Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

Ja Was podziwiam,że Wam sie chce gotować w tygodniu codziennie.
U nas teraz jak okres letni to dopiero po 17nastej codziennie grill jak Niko ze żlobka wraca. Dziś pstrąg z grilla z pietrszka i masłem,grzanki czosnkowe,sałatka grecka,karkówka w martynacie,pieczone ziemniaki z sosami rówżnymi,karkówka z boczkiem i cebulka zawinięta w folię i pieczona na grillu i tak codziennie,ze zmiana menu mała,ale ryba musi być,bo Niko uwielbia.Jutro okonie,ja nie jem ryb tylko chłopcy.
W weekend też nie gotuje,bo jak okres letni to co weekend jakiś wypad,w zeszły w Sobieszewie i tam obiadki,a w ten weekend pewnie gdzieś okolice Chałup,także widziecie że w okresie letnim nie gotujemy,czasmi wieczorem B zrobi jakąs pozywną zupe czy chłopdnik.
Kochaaam wakacje!!!

a dziękuję , -toż to moja jedna ze śledzonych stron a nie zauważyłam bobowych kopytek :)

proszę :

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/kopytka_z_bobu/przepis.html

Cytrynka.... dawaj przepis :)))))

ja już mam ugotowane kopytka z bobu,do tego będzie sos z pomidorów krojonych z bazylią ,a podduszonej cebulce

dla dziecka rosól też dochodzi i wio na mini wakacje :)

Novia - uwielbiam krewetki z tego przepisu :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html :)))) już raz robiłam piersi w tej marynacie i później chyba było ciasto-klej i płatki kukurydziane :]
dzisiaj ograniczę się do samego ciasta :] albo może zwykłej panierki? (tzn. np. bułka tarta, otręby, siemię lniane, płatki jęczmienne albo owsiane) zobaczę co mnie natchnie dalej :]

Natka - witaj w klubie :)
Agusia a podasz nieco dokładniejszy przepis na tego kurczaka w tej marynacie? lubię takie smaczki i bardzo fajnie się to zapowiada.
Pozdrowionka i dziękuję

Hej Natka :)))) hehehehehe :D cieszy mnie to :] ostatnio zrobiłam sesję zdjęciową kotletom marchewkowym ;) bo mam jakąś gazetkę z przepisami - wystarczy wysłać przepis z fotką i może wpaść chyba 80zł :]

postanowiłam, że jak będę robiła coś ciekawego to zrobię fotki i wyślę im :]

wczoraj wróciliśmy do domu ok 21:40(z kilkudniowego pobytu na działce), szybko kąpać Młodego, robić kolację - eeeeeeee chleb został tam :P mamy kilka bułek :P ale jak zjemy bułki na kolację, to Mariusz nie będzie miał na śniadanie (a na 6:15 do pracy).
Młody zjadł bułkę.

my postanowiliśmy zamówić jedzenie przez pizzaportal.pl :P i co? transakcja na dotpay zawisła na godzinę, w tym czasie zamknęli już "jadłodajnie" z której zamawialiśmy. o 23 z minutami dostałam maila, że transakcja przeszła. Nie mam kasy, nie mam kuponu z Citeam na 15zł do wykorzystania i jedzenia też niet :/ ale byłam zła :P

wpadłam do kuchni szukając pomysłu na kolację.

znalazłam w lodówce Totille :] sprawdziłam, że przywieźliśmy pomidora, ogórka, pekinkę :] końcówka majonezu jest :] czerwone cebulki też :] więc dawaj kotlety marchewkowe, pokroiłam je w paski-plastry i podpiekłam w piekarniku, co chwilę dokładając tortille do podgrzania :]

ale to było pyyyyyszne :] najedliśmy się jak głupi ;) tylko szkoda, że tak późno ;)

dzisiaj mam plan na piersi z kurczaka w marynacie od ukochanych krewetek :] czyli sok pomarańczowy, sos sojowy, czosnek, miód :] później chyba w ciasto :) poza tym znowu muszę zrobić jakieś zapasy na kilka dni :] pewnie będą kotlety mielone :] może pulpeciki też?

