Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Cytrynka ja na początku tej ciąży też wszystko dosłownie wszystko przesalałam:))) teraz juz mi minęło:))

Cytrynka - czyżbyś się zakochała? ;P

Mąż dostał do pracy makaron z wczorajszym sosem :]

my byliśmy na działce dłużej niż pierwotnie planowałyśmy :] więc obiad robiony tam na szybko - ziemniaczki z zielona pietruszką i parówki pokrojone w plasterki i podsmażone :] do tego mizeria z własnego wielkiego ogórka :] i własne pomidory z cebulką :]

Mąż jutro dostanie do pracy gulasz :P a my nie wiem o zjemy :P Mama przywiozła bukiet lubczyku więc wypadałoby zrobić jakąś zupę ;)

dzisiaj zrobiłam placki ziemniaczane i do nich sałatkę grecką

niestety przesoliłem placki, ostatnio wszystko przesalam :)

u nas znowu rosol ale byly tez plack z jabłkiem albo jabłka z ciastem plackowym hehe bo jakos duzo tego jablka starlam:)) najwazniejsze, że maly wszystko ladnie i chętnie jadł:))

Wczoraj pizza.

Dzis - nie wiem..moze penne ze szpinakiem, pomidorami koktailowymi, feta, czarnymi oliwkami? dawno nie mielismy makaronu.. byc moze bedziemy mieli goscia na kolacji, wtedy dorobie pieczywo czosnkowe i juz.

W weekend: Jutro tajska restauracja :) ale to wieczorem. Zrobie jakis bardziej sycacy lunch - moze omlety np z pieczarkami? do tego np salatka caprese?

W niedziele chyba bedzie chlodnik! zdam relacje jak wyszedl;)

O kurde dział "kulinaria" jest,jak szybko:)no no no...dzięki Admin.
Teraz już szybko wszystko znajdę.

dziś jeszcze pierogi ruskie robimy swoje,bo pogoda do bani i mamy natchnienie na gotowanie.

Chłodnik ziołowy z jajkiem:
1 litr maślanki,2-4 jajka ugotowane na twardo,1 duży ogórek,1 pęczek rzodkiewki,1-2 ząbki czosnku,1 garść szczawiu,1/2 pęczka koperku.1/2 pęczka szczypiorku,1/2 pęczka natki pietruszki,sól,pieprz.

Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą,Jajak obrać i pokroić w plasterki,Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,ogorek ze skórką i rzodkiewki pokroić w małe kosteczki,szczaw pociac w paseczki,a zioła posiekać.do maślanki dodać wszystkie składniki ,doprawić solą i pieprzem,odstawić na conajmiej godzine do lodówki,podawać z plasterkami jajk.

Mam jeszcze fajny chłodnik owocowy dla dzieci i groszkowy z cytryną i ten pomodorowy ze szczypiorkiem który mam zamiar zrobić.

a co do zachcianek to intensywnie robimy Polę więc???Może....

to może być doooobre :]

Chłodnik krewetkowy z ogórkiem:
2 łyżki bulionu istant,4-6 ogórków,2 łyżki soku z cytryny,2 szkanki jogurtu,2 szkalnki śmietany,sol,pieprz,gałka muszkatałowa,1 pęczek rzodkiewek,25 dag krewetek koktajlowych,koperek.

Przygotowac 1/2 bulionu,ostudzić.Umyć ogórki,odłożyc jednego,resztę zmiksowac,wymieszać z bulionem,śmietaną i jogurtem,przyprawić skiem z cytryny,solą,pieprzem,gałką muszkatałową.Rzodkiewke pokroić w słubki 3/4 rzodkiewki,wymieszać z zupą,Krewetki przesmażyc lub ugotowac/sparzyć.Chłodnik przelać do wazy,posypać resza rzodkiemki,krewetkami i odłozonym pokrojonym ogórkiem.

no to czekam :))))

Monis - ja robiłam wersję z rabarbarem, rabarbar+truskawki :] no i potraktowałam ciasto jako biszkopt pod świeże truskawki zalane galaretką :]
myślę, że z agrestem tez może być dobre :]

Dobra,Aga mam-klawiatura mi się popitoliła i zapomniałam jak to cofnąć,a to ctr i shift,forumka pomogła.pędzę po zeszyt i wysyłam Ci przpeisy,myslałam że dzis nie dam rady ale po B przyjechali chłopacy i wyfrunał,zostałam sama.Tz z Wami hehe. Zaraz będziesz m iała.Są naprawdę dobre,nie robiłam tylko pomidorowego ze szczypiorkiem.

Aga powiedz mi jak cofnac klawiature bo mi sie y z z yamienia to Ci je zaray prypeisze,ctr i ....

ja jutro zrobię kotlety jajeczne ,dzis mieliśmy pieczona karkówkę

Ciekawe czy to ciasto mogłoby byc z agrestem ,kusi mnie zeby zrobic

I dobrze, że nowy założyłaś :] bo tamtej już długo w komórce mi się ładował ;)

zachcianki powiadasz... ;P czyżby szykowało się rodzeństwo dla Młodego? ;)
czekam na przepisy :))))

na kolację były placuszki z jabłkami :] i Mąż (pierwszy raz!!!) zrobił "drożdżaki" :] Młodemu posmakowało jedno i drugie :] zjadł w sumie ok 7 takich placków ;)

jutro mamy plan jechać na działkę :] Mąż do pracy :] dla nas gulasz i kasza :] dla Męża makaron z dzisiejszym sosem :]

aaa - i znowu upiekłam to szwedzkie ciasto z rabarbarem :] ale w dużej tortownicy i z 1,5 porcji składników :]

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?