Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

Zapraszam do nowego.U nas jutro wycieczka wiec chlopcz pewnie ryba,a ja nie wiem,mam zyachcianki ostatnio,hmmmm
Agusia jutro Ci wysle wsyzstkie pryepisz na chlodniki jakie mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-16

to Aga poprosze przepis

Cytrynka - ja piekę chleb z mieszanej mąki - pszenna + razowa lub pszenna + żytnia :] bez zakwasu :] w dowolnej kombinacji jeśli chodzi o dodatki (siemię, słonecznik, sezam, żurawiny, śliwki suszone)
z czystej mąki razowej lub żytniej nie robiłam :]

a tu Ewa dawała przepis na razowca :]

Yv, ale Ci zazdroszczę igrzysk

otwarcie było fantastyczne, wielki spektakl. Widać że UK to potęga. Niesamowici artyści, historia... dla mnie super wydarzenie

My dzisiaj caly dzien na Igrzyskach wiec tez obiadu nie gotowalam - jutro beda filety z dorsza, mlode ziemniaki i surowki - kupie bukiet - z czerwonej kapusty, z bialej kapusty i z marchewki - do wyboru.

Agusia jeżeli chodzi o robale tj tasiemce to widziałam je osobiście w dorszach. Co prawda w Norwegii, nie tutaj. Ponoć nie są groźne dla ludzi, ale widok jest blee. Co do tej flądry to pierwsze słyszę, ale jutro zasięgnę języka i dam znać.

czy ma ktoś dobry przepis na chleb ? chodzi mi o taki z mąki razowej lub żytniej
mam przepisy, ale tylko z zakwasem, a chcę piec jutro więc zakwasu nie dam rady zrobić

my dzisiaj prażyliśmy się na plaży, niestety woda marna była i sinice, ale i tak nad morzem jak zwykle cudownie jest

jedliśmy pyszne bułki z żółtym serem, aż się rozpływały w tej temperaturze :) tyłek mam spieczony na maxa

jak wychodziliśmy z plaży to w restauracji jedliśmy rybę z sałatką grecką :) mniamm

U nas dzis tez obiadu brak..bo caly dzien szykowanko dzialki do drugich urodzin mojego Marcelka;-) wiec apropo bedzie grillek, salateczki, salatka ziemniaczana, pieczone ziemniaki tzatziki...ogorki malosolne i krokodylki...ale to dopiero ok 19... bo zaczynamy od tortu;-)

ja zamawiam pizze bo ja nie mam sily nic robic absolutnie nie dzisiaj a dla mlogego mam kurczaka co robilam w czwartek i styka bo masakra stac przy garach dzisiaj jest jeszcze cieplej niz wczoraj teraz zazdroszcze tym co maja swoje dziialki albo maja z kim dzisiaj jechac nad jeziorko bo na plaze bym sie nie zdecydowala chyba ze po18

ja miałam dzisiaj robic spagetti bolonese ale jest mi za goraco i niechce mi sie ani robic ani jesc wiecjak mąż wruci z pracy zamuwimy pizze chociasz ja niechce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Quiche wyszedł wyśmienicie. Udało mi się kupić kurki. Do tego dania dodałam 15 dag i wydaje mi się, ze to wystarczająca ilość.

Jutro będę przygotowywała grilla. Tym razem nowością będą roladki z kurczaka z puree z bobu. Przepis podałam w "Pysznościach z grilla".

Na deser chcę zrobić tartę z owocami. Bardzo mi smakowała od Sowy. Ciasto jest posmarowane marmoladą, a na tym pyszny krem. Jeżeli ktoś ma taki przepis, to proszę się podzielić :-)

Sylwia - to mnie pocieszylas z tymi pasozytami rybnymi ;)

wiem ze w tym linku akurat napisali ze nie w naszym morzu ;) ale czytalam tez o naszych dorszach. ale skoro masz sluzbowe doswiadczenie ;) to moze jakos sie przelamie ;)))

dzis nasmazylam kotletow mielonych z koperkiem i pieczarkami (z ponad kg miesa) ;) czesc zostawilam Mezowi zeby mial obiady do pracy, reszte zabralismy na dzialke i mamy spokoj na dwa-trzy obiady zalezy czy beda goscie ;)

zupy kurkowej nie robilam. tylko smak na zupe zrobilam-na jutro ogorkowa z wlasnych kiszonych
, a na nd i pn zrobimy chlodnik z botwinki ;) przy takiej temp super zupa ;) we wt chyba zrobimy zupe owocowa z makaronem - tyle tu owocow :)))

na kolacje fasolka z buleczka ;) i moze jaja sadzone? przyjechalismy na dzialke godz. temu, Mlody zaliczyl kapiel w basenie ;) na pseudo obiad po kromce chleba z mielakiem :) i teraz Dziec spi.

a u nas dzisiaj wszystko z rybnego i to na dodatek gotowce he plus gotowa surowka z kapuchy iszonej juz dawno ryby nie bylo bo w ogole na sama mysl to z daleka a dzsaj po plazy naszla mnie chec, a ze sprawdzony sklep i robia swieze na miejscu to kupilam:)) oczywiscie do tego ziemniaczki.

Agusia, powiem Ci tak - przez wiele lat pracowałam sezonowo w smażalni ryb; kupowaliśmy ryby prosto z kutra, i przez moje ręce przeszło mnóstwo :)) skrzynek świeżej ryby do sprawienia
i nigdy nie widziałam na - ani- w żadnej rybie żadnych pasożytów

zresztą, zalinkowana przez Ciebie strona zawiera info, ze
"Pasożyty te stosunkowo rzadko występują w morzach o niskim zasoleniu, takich jak Bałtyk, czy Morze Północne."

natomiast inna sprawa, jeżeli chodzi o przetwórnie; tam trafiają ryby wg pewnego łańcucha dostaw, i jeżeli choć jedno z "ogniw" pokiepści warunki przechowywania złowionych ryb, to jasne, ze coś tam się w nich zalęgnie;
jakiś czas temu była afera z zarobaczwiałymi rybami w jednej z przetwórni w Pomorskiem
na wielką, czarną muchę w puszce z rybą też kiedyś udało mi się trafić - odtąd nie kupuję puszek :P

dlatego moim zdaniem najlepiej rybę kupować świeżą
i przychylam się do zdania Yvonne odnośnie kumulacji zanieczyszczeń w rybach z góry łańcucha pokarmowego - unikać tych ryb, które zjadają mniejsze rybki, które zjadają te całkiem malutkie ;))

u nas dzisiaj klopsy ziemniaczane

Napaliłam się na Quiche z przepisu Cytrynki. Lecę robić zakupy. Mam nadzieję, że uda mi się kupić kurki o tej porze dnia!

Sylwia - ogólnie te robale są w rybach :P i składają jaja :P kiedyś była afera, że w mrożonych znaleźli :P i całą partię wycofali ze sklepu :P

http://www.spearfishing.pl/aktualnosci/anisakis-pasozyty-zyjace-w-rybach/

niby mrożenie zabija :P ale sporadycznie kupuję mrożone ryby :P

poza tym i tak słabo mam chęć na jedzenie nawet martwych i niegroźnych nicieni :P

gdzieś tam czytałam, że nawet dorsze je mają :/ koleżanka mi opowiadała o mintajach i morszczukach... (jej kuzynka pracowała w przetwórni ryb)

u nas pierogi ruskie dzisiaj:) gotowiec oczywiscie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w żywych czy martwych? ;P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kwestia robali w rybach? :>
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?