Cześć Agusia,
ja mam tak samo, jak Novia, właściwie "siedzę" u Ciebie w kuchni :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Nie grecki, tylko Marks & Spencer;) Troche mi szczeka przy kasie opadla, ale urodziny sa raz w roku;)

Nie wiem kto dokladnie bedzie ze zniczem u nas.. sztafeta zmienia sie co kilkaset metrow i w wiekszosci sa to osoby zasluzowne dla spolecznosci lokalnych... opowiem jutro;)

Yv, chyba obrabowalas sklep grecki :)

z tym zniczem bedzie biegł chyba nasz Michal Żebrowski ?

O mamo, chyba tez zrobie ten chlodnik!! Mimo ze u nas upalow niet:(

W sobote mielismy rozne "tapas" (kilka rodzajow oliwek, grillowane karczochy, suszone pomidory z mini kulkami mozzarelli, foccacia, pieczona feta z sosem pomidorowym, papryczki faszerowane kozim serem, dla meza chorizo i szynka serrano)), do tego super wino a na deser tarta cytrynowa;)

Wczoraj dojadalismy resztki plus zrobilam salatke z pomidowor i ogorkow gruntowych.

Dzis tarta szpinka-feta, salata z pomidorami.

Jutro (zal. o ktorej wroce, bo przez nasze miasto bedzie jutro niesiony znicz olimpijski - wiec beda korki) albo chilli z ryzem, albo szarpne sie na ten chlodnik;)

oczywiście w przepisie też jest sól ;) (my dajemy jarzynkę)

daj znać jak wyszedł :] ogólnie ma być gęsty :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki, jutro działam.

Novia - hehehe :D miło mi to słyszeń/czytać ;)

u nas zwykle gołąbki w sosie "naturalnym" czyli tym, który powstaje przy gotowaniu gołąbków :]

czasem pomidorowy :]

co do chłodnika :]

***** Chłodnik litewski *****

ugotować smak na zupę (łącznie z włoszczyzną, z której można zrobić sałatkę jarzynową, bo nie będzie potrzebna) z ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, listkiem laurowym :] drobno pokroić botwinkę (liście i buraczki - oczywiście obrane), wrzucić do smaku i podgotować - żeby buraczki zmiękły (my lubimy lekko twardawe, żeby chrupały). "dosmaczyć" kwaskiem cytrynowym i cukrem.

gdy całość ostygnie (u nas to było robione 2 dnia) dodać litr maślanki :] (lub kefir), pęczek drobno pokrojonych rzodkiewek, pęczek koperku i szczypiorku, 1-2 świeże ogórki :] i z 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych najpierw na 4, później w plasterki :]

smacznego :)))))

żebyście wczoraj widziały te 3 małe "dzioby" ciągle otwarte na zupkę ;) mojej Sis Młody aż trzymał moją Mamę za palec coby nie uciekła z miseczką ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas dzisiaj były placuszki z ciasta naleśnikowego tylko bardziej geste z dzemem lub cukrem pudrem!!
Agusia zarzuć przepis na ten chłodnik litewski!!!

Młode ziemniaczki z sosikiem ze świeżych kureczek+ogórek;]

Agusia! jak robisz chłodnik, dawno nie robiłam, a mam dzika ochotę.

ja uwielbiam z gołąbkami pomidorowy i tylko z takim zawsze jem:)

ja mam dziś gołąbki. jeszcze nie wiem w jakim sosie. może pomidorowym, a może koperkowym... a może Wy podpowiecie jakiś sos?
no i chyba Agusia mnie natchnęła i bede robić chłodnik na jutro, albo jutro na pojutrze.

Inne tematy z forum

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...