Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

w auchanie sa gliniane garnki z pokrywkami ale fakt te co Agusia podala sa fajniejsze:))
zrobilam te swoje ogorasy wieczorem bede juz probowala jak wyszly.
wczoraj caly dzien poza domem zoo itp więc jedzonko tez na miescie ale dzisiaj mam ochote na pierogi z jagodami, ktore za mna chodza juz dlugo i specjalnie kupilam jagody bo nie udalo mi sie meza namowic na zbieranie:)i beda pierogi z jagodami smietanka i cukrem mniam mniam az na sama mysl slinka cieknie:)))

Ewa, z rybką bardzo prosto:

do naczynia wykładam filety, wcześniej moczone w mleku, przyprawiam, następnie układam na nich już ugotowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Ja miałam tylko 3 plasterki więc pokroiłam w paski i każdy szparag zawinęłam, z boku trochę jogurtu greckiego i na to pomidory z krążkami młodej cebulki takie od szczypiorku

gliniane naczynia do kiszenia są w selgrosie, wczoraj widziałam i przymierzam się do tego zakupu

Dzięki Agusia, te w linku są super :)

u nas dzisiaj placuszki ziemniaczane i spagetti ale sos ze słoiczka bo niechce mi sie robic!!! a jutro może naleśniki lub fryty i paluszki rybne juz dawno nie miałam!!!

czasem w hiperach takie można znaleźć :] i pewnie w Szczepanie - bo tam jest wszystko ;) http://www.szczepan.gda.pl/uploads/images/SO8E0343.jpg
http://www.szczepan.gda.pl/uploads/images/SO8E0342.jpg

Ja też już robiłam małosolne jakieś 2 tygodnie temu i od razu zostały schrupane.

Cytrynka, podaj przepis na te pstrągi ze szparagami :-) Narobiłaś mi smaka :-)

Ja akurat robiłam dziś małosolne! :D
Zobaczymy jak wyjda, bo to moje pierwsze :) Poucinałam im d*pki nieco, bo czytałam że wtedy się szybciej kiszą, zalałam gorącą wodą z solą, właśnie 1 łyżka na 1 litr. I sól użyłam kamienna, bo ponoc w jodowanej wychodzą kapcie. Dodałam też ten zestaw do kiszenia, to zielsko :) i czosnek. Kiszę je w słoikach szklanych, bo nie mam takie garnka glinianego i przykryłam ściereczką, żeby jakieś muchy mi nie wleciały.
A może wiecie gdzie kupić taki garnek/słój gliniany?

nie dopisałam, że ta czerwona galaretka poziomkowa studziła się w czerwonej plastikowej misce ;P hehehe :] kwiat jeszcze żyje :]

jeszcze nie robiłam małosolnych ale mam zamiar :]

Cytrynka - te ogórki na noc wrzucić do ciepłej czy zimnej wody? czy nie ma znaczenia?

moja Mama kiedyś wymyśliła fajną sałatkę z ogórkami małosolnymi i wędzonymi udkami z kurczaka :]
poza tym ogórasy takie ot tak wcinamy do pochrupania :]

dzieki chyba jutro sie zabiore bo mam ochote cos na kupne ostatnio nie moge trafic jakies obrzydliwe albo kapcie albo juz zakiszone albo jeszcze jakis dziwny smak, nie ma to jednak jak samemu zrobic:))

jeśli idzie o ogórasy, to moja babcia lat 87 przekazała mi swoją mądrość, iżżżżżżżżżż:

aby ogórasy nie były puste to przed kiszeniem na nos trzeba je zanużyć w wodzie. Napiją się wodą i później w słoiku nie będzie kapcia. Sprawdza się !

ja robiłam juz małosolne :)

ogórki trzeba oczywiscie umyc i poprzekładac warstwami z koprem i czosnkiem, mozna dodac liście wisni :)

nastepnie przygotowac mieszanke gorącej wody i soli w proporcjach:

na 1 litr wody czubata łyżka soli.

ja robię tak, że jesli mam np 3 litry soli to daję cztery łyzki a nie trzy, jedna jest taka dodatkową :)

no i przykryc talerzykiem, przycisnąć kamieniem i odstawić, wychodza pyszne :))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a macie takie wypróbowany przepis na ogórki małosolne tak żeby byly super pyszne i zawsze wyszly nie byly kapciowate a chrupiace?

hahaha o podlewaniu galaretką to jeszcze nie słyszałam :))

a robiłyście juz małosolne ? macie/znacie jakieś potrawy z małosolnymi ?

