Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

o matko te ziemniaki wygladaja bosko musza byc pyszne:))

no właśnie wyglądają obłędnie :] ja zawsze robię pieczone ziemniaczki - ćwiartki :] następnym razem zrobię takie jak w linku ;]

agusia te ziemniaczki wyglądaja pysznie ostatnio gdzies w tv widziałam podobne i chyba jutro zrobie!! pieczone maja mniej tłuszczu i też zdrowe!!! tylko niewiem co do nich chyba surówke z kapusty kiszonej i jakies mięsko albo jajo sadzone i polane tym zółtkiem z nich!!! już wiem co jutro zrobie albo z rybką w smietanie

ostatnio trafiłam na ciekawe ciasto bez pieczenia :] z soku KUBUŚ :] http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/kubus3 wypróbuję któregoś dnia :]

i takie ładne pieczone ziemniaki ;] http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ziemniaki_pieczone_po_szwedzku

u nas dzisiaj rosolek, ale mam chec upiec te buleczki jak tylo je zobaczylam hmm musza byc pyszne:)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Buleczki-na-miodzie.html

Cytrynka ja biegam..

Sniadanie - cos z nickim indeksem glikemicznym i wolnym uwalnianiem energii. Np. platki owsiane na mleku 2% z odrobina miodu i bananem, naturalny jogurt balkanski z miodem i owocami (banan, truskawki, jagody), kromka pelnoziarnistego pieczywa z maslem orzechowym i troche dzemu lub szkl soku owocowego.

Obiad - masz na mysli po treningu? Wowczas wazne jest uzupelnienie energii w ciagu 60min od zakonczenia wysilku - proste weglowodany, zlozone weglowodany oraz bialko to podstawa. Rowniez zwroc uwage na podanie vit. C w postaci np soku, owocow lub warzyw, poniewaz wysilek fizyczny jest zrodlem wolnych rodnikow w organizmie.
Wazne jest rowniez dbanie o rownowage elektrolitowa - potas, magnez i wapn szczegolnie.

Obiad np. pieczona ryba z pieczonymi ziemniakami slodkimi i/lub normalnymi, salata z pomirorami i innymi warzywami..
Makaron z grillowanym kurczakiem i jakims sosem na bazie warzyw a'la ratatuja np.
Kanapki na pelnoziarnistym pieczywie np. tunczyk z odrobina majonezu, pomidor, salata, ogorek, papryka.
Pelnoziarniste tortille z grillowanym kurczakiem/ryba a'la twistery z mnostwem warzyw, sosem na bazie jogurtu, do tego pieczone ziemniaki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas dzisiaj zupa bomba witamionowa czyli mega warzywna!!!! z wszystkich warzyw jakie miałam w ogrodzie i w sklepie!!!! zupa warzywana!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

taaak ;] ale ja miałam plan na drożdżowe buły i paszteciki 3 dni temu ;) a Mężowi piec się zachciało wczoraj :] więc tak wszystko się zgrało ;)

To sie drozdzowo u Was zrobilo;-) zaczynajac od wypieku meza po piknik

my dzisiaj cały dzień w drodze( 5 osób dorosłych, 3 dzieci i 2 psy) :] zrobiliśmy sobie piknik :] wczoraj upiekłam mega fantastyczne paszteciki drożdżowe z mięskiem i warzywkami :] pyyyyyyszne były i raz dwa zniknęły ;) następnym razem zrobię podwójną porcję :]

do tego były bułki drożdżowe z parówkami ;] (to dzieciaki obstawiały) + jajka na twardo (kurze i przepiórcze), pomidory ;] kawa i herbata z wrzątku z termosu ;) (jeden termos sprawdzony - 12 godzin trzymał wrzątek i zostawiliśmy do rana z ciekawością jaka będzie temp. po 24h)

na deser trójkąciki drożdżowe z marmoladą różaną, drożdżówki kupne ;]

jutro będą kotlety schabowe, ziemniaczki z zieleniną i fasolka szparagowa polana bułeczką tartą ;]

na piątek planuję kotlety z kalafiora :]

dziewczyny, czy któraś z Was trenuje jogging ? jakie potrawy są najwłaściwsze dla biegaczy na śniadanie i obiad, by mieć krzepę i nie szło w boki ?

