Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Ja soczewice lubie. Jest bardzo sycaca, zdrowa i mozna przyrzadzc na wiele sposobow - pasztet, zupa, curry, taki a'la gulasz itp.

Ja dzisiaj zrobilam cos niby tagine - sposob na oproznienie lodowki z roznych warzyw - pieczarki, cebula, czosnek, cukinia, pomidory, cieicerzyca, koriander, papryka, pieprz i nieco cukru. Powinienin byc cous-cous ale ja nie przepadam, wiec byl ryz scierkowy i finito;) Jak maz wroci z pingponga zjemy ciasto pozostale z weekendu i wypijemy kawke a potem zasiadziemy do ogladania Olimpiady;)

a jak Wam smakuje soczewica ja nigdy jeszcze nie jadlam?
i fakt z puszki czy nie puszki?
a bez miesa tak zupelnie ta zupa?
u nas dzisiaj byly piersi z kurczaka panierowane plus ziemniaczki mizeria i surowka z marchewki i jabluszka o dziwo maly zjdal prawie caly talerz:))

Cytryn, czy Ty te soczewice namaczasz wczesniej, czy kupujesz w puszce/w zalewie

Chyba zrobie cos podobnego bo szybko i prosto a soczewica jest megazdrowa. No i mozna zrobic wiekszy garnek i wziac do pracy nastepnego dnia - kanapki na lunch bokiem mi wychodza;)

Sylwia, mam sprawdzony przepis

soczewicę gotuję najpierw i po pół godziny dodaję ziemniaczki, włoszczyznę i paprykę czerwoną bez skóry w kostkę

jak dobrze się wszystko ugotuję to wlewam 2 puszki pomidorów w puszce i przyprawy do smaku, w tym majeranek. Jesli będzie za kwasne to dodaję trochę brązowego cukru. Jak za łagodne to dodaję przecieru pomidorowego

zawsze robimy z dużą ilością ziemniaczków, by była bardzo gęsta. Można przyprawić też papryką ostrą lub chilli. Przepyszna jest !

kiedys robilam pyszny pasztet z soczewicy ;)

u nas dzisiaj ziemniaczki z koperkiem+kotlety mielone w sosie pomidorowym +mizeria z wlasnego meeeega ogorka ;))) mial z pol metra :))) w sklepie takiego nigdy nie widzialam.

wczoraj byl barszczyk-botwinka +ziemniaczki z pseudo skwarkami z suchej krakowskiej i poledwicy drobiowej ;)

na jutro zostaly jeszcze 3 kotlety :) A od trzech dni chodzi za mna makaron ze smietana i cukrem ;) bo mi sasiadka nagadala o tym daniu ;) sama nigdy nie jadlam ;)

Cytrynka, kupiłam ostatnio soczewicę czerwoną i zieloną
i tak leżą na półce...
masz sprawdzony przepis na zupę? :))

mmm zjadłabym zupę z soczewicy

a u nasz dziś jarzynowa, na cielęcinie i z ciecierzycą :))

mam miesiąc urlopu więc mam zamiar mało gotować tzn od razu na kilka dni, by nie marnować dnia i pogody

dzisiaj fasolka szparagowa po arabsku i do tego młode zemniaczki

u nas dziś "stołówkowy" obiad:)

tłuczone ziemniaczki z koperkiem, pieczone bioderka kurze w pysznej zaprawie i surówka z tartej marcheweczki z jabłkiem i majonezem:)

te dwa qiuche co robiłam,,,,wyśmienite:)

to było coś takiego :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe57512.html tylko zamiast chili dawałam słodką i ostrą paprykę z tego co pamiętam :]

sosu miętowego nie próbowałam ale może być dobry :]

a tu przykładowy przepis na kalafiora w cieście piwnym :] http://www.wielkiezarcie.com/recipe53608.html
http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/roze-w-ciescie-piwnym.html

http://www.garnek.pl/intma43/10252507/na-przegryzke-kalafior-i-brokuly

brokuł w cieście piwnym?
brzmi intrygująco ... ;))

spróbuję tego kalafiora jak tylko będziemy w domu ;)

mi się przypomniał brokuł w cieście piwnym z sosem czosnkowym :] kilka lat nie robiłam :] na szybko szukając przepisu w sieci znalazłam też taki przepis na kalafiora :] też muszę zrobić :]

