Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

Ja Was podziwiam,że Wam sie chce gotować w tygodniu codziennie.
U nas teraz jak okres letni to dopiero po 17nastej codziennie grill jak Niko ze żlobka wraca. Dziś pstrąg z grilla z pietrszka i masłem,grzanki czosnkowe,sałatka grecka,karkówka w martynacie,pieczone ziemniaki z sosami rówżnymi,karkówka z boczkiem i cebulka zawinięta w folię i pieczona na grillu i tak codziennie,ze zmiana menu mała,ale ryba musi być,bo Niko uwielbia.Jutro okonie,ja nie jem ryb tylko chłopcy.
W weekend też nie gotuje,bo jak okres letni to co weekend jakiś wypad,w zeszły w Sobieszewie i tam obiadki,a w ten weekend pewnie gdzieś okolice Chałup,także widziecie że w okresie letnim nie gotujemy,czasmi wieczorem B zrobi jakąs pozywną zupe czy chłopdnik.
Kochaaam wakacje!!!

a dziękuję , -toż to moja jedna ze śledzonych stron a nie zauważyłam bobowych kopytek :)

proszę :

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/kopytka_z_bobu/przepis.html

Cytrynka.... dawaj przepis :)))))

ja już mam ugotowane kopytka z bobu,do tego będzie sos z pomidorów krojonych z bazylią ,a podduszonej cebulce

dla dziecka rosól też dochodzi i wio na mini wakacje :)

Novia - uwielbiam krewetki z tego przepisu :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html :)))) już raz robiłam piersi w tej marynacie i później chyba było ciasto-klej i płatki kukurydziane :]
dzisiaj ograniczę się do samego ciasta :] albo może zwykłej panierki? (tzn. np. bułka tarta, otręby, siemię lniane, płatki jęczmienne albo owsiane) zobaczę co mnie natchnie dalej :]

Natka - witaj w klubie :)
Agusia a podasz nieco dokładniejszy przepis na tego kurczaka w tej marynacie? lubię takie smaczki i bardzo fajnie się to zapowiada.
Pozdrowionka i dziękuję

Hej Natka :)))) hehehehehe :D cieszy mnie to :] ostatnio zrobiłam sesję zdjęciową kotletom marchewkowym ;) bo mam jakąś gazetkę z przepisami - wystarczy wysłać przepis z fotką i może wpaść chyba 80zł :]

postanowiłam, że jak będę robiła coś ciekawego to zrobię fotki i wyślę im :]

wczoraj wróciliśmy do domu ok 21:40(z kilkudniowego pobytu na działce), szybko kąpać Młodego, robić kolację - eeeeeeee chleb został tam :P mamy kilka bułek :P ale jak zjemy bułki na kolację, to Mariusz nie będzie miał na śniadanie (a na 6:15 do pracy).
Młody zjadł bułkę.

my postanowiliśmy zamówić jedzenie przez pizzaportal.pl :P i co? transakcja na dotpay zawisła na godzinę, w tym czasie zamknęli już "jadłodajnie" z której zamawialiśmy. o 23 z minutami dostałam maila, że transakcja przeszła. Nie mam kasy, nie mam kuponu z Citeam na 15zł do wykorzystania i jedzenia też niet :/ ale byłam zła :P

wpadłam do kuchni szukając pomysłu na kolację.

znalazłam w lodówce Totille :] sprawdziłam, że przywieźliśmy pomidora, ogórka, pekinkę :] końcówka majonezu jest :] czerwone cebulki też :] więc dawaj kotlety marchewkowe, pokroiłam je w paski-plastry i podpiekłam w piekarniku, co chwilę dokładając tortille do podgrzania :]

ale to było pyyyyyszne :] najedliśmy się jak głupi ;) tylko szkoda, że tak późno ;)

dzisiaj mam plan na piersi z kurczaka w marynacie od ukochanych krewetek :] czyli sok pomarańczowy, sos sojowy, czosnek, miód :] później chyba w ciasto :) poza tym znowu muszę zrobić jakieś zapasy na kilka dni :] pewnie będą kotlety mielone :] może pulpeciki też?

