Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

właśnie zjadam zupę kurkową :]

Cytrynka - ja przez dłuuugie lata robiłam z ziemniaków + do tego 1 cebula + 1 obrane jabłko :] wszystko starte na tarce z dużymi oczkami (tzn. ja wrzucałam do robota), do tego mąka, jajko/jajka + sól, dużo majeranku i biały pieprz :]

od jakiegoś czasu dodaję jeszcze cukinię(bez pestek) i marchewki :] wtedy są takie ładne kolorowe :] dzięki temu, że mają "farfocle" ;) (czyli to wszystko nie jest papką)

podawane z cukrem i/lub śmietaną albo keczupem :] z sosem mięsnym :] albo z plasterkiem wędzonego łososia i sosem czosnkowym :] ostatnio podgrzewaliśmy na grillu ;) i zjadaliśmy z sosem tzatziki :]

Jak robicie placki ziemniaczane ?

wczoraj jednak ogórkowa była, dzisiaj konczymy plus placki ziemniaczane ze smietanka i cukrem oj jak mi sie ich zachcialo hmm.

U nas rosolek a na drugie makaron fussili z pomidorami, czosnkiem, bazylia i kurczakiem z mascarpone

dzisiaj młode ziemniaczki z fasolką i schaboszczakami a jutro rosołek z pietruszka i naleśniki z dzemem

Dzisiaj na obiad była faszerowana mięskiem mielonym z dodatkiem ziół cukinia posypana serem i zapieczona w piekarniku.

my dzisiaj wracaliśmy do domu meeeega głodni :P zajechaliśmy do KFC ;P każdy po Bsmarcie i do domu :] a na kolację tortille :] dzisiaj mięsną wkładką były pokrojone w paski kotlety schabowe :] których nie zdążyliśmy zjeść przez weekend :]

na jutro mam już smak na zupę kurkową :] Mąż dzielnie zmielił mięsko na pulpeciki do zupy :] Gabrysiowi zrobię jakąś jarzynową z pulpecikami :]

mamy też ugotowane mięso do zmielenia :] będzie farsz do kartaczy :)))

z ugotowanej włoszczyzny będzie sałatka jarzynowa ;)

i tak muszę jeszcze jutro dokupić włoszczyzny i wrzucić do zupy (mrożone, tartej) ;)

i chyba zrobię to zachwalane ciasto rabarbarowe :)))) przywieźliśmy rabarbaru z działki :]

Cytrynka, to nie soja tylko fungus;) Moim zdaniem to jest zdrowe, ale dla pewnosci przeczytalam jeszcze caly proces technologiczny i jest ok:) Ekstrakcje bez rozpuszczalnikow, zadnych kolorantow/ulepszaczy smaku, wysoka zawartosc blonnika i bialka roslinnego, niska soli i tluszczu. No i plus za uzywanie do produkcji jaj od kur z wolnego wybiegu;)

U nas dzis laba - wychodzimy na tajskie jedzenie do pubu. Jutro makaron ze szpinakiem, feta, oliwkami czarnymi i pomidorami koktailowymi.
Faszerowane baklazany byly bomba.

Zupa szparagowa z kurczakiem i makaronem ryżowym. Pycha!

Ja też jakoś nie mogę przekonać się do królika. Już kilka razy miałam ochotę kupić, bo dużo tego teraz w sklepach. Ale od razu staje mi przed oczyma mój króliczek miniaturka :-(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cytrynka dzięki za info :)
Racja to ciasto nie jest słodkie, tylko fajnie kwaskowe i takie lekkie.

Cytrynka ono nie jest takie słodkie wrecz ciut kwaskowate cukru tam niewiele i jest to malusia blaszka do zjedzenia w dwa dni gora chyba he:))ja to niestety lubie jeszcze jak cieple choc to niezdrowe:))

pamiętam jak Babcia kiedys mnie oszukała bo mowiłam, że nie zjem królika bo on taki słodki(byłam sporo mlodsza) no i dostałam "kurczaka" i pytanie jak smakował kroliczek?:))także z tego co pamiętam jak kurczak:))

to ciacho z rabarbarem wygląda genialnie. Ja nie mogę jeść słodkiego, aż szkooooda

królik to bardzo delikatne mięsko i smakuje jak dróg tyle że bardziej wilgotne i bez błon mniammmm
mąż zrobił duszonego królika, sos sam się zrobił taki zawiesisty bez dodatku mąki, dziecko się zajadało mmm

mamy do zjedzenia schaboszczaki :P pewnie mizeria do tego :P mam ochotę na frytki - ale mój Dzieć ma zakaz jedzenia tego co dobre i nie zdrowe ;) (póki nie nauczy się sikać do nocnika, kibelka - bo już wszystko inne zawodzi, jest nie wyuczalny pod tym względem)

u nas dzisiaj młode ziemniaczki z koperkiem do tego mizzeriia i mielone upieczone w całości

ja już robiłam kilka razy to ciacho co Ty Novia8 i tez mi smakuje ale głownie w tamtym roku teraz jakos brak weny.
dzisiaj jakas zupka i moze carbonara

A ja zrobiłam już dwukrotnie to ciasto, mega porste i pyszne, polecam :)
http://mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html

Cytrynka jak smakuje królik? :) jakoś się nie mogę przekonać a jest zdrowe

Szukam inspiracji na dziś. Chodzi za mną leczo, ale kto je za mnie pokroi. I może ktoś mi podda pomysł na jakąś zupkę.

Yv, to pseudo mięso mielone to wysoko przetworzona soja, to chyba nie jest zbyt zdrowe ?

u nas wczoraj duszony królik, a dzisiaj mięso ze strusia

u nas wczoraj grill wkońcu upiekłam ciacho, a dzisiaj pozostałości frytki, udziec z kurczaka i surówka z selera z rodzynkami nie chcialo mi sie nic robic i znowu mięso jest dla mnie blee:((

Inne tematy z forum

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...