Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

u nas grill ;) na zyczenie naszej zaprzyjaznionej dzialkowej sasiadki - 86latki ;) kaszanka, moje pieczone ziemniaczki, sos tzatziki ;) do tego salata z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewkami, pomidorami i ogorkiem z sosem czosnkowo-ziolowym Knorr. Dla Gabrysia kotlet schabowy odgrzany na grillu. poza tym piatkowe placki ziemniaczano-cukiniowo-marchewkowo-cebulowe ;) tez podgrzane na ruszcie :)
na deser arbuz i tort smietankowo-owocowy (imieninowy mojej Mamy) :]

U nas dzisiaj były ziemniaczki gotowane z koperkiem dla mnie i córeczki a mąż wcinał ćwiarteczki z ziemniaków upieczone jak frytki, szynka upieczona po krojona w plastry polana sosem czosnkowym,do wyboru gotowany brokuł polany sosem czosnkowym (bo zrobiłam za dużo :) )lub kalafior z masełkiem i bułką tartą. O tak dzisiaj kalorycznie :)

My wczoraj mielismy jajka sadzone, ziemniaczki z koperkiem i
salate z ogorkami, szczypiorkiem i rzodkiewkami ze smietana

dzis szaszlyki miodowo musztardowe z grilla i pueczone ziemniaki

jutro rosolek z domowym makaronikiem

Sos bolonski robie z wegetarianskiego odpowiednika "miesa" mielonego - jak sie doprawi to smakuje identycznie, taka sama konsystencja, itp.
http://www.quorn.co.uk/products/11/mince/

W ogole lubie wszystkie ich produkty - np. maja sojowe kawalki "kurczaka" ktore jak sie zrobi w tajskim curry sa naprawde ekstra.

Dzis tajskie czerwone curry z pieczarkami, krewetkami i cukinia, ryz scierkowy, salata z pomidorami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie wczoraj - spaghetti z sosem macsarpone, wędzonym łososiem i koperkiem.

Dziś mąż zrobił pyszną pizzę.

no to w końcu u nas stanęło na zupie brokułowej ;) (zapomniałam, że Mama wczoraj kupiła brokuła ;) do tego kawałek mięska wyciągnięty z zamrażarki :] i własny lubczyk :])
śmiesznie gęsta wyszła ;P ogólnie moja Mama ją gotowała - ale po wrzuceniu ziemniaków musiała wyjść :] powiedziała żebym dodała zacierki :] no ok :] dodałam :] jak wróciła, zamieszała - zacierki się jeszcze nie ugotowały(nie napęczniały) i nie było ich widać ;P więc dosypała trochę drobnego makaronu ;)
hehehehe :) zupa gęsta jak kit ;) jeszcze na jutro będzie :]

a później były placki ziemniaczano-marchewkowo-cukiniowo-cebulowe :] oczywiście warzywa tarte na grubych oczkach ;)

ja tarte dzisiaj zrobilam ale dalam wedznego lososia bo takiego akurat mialam i ciut za slone mi wyszlo jest mega sycace zjadlam kawalek i mialam juz dosc ale smaczne i pewnie jeszcze kiedys upieke. jutro jak bedzie pogoda to grill no i moze wkoncu kupie truskawki i zrobie biszkopt:))

właśnie też sie nad tym zastanawiam :)

Tv, a jak bezmiesnie zrobisz sos bolognese ?

Ja tez lenie sie - nigdy w piatek po calym tygodniu nie chce mi sie gotowac. Czesto w piatki wychodzimy do knajpy, ale nie dzis.

Zrobie wiec omlet z pieczarkami, fasolke, mlode ziemniaki z koperkiem. Jutro baklazany faszerowane sosem bolonskim - wlasnie sie pieka, potem przygotuje sos, a jutro tylko podpieke;).

ja tez placki ziemniaczane...ale leń taki ze gotowe z knorra:)

wczoraj był makaron z sosem bolońskim z przepisu Mammamia :))) http://forum.trojmiasto.pl/Jak-robicie-spaghetti-bolognese-t390163,1,16.html

co dzisiaj - nie wiem :P lodówka pusta, nie chce mi się iść na zakupy :P może zrobię ten sos beszamelowy biały z tuńczykiem? i zieloną pietruszką(której też nie mam) ;) ale znowu makaron?

albo placki ziemniaczane - bo Mąż ma przywieźć starych ziemniaków (teściowie jeszcze załatwili od gospodarza) :P może domowe frytki?

jakoś dzisiaj nie mam weny :P

u nas młode ziemniaczki z udźcem z kurczaka do tego pomidorki z cebulką i śmietana i kalafior w bułce tartej a na jutro tarta ze szpinakiem i łososiem pierwszy raz zrobie moze mi sie uda:))
na weekend w planach biszkopt z kremem karpatkowym nie z torebki tylko sama zrobie plus truskawki i galaretka maz juz ma ochote wielka na to ciacho:))ja bym zjadla z poziomkami ale nie wiem gdzie tu mozna poziomki znalezc:((

u nas dzisiaj były kluski sląskie z cebulka i boczkiem a pozniej kartoflak!!

wlasnie zjedlismy szybki dzialkowy obiad ;) kasza jeczmienna z warzywami (gotowana ze swiezym lubczykiem, koperkiem i majerankiem) polana skwarkami, do popicia maslanka :]

u nas dzisiaj nalesniki z nadzieniem ze świeżutkich owoców: truskawki, brzoskwinia, kiwi do tego bita śmietanka pychotka:))

Luna - z jedzeniem w knajpach raczej nie mam problemu - tzn. z wyborem. Jesli to zaplanowane wyjscie, to sprawdzam w necie menu, jesli spontan, to najpierw przegladam karte nim zdecydujemy ze wlasnie w tej knajpie zostaniemy. Knajpy z kuchnia hinduska, japonska, tajska, wloska zawsze maja cos bezmiesnego/rybiego np. krewetki zamiast miesa w curry czy kormie.

Zalezy tez od kraju - w bardziej "miesnych" krajach jest to nieco uciazliwe i ograniczajace wybor. Np w Turcji - kiedy pytalam o opcje bezmiesne, proponowano omlet. Ok. Tylko ze po 3tygodniach pobytu mialam jajkowstret przez kolejne 3 miesiace;) W USA tez czesto mam "problem".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mlode ziemniaczki z koperkiem i natka pietruszki, jajka sadzone na plastrach wedzonego lososia, salata z rzodkiewkami i szczypiorkiem z sosem czosnkowo-ziolowym knorr. Wszelkie zielsko wlasne, swiezo zerwane ;)

u nas dzisiaj golabki i mlode ziemniaczki ale troche nie wypal bo upal straszliwy no ale szczescie maly tez zjadl wiec nie tak zle teraz chyba jakies lody na ochlode:)

Hmmm..wieje ostro to fakt...ale bez wiatru bysmy sie ugotowali
widoki piekne..bierzesz auto za 30 euro i zjedziesz xala wyspe
w jeden dzien;-) poza tym lanArotte i park wulkanow...niesamowite wrazenia

ale my bylismy z dzieckiem wiec dla nas super plaze zlociste...blekit oceanu;-)))

no do tematu;-) u nas dzis botwinka...a jutro nalesniki z porem serem i szynka wedzona;-)
dla mlodego beda z twarogiem

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...