zrobić w zamrażarce) i uduszę w Zepterze(z cebulką, czosnkiem i majerankiem, w sosie własnym). i może domowe "tipki" do tego? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??