Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

dziewczyny mam mrożone krewetki królewskie w skorupce

co mam z nich zrobić ?

Novia - właśnie przez przypadek znalazłam takie gliniane "słoje" do kiszenia ogórków w Gastrixie :] Jeśli masz bliżej na Chrobrego/Hallera - to możesz u nich kupić :]

przez Allegro lub na miejscu (sama kilka razy tam byłam)

http://allegro.pl/sloik-do-kiszenia-ogorkow-2-1-litra-i2439182148.html
http://allegro.pl/sloik-na-ogorki-12-litrow-duzy-porcelana-i2448627798.html
http://www.gastrix.com/KUCHNIA/25%20szklo%20i%20ceramika.htm

A./ - ulubiona surówka Gabrysia to: kapusta pekińska + marchewka (starta na tarce) + cebula (drobna kostka) + zielona pietruszka (posiekana) + majonez + sok z cytryny + sól, biały pieprz ;]

dzisiaj przed obiadem zjadł 4 łyżki tej surówki :] :))) dawno nie zjadł tyle warzywek ;)

poza tym lubi "chińską" z białej kapusty, colesława, czerwoną kapustkę z jabłkiem i rodzynkami, mizerię, marchewkę z jabłkiem, sałatę ze śmietaną albo moim odkrytym sosem z jajkiem na twardo i zieleniną :] i z ogórków kiszonych z cebulką :]
nie przepada za pomidorami - więc "śmieciowa" raczej odpada (sałata/pekinka, ogórek, pomidor, rzodkiewki, szczypior, koper, kukurydza, papryka)

jak jesteśmy na zakupach w hiperze - to sam sobie wybiera surówkę Lutkiewicza ;)

Winogrona - piersi z kurczaka kroje na większe kostki, rozbijam, obsypuje ulubionymi przyprawami (dzisiaj to był tymianek, pieprz cytrynowy, chilli, czubryca), zostawiam.

później robię "klej" czyli jajka wymieszane z mąką na gęstawe ciasto (dodać trochę soli i można proszku do pieczenia)

"panierka" do wymieszane mąki - 3/4 zwykłej i 1/4 ziemniaczanej :] do tego daję słodką paprykę :]

kawałki mięsa moczyć w cieście, panierować, smażyć w głębokim oleju :]

ja po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucam do piekarnika na termoobieg :] (obiad zaczynam od robienia kurczaka, więc później i tak trzeba go podgrzać)

ogólnie jest to przekształcona wersja przepisu na "oryginalne" skrzydełka KFC, który kiedyś znalazłam na wizażu ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam bób i zjadamy go w dużych ilościach.

Dziś ugotowałam pyszną zupę rybną, a do tego grzanki z masłem czosnkowym.

AgusiaGda jak robisz te polędwiczki KFC ? i z jakiego mięcha?
my dziś pomidorowa z makaronem i klopsikami, jutro szaszłyki :)

Agusia, robaczywy bób od razu widać przez worek

każde ziarno ma otworek, czyli dziurkę po robaczku. Te bez dziurek są dziewicze i bez "mięsa"

znam się trochę na tym, bo uprawiałam bób na dużym kawale ziemi

jedyny plus tych z dziurką, że są EKO :) jeżeli bobu nie popryska się to zawsze mają robaki, takie małe białe

A u nas dziś makaron z tuńczykiem. Jakby ktoś miał chęć zrobić to podam przepis: Podsmażam na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, wrzucam puszkę tuńczyka w oleju, podsmażam i na koniec dodaję śmietankę do zup (ja daję tą słodką 18%) i doprawiam bazylią, oregano, solą i pieprzem, a na sam koniec posypuję startym serem. Do tego makaron i w 10 min. jest pyszne jedzonko :)

AgusiaGda a jakie surówki najbardziej lubi Gabryś? Bo widzę na suwaczku, że jest w podobnym wieku co mój synek i tak się właśnie zastanawiam, jakąś upichcić surówkę żeby i mojemu młodemu przypadło do gustu. Do tej pory z surówek jadał tylko mizerię i gotowaną marchewkę z groszkiem.

ja jakoś zraziłam się do bobu, który normalnie uwielbiałam :] jak pewnego razu postanowiłam obierać nasionka po ugotowaniu :P i ciągle trafiałam na robale :P ;)

jak sobie pomyślałam ile już ich musiałam wcześniej zjeść to jakoś tak mi się zrobiło... niedobrze ;P

u nas dzisiaj i jutro zupka wiosenna :]

jutro dodatkowo domowe frytki, Gabrysiowa surówka i domowa wersja polędwiczek KFC :]

pojutrze - nasza trójka (Mama, Gabryś i ja) znowu kasza gryczana, ze skwarkami(chyba kupię jakąś kiełbaskę do zesmażenia), twarogiem i szczypiorkiem :] (Gabryś wczoraj jadł kaszę z gulaszem i posypał sobie szczypiorkiem)
Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze - więc do pracy dostanie makaron zasmażany z kiełbaską i cebulką :]

środa i czwartek - kotlety marchewkowe :] raz pewnie wersja z mizerią :] drugi raz Gabrysiowa surówka (muszę mieć pewność, że Dzieć zje jakieś warzywka)

pewnie też będzie jakaś zupa :]

u nas dzisiaj poledwiczka duszona ziemniaczki i mizeria plus pomidorki z cebulka. nie mialam weny i zrobilam najprosciej jak sie dalo byle szybko:)

tutaj dania z bobu :

http://urodaizdrowie.pl/bob-rozne-przepisy-na-dania-z-bobu

bób w skórce jemy, bo jest cieniutka
jak się bób kupuje to najważniejsze, by z tyłu ten rowek był zielony, jak robi się zółty to bób zaczyna twardnieć bo zmienia się w nasiono już

ja kupuję pomidory suszone w słoiczkach zanurzone w oleju albo oliwie, we wszsytkich marketach i delikatesach są

miałam suszone na wagę, ale to kupowałam kiedyś jak był sklep grecki w Manhattanie

Gdzie można dostać suszone pomidory?

cytrynka ale ten bób jesz ze skórkami? czy po ugotowaniu go obierasz?

można też podsmażyć na masełku paski szyneczki mocno uwędzonej lub schwarzwaldzkiej i na tą patelnię wysypać bób i przemieszać, boskie ....mrrrr :)

dobrze ugotowany bób, aż popękają d*pki. Gotuję z odrobiną cukru i soli

rozpuszczam na patelni masełko, wsypuję bób, przemieszam kilka razy i na talerze

jak jest bardzo gorące to na bór kostki malutkie fety i suszone pomidory w paseczki

UWIELBIAM !

a jak robisz ten bób z feta i suszonymi pomidorami ? Wczoraj i dzisiaj mieliśmy domowe pierogi z jagodami i z truskawki do wyboru.

my dzisiaj uciekliśmy z plaży do Karmazyna i zjedliśmy jak zwykle przepyszną rybę w cieście naleśnikowym i sałatkę grecką

wieczorem bób z fetą i suszonymi pomidorami

dziś u Nas najzwyklejsza na swiecie zupa jarzynowa :)

na deser biszkopt z cytrynowa pianka i galaretka z owocami.

na kolacje zaś będą zapiekanki na bułkach i chlebie z salami i serem.

jutro jeszcze nie wiem ;)

Mąż do pracy dostał makaron z gulaszem :]

my zjedliśmy wczorajszą zupkę z zielonego groszku :] (Mąż dostanie po powrocie z pracy)

a później zrobię kaszę gryczaną, ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :]

tak jakoś chce mi się czegoś nie do końca mięsnego ;P

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...