Cześć Agusia,
ja mam tak samo, jak Novia, właściwie "siedzę" u Ciebie w kuchni :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Nie grecki, tylko Marks & Spencer;) Troche mi szczeka przy kasie opadla, ale urodziny sa raz w roku;)

Nie wiem kto dokladnie bedzie ze zniczem u nas.. sztafeta zmienia sie co kilkaset metrow i w wiekszosci sa to osoby zasluzowne dla spolecznosci lokalnych... opowiem jutro;)

Yv, chyba obrabowalas sklep grecki :)

z tym zniczem bedzie biegł chyba nasz Michal Żebrowski ?

O mamo, chyba tez zrobie ten chlodnik!! Mimo ze u nas upalow niet:(

W sobote mielismy rozne "tapas" (kilka rodzajow oliwek, grillowane karczochy, suszone pomidory z mini kulkami mozzarelli, foccacia, pieczona feta z sosem pomidorowym, papryczki faszerowane kozim serem, dla meza chorizo i szynka serrano)), do tego super wino a na deser tarta cytrynowa;)

Wczoraj dojadalismy resztki plus zrobilam salatke z pomidowor i ogorkow gruntowych.

Dzis tarta szpinka-feta, salata z pomidorami.

Jutro (zal. o ktorej wroce, bo przez nasze miasto bedzie jutro niesiony znicz olimpijski - wiec beda korki) albo chilli z ryzem, albo szarpne sie na ten chlodnik;)

oczywiście w przepisie też jest sól ;) (my dajemy jarzynkę)

daj znać jak wyszedł :] ogólnie ma być gęsty :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki, jutro działam.

Novia - hehehe :D miło mi to słyszeń/czytać ;)

u nas zwykle gołąbki w sosie "naturalnym" czyli tym, który powstaje przy gotowaniu gołąbków :]

czasem pomidorowy :]

co do chłodnika :]

***** Chłodnik litewski *****

ugotować smak na zupę (łącznie z włoszczyzną, z której można zrobić sałatkę jarzynową, bo nie będzie potrzebna) z ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, listkiem laurowym :] drobno pokroić botwinkę (liście i buraczki - oczywiście obrane), wrzucić do smaku i podgotować - żeby buraczki zmiękły (my lubimy lekko twardawe, żeby chrupały). "dosmaczyć" kwaskiem cytrynowym i cukrem.

gdy całość ostygnie (u nas to było robione 2 dnia) dodać litr maślanki :] (lub kefir), pęczek drobno pokrojonych rzodkiewek, pęczek koperku i szczypiorku, 1-2 świeże ogórki :] i z 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych najpierw na 4, później w plasterki :]

smacznego :)))))

żebyście wczoraj widziały te 3 małe "dzioby" ciągle otwarte na zupkę ;) mojej Sis Młody aż trzymał moją Mamę za palec coby nie uciekła z miseczką ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas dzisiaj były placuszki z ciasta naleśnikowego tylko bardziej geste z dzemem lub cukrem pudrem!!
Agusia zarzuć przepis na ten chłodnik litewski!!!

Młode ziemniaczki z sosikiem ze świeżych kureczek+ogórek;]

Agusia! jak robisz chłodnik, dawno nie robiłam, a mam dzika ochotę.

ja uwielbiam z gołąbkami pomidorowy i tylko z takim zawsze jem:)

ja mam dziś gołąbki. jeszcze nie wiem w jakim sosie. może pomidorowym, a może koperkowym... a może Wy podpowiecie jakiś sos?
no i chyba Agusia mnie natchnęła i bede robić chłodnik na jutro, albo jutro na pojutrze.

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (46 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (114 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...