Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

u nas grill ;) na zyczenie naszej zaprzyjaznionej dzialkowej sasiadki - 86latki ;) kaszanka, moje pieczone ziemniaczki, sos tzatziki ;) do tego salata z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewkami, pomidorami i ogorkiem z sosem czosnkowo-ziolowym Knorr. Dla Gabrysia kotlet schabowy odgrzany na grillu. poza tym piatkowe placki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowo-cebulowe ;) tez podgrzane na ruszcie :)
na deser arbuz i tort smietankowo-owocowy (imieninowy mojej Mamy) :]

U nas dzisiaj były ziemniaczki gotowane z koperkiem dla mnie i córeczki a mąż wcinał ćwiarteczki z ziemniaków upieczone jak frytki, szynka upieczona po krojona w plastry polana sosem czosnkowym,do wyboru gotowany brokuł polany sosem czosnkowym (bo zrobiłam za dużo :) )lub kalafior z masełkiem i bułką tartą. O tak dzisiaj kalorycznie :)

My wczoraj mielismy jajka sadzone, ziemniaczki z koperkiem i
salate z ogorkami, szczypiorkiem i rzodkiewkami ze smietana

dzis szaszlyki miodowo musztardowe z grilla i pueczone ziemniaki

jutro rosolek z domowym makaronikiem

Sos bolonski robie z wegetarianskiego odpowiednika "miesa" mielonego - jak sie doprawi to smakuje identycznie, taka sama konsystencja, itp.
http://www.quorn.co.uk/products/11/mince/

W ogole lubie wszystkie ich produkty - np. maja sojowe kawalki "kurczaka" ktore jak sie zrobi w tajskim curry sa naprawde ekstra.

Dzis tajskie czerwone curry z pieczarkami, krewetkami i cukinia, ryz scierkowy, salata z pomidorami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie wczoraj - spaghetti z sosem macsarpone, wędzonym łososiem i koperkiem.

Dziś mąż zrobił pyszną pizzę.

no to w końcu u nas stanęło na zupie brokułowej ;) (zapomniałam, że Mama wczoraj kupiła brokuła ;) do tego kawałek mięska wyciągnięty z zamrażarki :] i własny lubczyk :])
śmiesznie gęsta wyszła ;P ogólnie moja Mama ją gotowała - ale po wrzuceniu ziemniaków musiała wyjść :] powiedziała żebym dodała zacierki :] no ok :] dodałam :] jak wróciła, zamieszała - zacierki się jeszcze nie ugotowały(nie napęczniały) i nie było ich widać ;P więc dosypała trochę drobnego makaronu ;)
hehehehe :) zupa gęsta jak kit ;) jeszcze na jutro będzie :]

a później były placki ziemniaczano-marchewkowo-cukiniowo-cebulowe :] oczywiście warzywa tarte na grubych oczkach ;)

ja tarte dzisiaj zrobilam ale dalam wedznego lososia bo takiego akurat mialam i ciut za slone mi wyszlo jest mega sycace zjadlam kawalek i mialam juz dosc ale smaczne i pewnie jeszcze kiedys upieke. jutro jak bedzie pogoda to grill no i moze wkoncu kupie truskawki i zrobie biszkopt:))

właśnie też sie nad tym zastanawiam :)

Tv, a jak bezmiesnie zrobisz sos bolognese ?

Ja tez lenie sie - nigdy w piatek po calym tygodniu nie chce mi sie gotowac. Czesto w piatki wychodzimy do knajpy, ale nie dzis.

Zrobie wiec omlet z pieczarkami, fasolke, mlode ziemniaki z koperkiem. Jutro baklazany faszerowane sosem bolonskim - wlasnie sie pieka, potem przygotuje sos, a jutro tylko podpieke;).

ja tez placki ziemniaczane...ale leń taki ze gotowe z knorra:)

wczoraj był makaron z sosem bolońskim z przepisu Mammamia :))) http://forum.trojmiasto.pl/Jak-robicie-spaghetti-bolognese-t390163,1,16.html

co dzisiaj - nie wiem :P lodówka pusta, nie chce mi się iść na zakupy :P może zrobię ten sos beszamelowy biały z tuńczykiem? i zieloną pietruszką(której też nie mam) ;) ale znowu makaron?

albo placki ziemniaczane - bo Mąż ma przywieźć starych ziemniaków (teściowie jeszcze załatwili od gospodarza) :P może domowe frytki?

jakoś dzisiaj nie mam weny :P

u nas młode ziemniaczki z udźcem z kurczaka do tego pomidorki z cebulką i śmietana i kalafior w bułce tartej a na jutro tarta ze szpinakiem i łososiem pierwszy raz zrobie moze mi sie uda:))
na weekend w planach biszkopt z kremem karpatkowym nie z torebki tylko sama zrobie plus truskawki i galaretka maz juz ma ochote wielka na to ciacho:))ja bym zjadla z poziomkami ale nie wiem gdzie tu mozna poziomki znalezc:((

u nas dzisiaj były kluski sląskie z cebulka i boczkiem a pozniej kartoflak!!

wlasnie zjedlismy szybki dzialkowy obiad ;) kasza jeczmienna z warzywami (gotowana ze swiezym lubczykiem, koperkiem i majerankiem) polana skwarkami, do popicia maslanka :]

u nas dzisiaj nalesniki z nadzieniem ze świeżutkich owoców: truskawki, brzoskwinia, kiwi do tego bita śmietanka pychotka:))

Luna - z jedzeniem w knajpach raczej nie mam problemu - tzn. z wyborem. Jesli to zaplanowane wyjscie, to sprawdzam w necie menu, jesli spontan, to najpierw przegladam karte nim zdecydujemy ze wlasnie w tej knajpie zostaniemy. Knajpy z kuchnia hinduska, japonska, tajska, wloska zawsze maja cos bezmiesnego/rybiego np. krewetki zamiast miesa w curry czy kormie.

Zalezy tez od kraju - w bardziej "miesnych" krajach jest to nieco uciazliwe i ograniczajace wybor. Np w Turcji - kiedy pytalam o opcje bezmiesne, proponowano omlet. Ok. Tylko ze po 3tygodniach pobytu mialam jajkowstret przez kolejne 3 miesiace;) W USA tez czesto mam "problem".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mlode ziemniaczki z koperkiem i natka pietruszki, jajka sadzone na plastrach wedzonego lososia, salata z rzodkiewkami i szczypiorkiem z sosem czosnkowo-ziolowym knorr. Wszelkie zielsko wlasne, swiezo zerwane ;)

u nas dzisiaj golabki i mlode ziemniaczki ale troche nie wypal bo upal straszliwy no ale szczescie maly tez zjadl wiec nie tak zle teraz chyba jakies lody na ochlode:)

Hmmm..wieje ostro to fakt...ale bez wiatru bysmy sie ugotowali
widoki piekne..bierzesz auto za 30 euro i zjedziesz xala wyspe
w jeden dzien;-) poza tym lanArotte i park wulkanow...niesamowite wrazenia

ale my bylismy z dzieckiem wiec dla nas super plaze zlociste...blekit oceanu;-)))

no do tematu;-) u nas dzis botwinka...a jutro nalesniki z porem serem i szynka wedzona;-)
dla mlodego beda z twarogiem

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?