Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Dzięki Agusia za przepis :)
Yy u mnie też niestety botwiny brak mieszkam w Ie.Rok temu miałam chłodnik w pazdzierniku, bo wtedy znajomej botwina urosła w ogrodzie.

Z chlodnika niestety nici - nie dostalam nigdzie botwiny:(

I nawet nie przyznam sie co zjedlismy zamiast tego - porazka na froncie zdrowego zywienia..

ile jestes w stanie uzbierac za jednym razem jagód ? nie byłam nigdy zbierac jagód

a na deser mamy dzisiaj zbierane przez nas świeżutkie i słodziutkie jagody:)

te ciasto szwedzkie zawsze wychodzi mokre bynajmniej m trzeba wiecej owocow dac bedzie git:))
u nas pałki z kurczaka ziemniaczki i pomidork od tesciowej z cebulka i smetanka o matko jakie dobre jzu zjadlam polowe co zrobilam hehe:)

u nas dzis tortlilla ,taka tradycyjna z kurczakiem i warzywami + sosik

Dorciaa - przepis na ciasto kefirowe był na forum podawany wielokrotnie w ciągu ostatnich 3-4 lat ;) (albo ja pisałam albo Forumki kopiowały i przeklejały)

więc kopiuję co napisałam w kilku postach :]

bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)

dowolne owoce - sezonowe(jabłka lub gruszki z cynamonem - pycha, jeżyny, śliwki), suszone(moja Mama tak robi - i miesza z ananasem z puszki), z puszki(ananas lub brzoskwinki)

***** Ciasto kefirowe ******

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3, teraz nawet cały duży daję 400ml i jest ok)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)

ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna), albo kokosowa (20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :) )

ostatnio nawet robiłam górę jak w cieście szwedzkim ;) tzn wiórki masła i cukier demerara :]

:)

ciasto piec 45-60 min :) w temp. 200'C (zobaczysz po kolorze kruszonki)

Ja byłam dziś zajęta sprawami służbowymi, więc obiad robił mój mąż - skrzydełka w sosie sojowym, ryż i surówka.

to widzę, że mam dobrze mój mąż uwielbia gotować :)
dzisiaj miałam tuńczyka pieczonego w folii z sosem sojowym do tego brokuł
jutro piersi od kurczaka jeszcze nie wiem z czym
Agusia jek robisz to ciasto kefirowe? To szwedzkie ciasto piekł właśnie mój mąż, ale jakieś suche mu wyszło :/

Taaa uwielbiam te salatke...ja dodaje jeszcze fete

hehe moj tez zostal tak nauczony Agusia hehe ale raz przez 10 lat znajomosci dostalam kanapke:)))a moze to bylo dwa razy hehe:))tak to nic wiecej..ale chociaz wyjmie ze zmywarki jak ja tego nie cierpie he u nas pomidorowka i robie salatke z brokula, jajek na twardo, pomidorka, szyneczki i słonecznika z majonezem mniam mniam:)))

chwal, chwal i jeszcze raz chwal:) to najlepsza motywacja:).

ależ ja bardzo chętnie dałabym Mu szansę ;) tylko został wychowany w przekonaniu, że faceci w kuchni są tylko do zostawiania brudnych talerzy ;)

to było bodaj 2 danie, które mi przygotował w ciągu 5 lat :] no i raz ciasto ;)

Moze ma dryg do pichcenia...tylko mu szansy nie dajesz? ;-D

ale masz doooobrze!!!!!!!!!!!!! też bym tak chciała :D

chociaż ostatnio mi się udało i dostałam śniadanie do łóżka ;P ale to n działce i w wykonaniu mojej Mamy ;] (bo było deszczowo i trzeba było siedzieć/leżeć w "kurniku" ;) a że Młody oglądał bajki, to z braku miejsca leżałam z nim :])

no i mój Mąż kilka dni temu pierwszy raz w życiu robił "drożdżaki" - z przepisu swojej mamy ;) bo go tak naszła ochota :] a ja się postawiłam, że robić nie będę - jak chce zjeść, to niech sam robi :] i pyyyszne Mu wyszły :]

U nas dzis beda palki i udka pieczone miodowo- musztardowe..marynuja sie od wcOraj:-) do twgo ziemniaczki, fasolka z bulka tarta i kalafiorek potraktowany tez maselkiem i bulka tarta

na deser ciasto...biszkopt z truskawkami w galaretce

najpiekniejsze jest to....ze ja nawet palcem bie ruszylam...dzis i jutro (taka mamy umowe weekendowa) pitrasi maz;-)

u nas dzisiaj zurek z kiełbaska i jakiem oraz dodałam ziemniaczki by był bradziej sycacy!!!
jutro obiad u tesciowej-nadziewany indyk i de volaje

dzisiaj zupa jarzynowa :] właśnie się dogotowuje :] (włoszczyzna + brokuł + kalafior + ziemniaczki)
od tego lubczyku pachnie w całym mieszkaniu (pomimo pozamykanych drzwi między pokojami - bo właśnie Dzieć śpi) ;)

a później ziemniaczki (młode jeszcze zobaczę czy ugotuje czy upiekę) + pieczone żeberka (stanowiły podstawę smaku na zupę, później wyjęłam i zrobiłam marynatę z miodu, soku z cytryny, oleju, tymianku, słodkiej papryki i czosnku) i żółta fasolka polana bułeczką tartą z masełkiem :]

rodzina coś mi marudziła o ciasto - bo przed południem się skończyło ;) a wczoraj przywiozłyśmy jabłka z działki :P i porzeczki :]

chyba będzie kefirowe :] może nawet kefirowe na kefirze żurawinowym? zobaczymy co wyjdzie :]

jeśli jutro będzie ładna pogoda to pojedziemy na działkę(a Mąż do pracy) :] i chyba zrobię tabbouleh :P pierwszy raz ;) muszę tylko wybrać jakiś przepis :P chyba, że macie coś sprawdzonego?

(ostatnio Gabryś wybrał w sklepie kuskus ;) i powiedział, że będzie jadł - więc trzeba coś z tego zrobić)

my dzisiaj c.d. kotletów jajecznych do tego surówka z pomidora i ogórka ,dzieci buraczki bo innych nie tolerują

to chyba mam ciążę urojoną :)) hihihi
muszę zabrać się za robienie Karinki

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?