Agusia - hehe nie ma za co. Sama byłam ciekawa czy by to ciasto właśnie połączyć z truskawakmi albo innymi owocami. Ja już je robiłam 3 razy, a na weekend przychodzą rodzice i będę robić po raz 4 :)

zapomniałam :)

Novia - WIELKIE DZIĘKI za przepis na to ciacho rabarbarowe :)))))

przedwczoraj była wersja rabarbar+truskawki :]

a wczoraj już piekłam drugi raz :] (super, że tak mało składników potrzeba i jest prościutkie i szybkie)

tym razem zrobiłam na dużą tortownice i z 1,5 porcji :] (ale tak urosło - dałam szczyptę proszku do pieczenia - że mogłam spokojnie zrobić z podstawowej ilości składników)
nie dawałam rabarbaru tylko potraktowałam jako maślany biszkopt ;)

na to truskawki :] i galaretka :))) i tu była fajna historia ;P nie miałam galaretki truskawkowej - ale znalazłam 2 poziomkowe :] ok, to zrobię 2 poziomkowe w takiej ilości wody jak na 1 galaretkę (bo ciepło, bo świeże truskawki)

zrobiłam w plastikowej misce, postawiłam przy otwartym oknie do ostygnięcia i lekkiego ścięcia :P (powiedziałabym, że na parapecie, ale nie mamy parapetu tylko zabudowę pod oknem)

no i tak się studziła ;]

po jakimś czasie patrzę, moja Mama bierze miskę i siuuuup :P podlewa kwiatka stojącego na podłodze :P (takiego dryblasa)

krzyknęłam żeby tego nie robiła jak połowa galaretki była w kwiatku :P a Mama się zdziwiła, czemu ta woda jaka gęsta :P

nie wiem czemu wpadła na pomysł, że postawiłam tam miskę z wodą po myciu truskawek(tym bardziej, że truskawki zawsze myjemy na sitku, pod bieżącą wodą) ;P i postanowiła podlać nią roślinkę :]

w związku z tym trzeba było dorobić kolejną galaretkę :] tym razem brzoskwiniową :]

w każdym razie ciacho wyszło suuuper :] a kwiatek póki co stoi normalnie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wieeeem :)))) popatrzyłam na te placki z cukinii i dostałam natchnienia ;P na kotlety marchewkowe :)))))

:)))))))))

Gosia - spróbuj też placków ziemniaczanych z cebulką, cukinią i marchewką ;) oczywiście wszystko tarte na grubych oczkach ;P

to też fajny sposób na przemycanie warzyw jeśli Dzieć ma różne humorki na jarzynki ;P

całkiem inny smak :] i ładnie kolorowe :)))

u nas dzisiaj podsmażone kartacze ;]

na jutro mamy gulasz ;] (jeśli dostanę natchnienie, to na weekend coś innego, a jak nie - będzie gulasz przez 3 dni, bo zrobiłam z kg mięsa ;) a jak będzie wena - to zamrożę) + ziemniaczki i sałatka z kiszonych ogórków z czerwoną cebulką :]

chciałam tylko dodać że zamiast marchewy dam jabłko ;) Agusia pozdrawiam :*

Asiunia,placki z cukinii znalazłam tutaj :

http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/07/placki-z-cukinii-z-sosem-pomidorowo.html

mąż w ciągu dnia zmienił zamówienie zamiast sosu sałatka grecka ze smacznymidodatkami

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...