Co sądzicie o zniesieniu Licencji Pośrednika w Obrocie Nieruchomościami?

Chętnie usłyszę komentarze osób nie pracujących w wyżej wymienionej branży.
Osobiście uważam, że to raczej krok w dobrym kierunku. A rynek zweryfikuje czego ludzie tak naprawdę chcą, przychodząc do pośrednika. W obecnej chwili Zawód/Profesja Pośrednika jest tak zniszczona, iż chyba głębsze oczyszczenie tej sytuacji wydaje się jedynym rozwiązaniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Co sądzicie o zniesieniu Licencji Pośrednika w Obrocie Nieruchomościami?

Jestem osobą pracującą w branży i pozwolę sobie odpisać na pytanie :)
Myślą przewodnią pośrednika w obrocie nieruchomościami powinno być bezpieczeństwo transakcji z zapewnieniem pełnego komfortu dla stron. A właśnie bezpieczeństwo transakcji, tak bardzo chętnie podnoszone przez pośredników, jest tutaj problemem. Przykładem jest wysokość OC na jaką opiewa obowiązkowo wykupywana polisa, z reguły jest ona najtańsza z możliwych do nabycia /chociaż nie musi tak być zawsze/. Do wysokości polisy dochodzi to, czego ona dotyczy, nie bezpieczeństwa transakcji, ale odpowiedzialności pośrednika za swoje działanie, dlatego też w razie kłopotów, które wynikną po zawarciu umowy/ jakiejkolwiek/, dochodzi do pretensji i żalów stron i wcale mnie to nie dziwi, bowiem pojęcie bezpieczeństwa transakcji jest mocno nadużywane przez pośredników i agentów. Rozpocząć należy od zmiany sposobu postrzegania swoich klientów, a wiele osób działających na rynku nieruchomości z pełną premedytacją żeruje na niewiedzy właścicieli lokali i kupujących. Oni płacą za to żeby pośrednik wiedział, a pośrednik ma obowiązek wiedzieć, tłumaczyć, pomagać, negocjować kiedy potrzeba i bezustannie szkolić się we wszelkich zagadnieniach związanych z tą częścią rynku.
Na pytanie co zrobić aby rynek się oczyścił odpowiem krótko-zakazać pracy osobom wykonującym zlecenia pod nadzorem, czyli zlikwidować tzw. doradców /w mojej karierze widziałem takie szczyty nieuctwa, że Himalaje bledną/. Tylko i wyłącznie zezwolić na pracę pośrednikom z licencją!!!
Teraz dopiero o licencjach :)
Jestem za ich utrzymaniem. Zniesienie obowiązku posiadania licencji to zły pomysł i nie ten kierunek zmian. Można jeszcze zastanowić się nad sposobem ich przyznawania i kryteriami jakie należy spełnić ale to trochę inna sprawa. Moja propozycja to: studia wyższe i studia podyplomowe lub studia kierunkowe bez żadnej praktyki bo ta najlesza jest w realnym działaniu.
Jeżeli pośrednicy zaczną realnie zapewniać bezpieczeństwo transakcji i poprą to wiedzą i kompetencją którą będą służyć swoim klientom, to zawód stanie się realnym zawodem zaufania publicznego a klienci będą sami zwracać się do specjalistów z prośbą o pomoc, ponieważ właśnie za wiedzę, umiejętności i kompetencje czyli profesjonalizm można pobierać wynagrodzenie, a nie za mżonki, półprawdy i opowieści z drzewa sandałowego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Licencje Pośrednika mam. Próbowałem coś działać w tym zawodzie, jednak nie miałem na tyle odwagi aby, rzucić obecną pracę ( nie związaną z pośrednictwem) i zająć się tylko tym. Może też zacząłem w nie najlepszym okresie, kryzys, spadki cen, brak dostępu do kredytów itp. Jednak kilka spostrzeżeń mam.
Pracowałem dla jednego biura które działało na zasadzie franczyzy. Przede wszystkim, moim skromnym okiem, nie ma żadnej różnicy w tym czy biuro jest częścią większej sieci, czy małym nawet jednoosobowym. Najważniejszy jest rynek ( ten jest obecnie słaby ) i tu jest pies pogrzebany.
Pracownicy, to po drugie. Bez tego nic nie ruszy.
No i po trzecie, brak regulacji, nakazującej aby umowy były tylko zawierane na wyłączność. Bez tego -odgórnego- nakazu rynek pośrednictwa w Polsce nie ruszy.
Generalnie to Pośrednik jest traktowany jak domokrążca, przez większość Właścicieli nieruchomości. To nie prędko się zmieni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

odgórna regulacja, żeby umowy pośrednictwa były zawierane tylko na wyłączność;)

a to dobre, bolszewik się znalazł, co chce podważać cały system prawny funkcjonujący co najmniej od 80 lat w tym kraju (system prawa prywatnego)

może jeszcze wprowadźmy ustawowy zakaz dokonywania transakcji bez udziału pośrednika?

wtedy na pewno rynek pośrednictwa się odbije...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tapper

zgadzam się z Twoim zapatrywaniem ale nie kumam fragmentu o polisie

polisa OC zabezpiecza klienta? tak - zabezpiecza ale tylko posrednio..
polisa OC chroni przede wszystkim tylek posrednika...

klient, niezaleznie od wysokosci i zapisow polisy OC, zawsze moze dochodzic naprawienia calosci szkody, ktora wyrzadzil posrednik...

