Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? cz.3

Bardzo fajny wątek, więc zapraszam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? cz.3

Wszystkie przepisy na chłodniki zapisałam. Wielkie dzięki!
Mam pytanie do kasiaczka.
Można gdzieś kupic słoik kompotu z brzoskwiń? Czy chodzi o brzoskwinie w puszce?

u nas dzisiaj grillowo :) pieczone ziemniaczki :) (moja specjalność) biała kaszanka, karkówka i skrzydełka z kurczaka + sos tzatziki :)

U nas byla dzis lasagne i saladka z mozzarella, pomidorami i rukola.... Mniaaaaaaaaam!

Ale tak naprawde to jedyne o czym jestem teraz w stanie myslec to golonka jak bede w przyszlym tygodniu w Polsce. Ach! Nic nie przebije dobrej polskiej golonki!

u mnie frytki
kebab z knora sos czosnkowy, kalafior .

u Nas dziś drobiowa wątróbka z cebulka w sosie, ziemniaki i buraczki :)

Kreska cieszę się,że smakuje:)

U mnie dziś obiad w pracy z baru.Dziecka nie mam więc mało teraz gotuję ale widzę super przepisy na chłodniki więc zaraz wylądują w moim zeszycie:)

noo, mój obiad juz gotowy :) pycha :)

poproszę teraz przepisy na pyszności z truskawkami :)

Ryz zapiekany z jablkami i cynamonem,mniam
image

U nas dzis kaszanka z kapusta kiszoną młodą :) w piekarniku pieczona
skoro na grillu wychodzi liczę, że w piekarniku również :D wszak opcje grilla ma :)

do tego kopytka kupne :)

ja tez mam strogonowa- tzn przyszłam spisać przepis, bo własnie zrobiłam zakupy :)

U nas dzisiaj pizza. :)

Ale fajny wątek!!!
Dzisiaj zgapiam drobiowego strogonowa od Asi a jutro watróbki z czosnkiem :-)
Dam znać jak wyszło.

Wow ile przepisów na chłodnik!!! Super!

U nas dzisiaj bezmięsnie....kalafior, ziemniaki i jajko sadzone:)

To tak na poczatek, mam jeszcze owocowe, ale narazie macie to ;)

Chlodnik wiejski.
1 l maslanki, szklanka smietany, kopiasta lyzka posiekanych lisci swiezego szczawiu, duzy peczek rzodkiewek, peczek szczypioru z cebulka, 20 dag bialego sera, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol, pieprz.
Szczypior wraz z cebuolka drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie polplasterki. Maslanke lekko ubijamy ze smietana. Gdy sie spieni, dodajemy szczaw, rzodwkiewke, szczypior, cebulke, koperek, przyprawy i przez chwilke lekko ubijamy. Na talerzez rozkladamy kostki sera i zalewamy chlodnikiem.

Chlodnik z botwinki.
1 l zsiadlego mleka lub kefiru, szklanka kwasnej smietany, peczek swiezej botwinki, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, swiezy ogorek, 2 jajka na twardo, cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, bialy pieprz.
Wymyta botwinke kroimi w niewielkie kawalki, zalewamy goraca woda z dodatkiem kwasku, gotujemy po przykryciem az bedzie miekka. Odstawiamy do wychlodzenia. Zsiadle mleko lub kefir ubijamy ze smietana, do spienionych skladnikow dodajemy koperek, rozdrobiony ogorek, zimna botwinke wraz z woda, w ktorej sie ogotwala, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Chlodnik pomiorowy:
2 szklanki swiezo wycisnietego soku z pomidorow, 2 szklanki niskoprocentowej smietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, lyzeczka swiezego tymianku lub szczypta suszu, sol, cukier, bialy pieprz.
Smietane roztrzepujemy z sokiem z pomidorow, dodajemy drobno posiekane jajka i zielenine, przyprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast np z grzankami.

A ja robie tak:
2 mleka acidofilne naturalne
barszcz czerwony w kartonie Krakus
pęczek szczypiorku
pęczek lub dwa rzodkiewki
pęczek koperku
świeży ogórek duży

rzodkiewki i ogórek kroje w kosteczkę, siekam szczypior i koperek. Zalewam mlekiem i barszczem, doprawić sola i pieprzem wegług uznania, dodaję jajko na twardo pokrojone. Do lodówki na 2 godzinki.

Bomba witaminowa!

Chłodnik z zascianka:
1 l maslanki, szklanka kwasnej smietany, 2 duze, dojrzale pomidory, ogorek, pieczona piers z kurczaka, 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka posiekanej zieleniny (szczypiorek, sporo koperku), sol, bialy pieprz.
Miesko drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w polplasterki. Do wazy wkladamy miesko, jajka, pokrojone w drobna kostke pomidory bez skorki, calosc lekko oproszamy przyprawami i zalewamy maslanka spieniona ze smietana i wymieszana z utartym ogorkiem. Skladniki mieszamy, posypujemy obficie zielenina i podajemy natychmiast.

Chłodnik serowy.
opakowanie serka wiejskiego (granulowanego), 400 ml kefiru, ogórek sredniej wielkosci, peczek rzodkiewek, 2 male cebulki wraz ze szczypiorkiem, kopiasta lyzka posiekanego koperku, zabek czosnku, sol, bialy pieprz.
Pozbawiony skory ogorek, oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z duzymi otworami, przekladamy na sito, odsaczamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir laczymy z serkiem, dodajemy posiekany czosnek, cebulki, ogorek i rzodkiewki, koperek i przyprawy. Mieszamy, rozlewamy na wychlodzone talerze.

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...