Agusia - przepis jest prosty i pysznie wychodzi

potrzeba:
kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi), sezam, masło, odrobina oleju, sól

kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią alu, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe
kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))

w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku

ogólnie, polecam pieczone warzywa, są smaczniejsze niż gotowane, nawet te gotowane na parze :))
przykładowo można tak piec wszystkie korzeniowe
(np buraczki - cymesik! :))

Gosiu daj znac jak wyszedl i smakowal chlebek ;)

Sylwia - to jakis specjalny przepis na pieczonego kalafiora? takiej wersji nie jadlam :P

dzięki Agusia, będę w ciągu tygodnia produkować :)

u mnie dziś był pieczony kalafior i bitki wołowe w sosie :))

Cytrynka - podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis na chleb :]

***** Domowy chleb *****

- 600-640g mąki (daję ok 2/3 pszennej i 1/3 żytniej lub razowej) - najlepiej przesianej (tylko takiej używam)
- 1/3 kostki drożdży
- łyżeczka miodu (czubata)
- dowolne otręby (ok 3 łyżek, daję na oko)
- ciepła woda(ale nie wrząca)
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- dowolne dodatki (siemię lniane, sezam, słonecznik, suszone żurawiny lub śliwki- pokroić drobniej)
- może być jajko do posmarowania wierzchu (szczególnie jak chcesz posypać ziarnami - żeby się przykleiły)

w wersji całorocznej używam piekarnika podgrzanego do 50'C. Zimą można miski postawić na kaloryferze ;)

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać miód, łyżkę mąki i ok pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać otręby, sól, olej. Wlać wyrośnięte drożdże. Dodać ciepłej wody. Konsystencja zależy co chcesz upiec. Jeśli dasz więcej wody i ciasto będzie luźniejsze - to na chleb. Jeśli mniej wody i będzie do formowania dłońmi - możesz zrobić zwykłe bułki, bułki z parówkami, ciasto na pizzę(wtedy najczęściej daję tylko mąkę pszenną, reszta tak samo).
Wymieszać dokładnie. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować blaszkę - to jest sprawdzona proporcja na długą keksówkę :] (taką nie za szeroką) wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyjąć miskę z ciastem, dodać nasiona/suszone owoce - jeśli chcesz, wymieszać. Ciasto wlać do keksówki. Znów odstawić do wyrośnięcia. (każdy etap rośnięcia to u mnie ok 10 minut w nagrzanym do 50'C piekarniku).
Wyjąć formę z ciastem. Posmarować z wierzchu jajkiem i posypać słonecznikiem (lub nie robić nic, albo tylko posmarować jajkiem żeby była błyszcząca skórka).
Piekarnik nagrzać do 200'C. Wstawić chleb. Piec ok 40-60 minut.
Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku, później uchylić go na jakieś 5 minut. Wyjąć chleb i natychmiast wyjąć go z foremki :] najlepiej położyć na kratce do ostudzenia i odparowania(jak gofry). Można górę posmarować zimnym mlekiem (będzie chrupiąca ale nie twarda skórka).

Smacznego :]

grill udał sie smakowicie, pogoda zreszta tez dopisała.

dziś robię quiche z przepisu cytrynki,:) nie moge sie doczekac

oprocz niego robie jeszcze serowy z cukinią, bo wiecej gosci ma wpasc na obiados:) o ten:

http://www.przepisy.pl/przepis/codzisnaobiad/2012/07/28

dzisiaj robię skrzydełka z kurczaka z syropem klonowym do tego ziemniaki i patisony

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

Maliny - gdzie kupię świeże? (8 odpowiedzi)

Potrzebuję na sobotę świeże maliny... W którym sklepie na 100% kupię? Im bliżej Przymorza tym...