Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

dziewczyny mam mrożone krewetki królewskie w skorupce

co mam z nich zrobić ?

Novia - właśnie przez przypadek znalazłam takie gliniane "słoje" do kiszenia ogórków w Gastrixie :] Jeśli masz bliżej na Chrobrego/Hallera - to możesz u nich kupić :]

przez Allegro lub na miejscu (sama kilka razy tam byłam)

http://allegro.pl/sloik-do-kiszenia-ogorkow-2-1-litra-i2439182148.html
http://allegro.pl/sloik-na-ogorki-12-litrow-duzy-porcelana-i2448627798.html
http://www.gastrix.com/KUCHNIA/25%20szklo%20i%20ceramika.htm

A./ - ulubiona surówka Gabrysia to: kapusta pekińska + marchewka (starta na tarce) + cebula (drobna kostka) + zielona pietruszka (posiekana) + majonez + sok z cytryny + sól, biały pieprz ;]

dzisiaj przed obiadem zjadł 4 łyżki tej surówki :] :))) dawno nie zjadł tyle warzywek ;)

poza tym lubi "chińską" z białej kapusty, colesława, czerwoną kapustkę z jabłkiem i rodzynkami, mizerię, marchewkę z jabłkiem, sałatę ze śmietaną albo moim odkrytym sosem z jajkiem na twardo i zieleniną :] i z ogórków kiszonych z cebulką :]
nie przepada za pomidorami - więc "śmieciowa" raczej odpada (sałata/pekinka, ogórek, pomidor, rzodkiewki, szczypior, koper, kukurydza, papryka)

jak jesteśmy na zakupach w hiperze - to sam sobie wybiera surówkę Lutkiewicza ;)

Winogrona - piersi z kurczaka kroje na większe kostki, rozbijam, obsypuje ulubionymi przyprawami (dzisiaj to był tymianek, pieprz cytrynowy, chilli, czubryca), zostawiam.

później robię "klej" czyli jajka wymieszane z mąką na gęstawe ciasto (dodać trochę soli i można proszku do pieczenia)

"panierka" do wymieszane mąki - 3/4 zwykłej i 1/4 ziemniaczanej :] do tego daję słodką paprykę :]

kawałki mięsa moczyć w cieście, panierować, smażyć w głębokim oleju :]

ja po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucam do piekarnika na termoobieg :] (obiad zaczynam od robienia kurczaka, więc później i tak trzeba go podgrzać)

ogólnie jest to przekształcona wersja przepisu na "oryginalne" skrzydełka KFC, który kiedyś znalazłam na wizażu ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam bób i zjadamy go w dużych ilościach.

Dziś ugotowałam pyszną zupę rybną, a do tego grzanki z masłem czosnkowym.

AgusiaGda jak robisz te polędwiczki KFC ? i z jakiego mięcha?
my dziś pomidorowa z makaronem i klopsikami, jutro szaszłyki :)

Agusia, robaczywy bób od razu widać przez worek

każde ziarno ma otworek, czyli dziurkę po robaczku. Te bez dziurek są dziewicze i bez "mięsa"

znam się trochę na tym, bo uprawiałam bób na dużym kawale ziemi

jedyny plus tych z dziurką, że są EKO :) jeżeli bobu nie popryska się to zawsze mają robaki, takie małe białe

A u nas dziś makaron z tuńczykiem. Jakby ktoś miał chęć zrobić to podam przepis: Podsmażam na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek, wrzucam puszkę tuńczyka w oleju, podsmażam i na koniec dodaję śmietankę do zup (ja daję tą słodką 18%) i doprawiam bazylią, oregano, solą i pieprzem, a na sam koniec posypuję startym serem. Do tego makaron i w 10 min. jest pyszne jedzonko :)