ja dzisiaj zrobiłam pomidorową z bazylia
i piersi z kurczaka
na jutro klopsiki mielone i cd zupki
No i zrobiłam ciasto kefirowe z porzeczką czerwoną, agrestem i nektarynkami pycha wyszło :)

Ewa, dobre te roladki, jadłam coś takiego u kolezanki
Ona zamiast śmietaną to miała posmarowane naleśniki serkiem almette z ziołami i było takie fajne czosnkowe

Nie zrobiłam wczoraj krokietów, bo zupa była dość późno. Dodałam w końcu krewetki, więc była bardzo sycąca i już na kolację nie mieliśmy ochoty. Zupa pyszna. Muszę ją powtórzyć.

KROKIETY NALEŚNIKOWE Z ŁOSOSIEM
3 jajka
150g mąki
szczypta soli
200ml mleka
750g szpinaku
sklarowane masło
400g wędzonego łososia w plastrach
150ml kwaśnej śmietany

1. Z jaj, mąki, soli i mleka przygotować ciasto. Odstawić na 30minut. Szpinak przebrać, oczyścić i zblanszować we wrzącej wodzie. Przelać zimną wodą i dobrze osączyć.

2. Z ciasta usmażyć na maśle 16 niewielkich naleśników. Plastry łososia pokroić na 16 porcji.

3. Każdy naleśnik posmarować kwaśną śmietaną, obłożyć liśćmi szpinaku, na wierzchu ułożyć kawałek łososia. Zrolować. Przekroić ukośnie na pół.

u nas dzisiaj rybka bo dzieci bardzo chciały-mama zrób rybke bo to witaminki!!!! ostatnio maja szał na wszystko co zdrowe!!!! jak robicie ciasto nalesnikowe do ryby tak jak na naleśniki??? ja dzisiaj zrobiłam w mące i w bułce tartej i i te i te mi sie rozwalały na patelni!!!!

Asku - zgadzam sie z Cytrynka - pieczone ziemniaczki, albo bagietka/ciabatta.

Mniam Cytrynka ale uczta z tym lososiem.. i jeszcze latte a'la affogato!! a ja w pracy.. ale mi sie chce cos slodkiego!

U nas wczoraj jedno z moich sztampowych dan na szybko - chilli z pieciu rodzajow fasoli z ryzem scierkowym. Dzis po treningu prostu do kina, wice nie bedzie obiadu - kupie jakas kanapke a na lunch zjadlam tagliatelle z krewetkami i chili, do tego pitta pelnoziarnista.

Salatka bedzie z vingrettem...;-) i chyba postawie na bagietke z czystego wygodnictwa

ale sobie dobrze zrobiłam .... :) hihihi

łosoś zapiekany na sosie z jogurtu greckiego ze szczypiorem i koprem. Łososia na wierzchu ponacinałam, przyprawiłam solą pieprzem i ziołami prowansalskimi w szpary nałożyłam pomidory suszone i na wierzch kilka plasterków rolady z sera koziego

do tego sałata z pomidorami, oliwkami, marynowaną papryką, rzodkiewką i ogórkiem i z winegretem

mmmmm

jak ochłonę z tego obżarstwa to na deser kawa latte z odrobiną bayleisa i na wierzch gałka lodów waniliowych mrrr

pasuja pieczone ziemniaki lub bagietka jeśli dodatkowo byłaby sałata

my dojadamy zupę krem z fasolki szparagowej:)

jutro robimy piersi zawijane z mozzarela, pomidorami i bazylią...nie wiem co do tego pasuje...ryż? a moze jakis makaronik?

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?