Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

I udka i bioderka robie tak samo.

mieszam lyzke miodu z lyzka musztady takiej gruboziarnistej...do tego lyzka oliwy z oliwek ulubione przyprawy; papryka, slodka, ostra, tymianek, pieprz, sol...czasem jeszcze posiekany czosnek...mieszam zalewe i ta marynata nacieram miesko;-) dobrze jak miecho polezy przez noc tak zaprawione...potem to wszystko na blache i gotowe zero roboty...a skorka fajnie sie zapieka dzieki miodzikowi..zapach boski;-)

Agusia, ja tak gotuję od 2 m-cy i nie wiem kiedy się skończy:).

Co do ryb, czy ja ci napisałam w końcu czy nie? Możesz śmiało kupować fląderki. Nic im nie jest.

Aśku jak ty robisz udka kurze?

Sylwia - ten jabłecznik sypany to przepis stary jak świat ;P u mnie w domu od zawsze ;) sama pamiętam, że jako 14-16-latka piekłam go z koleżankami :]

był taki wątek http://forum.trojmiasto.pl/SzarlotkaJablecznik-sypanay-co-jest-nie-tak-t235009,1,16.html

my robimy trochę inaczej :] inne proporcje - bo na tortownicę lub prodiż :] no i jabłek nie trzemy na tarce tylko kroimy w dużą kostkę :] (mniej więcej kg jabłek - raczej trochę więcej jak mniej ;))

(u nas szklanka to normalny kubek)

**** Jabłecznik sypany ****

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
0,5 - 0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5-0,75 kostki masła lub margaryny
1kg jabłek (może być troszkę więcej)
1 galaretka owocowa

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód tortownicy wysypać ok 1/3 suchych składników. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, posypać dowolną galaretką i wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Zasypać pozostałą częścią suchych składników. Na to równo poukładać plastry masła/margaryny(na całej pow.). Piec około godziny w 180'C.
Ciasto jak jest ciepłe - to się jeszcze trochę rozpada ;) ale i tak jest dobre :] jak wystygnie to ścina się :]

wczoraj jedliśmy mega warzywne leczo z makaronem kokardkami :]

dzisiaj na obiad ziemniaki pieczone w popiele i gzik :]

ogólnie mam plan na kilka najbliższych obiadów :] bezmięsnych :] mięsa tyle co parówek w leczo :]

na jutro jeszcze leczo :]

jako że jesteśmy na działce do nie wiadomo kiedy ;) a jakoś specjalnie nie mogę się tutaj rozwinąć na 1 palniku kuchenki elektrycznej ;P
to w planach jest jeszcze:

- makaron ze śmietaną i cukrem :]

- makaron z łososiem wędzonym w sosie z serka mascarpone

- ziemniaczki i fasolka z bułeczką tartą :]

- kalafior - może upiekę w prodiżu???? korci mnie ten przepis :]

Asiunia, zrobiłam przed południem, podobnie jak napisałaś, tyle, że bez grzyba. Wyszły mięciutkie i bardzo dobre

dzięki

ja żeberka tak robię:
żeberka przyprawiam: solą, pieprzem, majerankiem (dużo majeranku),
obsmażam na suchej patelni (bez dodatkowego tłuszczu),
dodaję cebulę (1 dużą) i 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty, grzyba suszonego,liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i duszę aż zebra będą miękkie i cebyla sie zupełnie rozwali (w razie koniecznosci dolewam wody).

placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem czosnkowym

muszę ugotować komuś duszone żeberka

czy możecie podać dobry przepis ?

u nas dziś był kurczak z rożna i faszerowana papryka :))

Agusia - co to za jabłecznik sypany? ;))

mniam dziewczyny ale szalejecie;)

dzis gnocchi z pesto z suszonych pomidorow z oliwkami czarnymi i feta pokruszona, do tego jakies pomidory z salata.. nie jestem pewna co mam w lodowce a jestem jeszcze w pracy!

u nas wczoraj był gulasz z makaronikiem a dzisiaj zupa pomidorowa z resztą makaroniku!!! jutro chyba pieczone ziemniaczki z masełkiem

Lipunia - u nas to co innego. Na terenie ROD Jasień co i rusz coś modzą albo z prądem albo z wodą - a jak nie ma jednego, to i nie ma drugiego ;) mamy własną pompę zaopatrującą cały ogród w wodę(nie jesteśmy podłączeni pod wodociągi).

