Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

zdolna Zuzka :D :D :D fajne te przepiśniki i notatnik :]

tak się zastanawiam - quiche nie ma jakiejś naszej rodzimej nazwy? bo to odmiana tarty z tego co wyczytałam :] ale ma jakiś polski odpowiednik?

dzisiaj zrobię zupę z soczewicy :] i pieczone udka z kurczaka + pieczone ziemniaczki :] do tego sałata lodowa z sosem jajeczno-śmietanowo-ziołowym :] i może mizeria skoro mamy tyle ogórków?

Ewa Twój quiche jest wspaniały, wygląda lepiej niż ten z kwestii smaku, WOOW

Ewa quiche super!!

Wczoraj Maz byl dlugo w pracy, ja po treningu odgrzalam sobie resztke sobotnich filetow z dorsza z czerwona kapusta, do tego resztke ryzu z niedzieli.

Dzis filety z lososia, pieczone ziemniaki, pieczona marchewka, moze rukola z pomidorami.
Jutro jakis makaron! - dawno nie bylo. Moze ze szpinakiem i feta?

Wreszcie poradziłam sobie ze wstawianiem zdjęć. Pozmieniało się na Imageshacku!
Tak wyszedł mi Quiche porowy z kurkami i serem kozim z przepisu, który podała Cytrynka.

image

Lista zakupów

image

Pierwszy przepiśnik ;-) Nie udało mi się za pierwszym razem wkleić zdjęcia

image

Drugi przepiśnik:

image

Dziś odebrałam mój przepiśnik, który wykonała zuzka. Zamówiłam dwa przepiśniki, jedną listę zakupów i pamiętnik. Wszystkie prace są przepiękne. Zdjęcia nie do końca oddają urok. Ja jestem zachwycona. Obiecałam pochwalić się, to teraz to robię :-)

http://profile.imageshack.us/user/Ewa7777/

brawo dla Mariusza

widać, że odkrył talent cukierniczy

Sylwia - melduję, że wczoraj zrobiłam na obiad pieczonego kalafiora :)))) robiłam w prodiżu ;) pyyycha :] z pewnością będę robiła wiele razy :D

Młody nie przepada za kalafiorem więc na tej folii ułożyłam 4 małe ziemniaczki :] obtoczone w reszcie oleju z przyprawami :]

jak jedliśmy już kalafiorka i ziemniaczki to wrzuciłam fasolkę szparagową do prodiża - żeby się podgrzała w tym sosie :] (wcześniej ugotowana)

cały kalafior mi się nie zmieścił :] więc będzie na drugi raz :] dodamy marchewkę i własną fasolkę :] i ziemniaczki :] może kawałek piersi dla Młodego :] ale będzie pychotka :))))

do popicia miałyśmy maślankę, a Gabryś mleko :]

na jutro planuję pieczone udka albo skrzydełka - po śniadaniu wyskoczymy do sklepu i zobaczymy co będzie ładniejsze :] zamarynuję i jutro upiekę w rękawie :] żeby wykorzystać piekarnik do końca - na tej samej blaszce ułożę w drugim rękawie jakieś mięsko do chleba :] zobaczę co będzie ładnego - karkówka/szynka/schab :]

bo mamy tu prodiż i taki piecyk :] http://allegro.pl/piekarnik-elektryczny-piecyk-opiekacz-atest-900w-i2512490059.html
tylko nie lubię w nim piec, bo tu nie ma bezpiecznego miejsca żeby go ustawić :P a Młody się kręci :P

w każdym razie muszę też pochwalić mojego Męża :] przyjechał do nas w czwartek ze świeżutką, przepyszną drożdżówką własnego wypieku :)))) była tak dobra, że z sąsiadami zjedliśmy prawie całą dużą blachę ;) pod "karą śmierci" ;P zabroniłam ruszać ostatniego paska szerokości ok 5cm ;) żeby była na następny dzień rano do kawy :]
a następnego dnia upiekł jeszcze raz :] już na działce :] tym razem z owocami świeżo zerwanymi - czerwoną porzeczką i borówkami :] mój Mąż stał się specjalistą od drożdżówek :)))) z własnej nie przymuszonej woli :] robi postępy ;) (jeśli chodzi o udział w życiu kulinarnym)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas dzis grill znowu;-) dzien na dzialeczce. krokodylki, malosolne, salatka ziemniaczana, kaszanka, biala kubacha, zwykla i karkowa;-)

u nas dzisiaj było mięso mielone smażone z mizerią i zimniaczkami a jutro żurek i nalesniki

u Nas dziś ziemniaki, kotleciki ze schabu do tego sos kurkowy :) i oczywiście surówka z kiszonej kapusty z czerwona cebulą.

jutro planuje gulasz z makaronem i na pewno jakaś surówka ale chwilowo pomysłu brak..........

na weekend zrobiłam biszkopt z kremem i galaretka z owocami.

jak chęci starczy to planuje zrobić jagodzianki ;)

szpinak..normalnie z czosnkiem, i feta na patelni,
placki to chyba normalnie:) choc ja mam dzis te gotowe z knorra:p

no musisz zrobic taki sosik serowy, śmietanke z parmezanem na placki szpinak i polewasz tym sosem serowym, na to jeszcze posypujesz parmezan:)

we flaucie w gdyni daja takie placuchy, uwielbiam je:)

U nas dzis filety z dorsza w panierce, ziemniaki z koperkiem, czerwona kapusta z przepisu z sokiem jablkowym.

Jutro znowu jedziemy ogladac Olimpiade na zywo! Ale sie ciesze - maraton kobiet - jedna z moich ulubionych dyscyplin.. Wiec w zaleznosci o ktorej wrocimy bedzie albo cos na miescie albo zrobie chilli fasolowe z ryzem i salatka z pomidorow i oliwek.

Wczoraj restauracja.

aśku, napisz jak z tym szpinakiem i parmezanem robisz placuchy

u nas wczoraj były ziemniaczki z mizeria oraz schabowe

u nas wczoraj był grill, karkóweczka, skrzydełka w miodzie i kiszka ziemniaczana:)

była tez sałatka ziemniaczano-boczkowa

dzis placki ziemniaczane z parmezanem i szpinakiem, a jutro chyba głodówka:p

u mnie dziś spaghetti z cukinią i serkiem mascarpone.

zrobiłam dziś zupę z soczewicy z przepisu Cytrynki
i jest p.r.z.e.p.y.s.z.n.a!!!!
wyszła mi baardzo gęsta - robiłam z całego opakowania soczewicy

Agusia - dzięki za przepis, szukałam w wyszukiwarce, ale coś mi nie znalazł nic, ja w ogóle uwielbiam jabłka i jabłeczniki wszelakie :))
a kalafiora piecz śmiało, on i na zimno dobry jest .. (a propos Twoich spartańskich warunków)

ide jeść zupkę :):)

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?