AgusiaGda a jakie surówki najbardziej lubi Gabryś? Bo widzę na suwaczku, że jest w podobnym wieku co mój synek i tak się właśnie zastanawiam, jakąś upichcić surówkę żeby i mojemu młodemu przypadło do gustu. Do tej pory z surówek jadał tylko mizerię i gotowaną marchewkę z groszkiem.

ja jakoś zraziłam się do bobu, który normalnie uwielbiałam :] jak pewnego razu postanowiłam obierać nasionka po ugotowaniu :P i ciągle trafiałam na robale :P ;)

jak sobie pomyślałam ile już ich musiałam wcześniej zjeść to jakoś tak mi się zrobiło... niedobrze ;P

u nas dzisiaj i jutro zupka wiosenna :]

jutro dodatkowo domowe frytki, Gabrysiowa surówka i domowa wersja polędwiczek KFC :]

pojutrze - nasza trójka (Mama, Gabryś i ja) znowu kasza gryczana, ze skwarkami(chyba kupię jakąś kiełbaskę do zesmażenia), twarogiem i szczypiorkiem :] (Gabryś wczoraj jadł kaszę z gulaszem i posypał sobie szczypiorkiem)
Mąż ma długie zęby na wszelkie kasze - więc do pracy dostanie makaron zasmażany z kiełbaską i cebulką :]

środa i czwartek - kotlety marchewkowe :] raz pewnie wersja z mizerią :] drugi raz Gabrysiowa surówka (muszę mieć pewność, że Dzieć zje jakieś warzywka)

pewnie też będzie jakaś zupa :]

u nas dzisiaj poledwiczka duszona ziemniaczki i mizeria plus pomidorki z cebulka. nie mialam weny i zrobilam najprosciej jak sie dalo byle szybko:)

tutaj dania z bobu :

http://urodaizdrowie.pl/bob-rozne-przepisy-na-dania-z-bobu

bób w skórce jemy, bo jest cieniutka
jak się bób kupuje to najważniejsze, by z tyłu ten rowek był zielony, jak robi się zółty to bób zaczyna twardnieć bo zmienia się w nasiono już

ja kupuję pomidory suszone w słoiczkach zanurzone w oleju albo oliwie, we wszsytkich marketach i delikatesach są

miałam suszone na wagę, ale to kupowałam kiedyś jak był sklep grecki w Manhattanie

Gdzie można dostać suszone pomidory?

cytrynka ale ten bób jesz ze skórkami? czy po ugotowaniu go obierasz?

można też podsmażyć na masełku paski szyneczki mocno uwędzonej lub schwarzwaldzkiej i na tą patelnię wysypać bób i przemieszać, boskie ....mrrrr :)

dobrze ugotowany bób, aż popękają d*pki. Gotuję z odrobiną cukru i soli

rozpuszczam na patelni masełko, wsypuję bób, przemieszam kilka razy i na talerze

jak jest bardzo gorące to na bór kostki malutkie fety i suszone pomidory w paseczki

UWIELBIAM !

a jak robisz ten bób z feta i suszonymi pomidorami ? Wczoraj i dzisiaj mieliśmy domowe pierogi z jagodami i z truskawki do wyboru.

my dzisiaj uciekliśmy z plaży do Karmazyna i zjedliśmy jak zwykle przepyszną rybę w cieście naleśnikowym i sałatkę grecką

wieczorem bób z fetą i suszonymi pomidorami

dziś u Nas najzwyklejsza na swiecie zupa jarzynowa :)

na deser biszkopt z cytrynowa pianka i galaretka z owocami.

na kolacje zaś będą zapiekanki na bułkach i chlebie z salami i serem.

jutro jeszcze nie wiem ;)

Mąż do pracy dostał makaron z gulaszem :]

my zjedliśmy wczorajszą zupkę z zielonego groszku :] (Mąż dostanie po powrocie z pracy)

a później zrobię kaszę gryczaną, ze skwarkami, twarogiem i szczypiorkiem :]

tak jakoś chce mi się czegoś nie do końca mięsnego ;P

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...