nie wiem czemu po kilka razy w tygodniu nie ma prądu ale tak już jest :/ a prąd mamy dużo droższy niż normalnie w mieszkaniu ;)

teraz właśnie gotuje się leczo :] (własne pomidory, reszta warzyw kupna - cebule, cukinie, papryka żółta i czerwona, fasolka szparagowa, marchewki, seler, korzeń pietruszki, pieczarki i parówki ;))
później jeszcze dogotuję makaron i wrzucę do tego :] (mamy kuchenkę elektryczną 1 palnikową także nie mogę sobie poszaleć ;))

Mama znów upiekła ciasto - jabłecznik sypany :]

chyba zrobimy też jakiś kompot albo kisiel - pełno porzeczki czerwonej i czarnej i wisi :P nikt nie je :]

u nas dzisiaj obiad na telefon:) devolaje z frytami i surówkami:)

jutro natomiast się wysilam:
zawijane roladki z piersi wypełnione szpinakiem i serem fetą, owiniete bekonem i zapieczone w sosie musztardowo-miodowo śmietanowym, do tego pieczone ziemniaczki i sałatka grecka

na deser mus z białej czekolady z malibu i malinami:)

Agusia odnosnie Twojego pradu http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nie-miales-pradu-Bonifikata-dla-nielicznych-n60564.html

kurde :P znowu nie mamy prądu :P ten popaprany zarząd co i rusz coś cuduje i wyłącza prąd :/ i jak mam zrobić obiad? (kuchenka elektryczna)

już pomijam fakt, że co miałyśmy z zamrażarce to poszło na kompost :P bo kilka razy po kilka godzin(nawet 8) nie było prądu...

grrrrrrrr :P

co do soczewicy to najczęściej daję czerwoną, ale tylko dlatego, że najczęściej znajduję ją na półce w sklepie

myślę, że na duży garnek to można dać całe opakowanie, bo u Was 3 osoby dorosłe

też mi się spodobał ten przepis na zupę z soczewicy :] Gosia - na taką jedną zupę ile tej soczewicy dajesz? (powiedzmy garnek na dwa dni)

dzisiaj zmiana planów - mielone wychodzą mi już bokiem ;) chyba jutro znajdą się w leczo ;) albo pies będzie miał ucztę :]

dla nas dzisiaj ziemniaczki + filety z dorsza panierowane(takie ładniutkie młodziutkie, malutkie były w Auchanie i nie mogłam im się oprzeć) + surówka z kiszonej kapusty :]

wczoraj jaki mieliśmy deser ;) zachciało mi się jabłek tartych z cukrem :] moja Mama obierała :] a ja tarłam :] 13 jabłek!!! :]

tyle ich jest, że i tak nie dajemy rady zjeść :P a tu nie bardzo jest jak przerobić :]

pomijam fakt, że dwa dni temu Mama zrobiła jabłecznik sypany :]

trzeba bedzie pomyslec o tej zupce, a na dzisiaj rosolek.

Cytrynka, dziękuję za przepis, wypróbuję :))
a jeszcze gwoli ścisłości - soczewicę dajesz czerwoną?

dodam, że ja kupuję tylko suchą soczewicę. Ten przepis podpatrzyłam w bio wayu, uwielbiam tę zupę i mąż też.

ja do zup nie daję mięska, chyba, że dla dziecka gotuję. Mąż w ciągu tygodnia nie jada mięsa, tylko w weekend na jeden obiad. Takie ma zalecenia od swojego "chinola" :)

Yv, bez namaczania, bo szybko się gotuje. Ja tylko wrzucam ją pół godziny wcześniej niż pozostałe warzywka. Z resztą dobrze jest najpierw sprawdzić przed wrzuceniem warzyw czy już się podgotowała.
Ten błonnik tak ładnie wygotowuje się z soczewicy, że nie trzeba niczym tej zupki zagęszczać. Z resztą ja dla nas do zupy nie dodaję ani śmietany ani mąki. Dla dziecka śmietankę dodaję do zupy

Inne tematy z forum

Maliny - gdzie kupię świeże? (8 odpowiedzi)

Potrzebuję na sobotę świeże maliny... W którym sklepie na 100% kupię? Im bliżej Przymorza tym...

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?