w efekcie niska polisa to igranie z ogniem przez samego posrednika

bo jak odszkodowanie przekroczy jej wysokosc, to roznice bedzie lozyl z wlasnej kieszeni...

wiec wysoka polisa OC jest przede wszystkim w interesie posrednika (a tylko posrednio w interesie kliena - w interesie klienta tylko o tyle, ze ubezpieczyciel jest bardziej wyplacalny od samego posrednika)

pośrednik nie ponosi, żadnej odpowiedzialności za transakcje...tylko w extremalnych przypadkach moze byc unieważniona,
a polisa to pic, jest OC czyli jak znajdziesz na niego paragraf to proces cywilny....czyli minimum 3 lata bujania się po sądach....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

lepesze 3 lata bujania sie po sadach niz zostanie z reka w nocniku

posrednik to fachura jak kazdy inny i odpowiada za swoje uslugi

obie strony transakcji )posrednik i klient powinni miec tego swiadomosc(

Ded, co do polisy, chodziło mi o samą konstrukcję zapisów i ustaleń pomiędzy pośrednikiem i ubezpieczycielem. OC obejmuje błędy pośrednika popełnione w czasie transakcji, ale nie ubezpiecza interesów stron, moim zdaniem realne bezpieczeństwo transakcji, które tak chętnie jest podnoszone przez pośredników, zapewnione zostanie tylko przez przejęcie pełnego ryzyka przez biuro pośrednictwa. I tutaj widzę pole do wirtuozerii dla pośredników bowiem to dopiero jest zachętą dla obu stron. Naturalnie trzeba pozostawić wybór dla zainteresowanych stron, podpisuję umowę a więc płacę prowizję, a jak nie podpisuję to pretensje do siebie.
Ogólnie to ciężko będzie udowodnić pośrednikowi działanie niezgodne z prawem. Problemem będą tutaj niuanse prawne i działanie wymiaru sprawiedliwości. Dochodzenie latami jakichś roszczeń to jest droga przez mękę, co nie jest znowu taką nowością.
Pracując w nieruchomościach byłem świadkiem sporych problemów, jakie pojawiały się przy transakcjach i nikt mi nie wmówi że na rynku są tylko czyste jak łza "deal'e" bo jest sporo tzw. "gwoździ" wbitych w nieruchomości i trzeba naprawdę niezłej wiedzy, żeby ruszyć sprawy z miejsca.
Niebawem rozpoczynam praktyki i mam nadzieję że uda mi się zdobyć licencję przed likwidacją.
Szacun...

"nie ubezpiecza interesów stron, moim zdaniem realne bezpieczeństwo transakcji, które tak chętnie jest podnoszone przez pośredników, zapewnione zostanie tylko przez przejęcie pełnego ryzyka przez biuro pośrednictwa"

wthf?

czyli pośrednik ma gwarantować słuszność ekonomiczną inwestycji?

czyli, że klient kupuje a pośrednik mu gwarantuje, że odsprzeda z zyskiem albo że wartość nieruchomości nie spadnie?

taka "gwarancja" posrednika jest zasadniczo możliwa, jako ekspert rynku nieruchomości pośrednik może snuć prognozy i brać dobrowaolną odpowiedzialność za trafność tych prognoz

co rozumiesz przez "pełne ryzyko" przejmowane przez biuro?

i w jakich punktach te "pełne ryzyko" przekracza obecny stan prawny?

bo już dzisiaj pośrednik odpowiada zawsze, gdy nie dołoży należytej starnności, czyli zawsze, gdy nie sprawdzi stanu prawnego, czy faktycznego albo sprawdzi w sposób niechlujny...

więc gdzie ta odpowiedzialność miałaby zostać rozszerzona?

ja widzę dwie możliwości - opisaną wyżej w przykładach, odpowiedzialność za ekonomiczne efekty transakcji, ewentualnie odpowiedzialność pośrednika za rzeczy od niego (i jego nalezytej staranności) zupełnie nie zależe

w pierwszym przypadku, nie mamy do czynienia z posrednictwem a z inwestowaniem (polaczonym z samobójczym dla posredników gwarancjami zwrotu z inwestycji), w drugim pośrednik musiałby odpowiadać na zasadzie ryzyka, za rzeczny na które nie ma wpływu...

...

spieszysz się żeby uzuskać licencje przed likwidacją?
a po co? skoro zlikwidują?

jak zlikwidują, to se papier będziesz mógł kupić na allegro

albo sam sobie wystawić licencje

Ded....
- pośrednik nie jest od tego, żeby gwarantować słuszność decyzji zakupu, bo co mnie obchodzi dlaczego ktoś chce kupić nieruchomość lub nie?? mam na myśli "zabezpieczenie technicznej strony" całej transakcji a nie trafności wyboru czy gwarancji zwrotu z inwestycji. Od tego są inni specjaliści rynku, w sumie to trochę inna bajka.
- zgadzam się, że pośrednik odpowiada zawsze, jak nie zachowa pełnej staranności, o ile to zostanie jemu udowodnione, ja słyszałem o jednym takim przypadku związanym z mieszkaniem ale to też informacja zasłyszana i wiem że jest to dość ciężkie.
- bezpieczeństwo transakcji to dla mnie zapewnienie stronom możliwości odzyskania swoich należności w przypadku zaistnienia problemów np. dokonania zbycia z wadą prawną... już "po podpisaniu aktu notarialnego" i po przeniesieniu praw na stronę Kupującą.
- co do licencji to nie wiem czy zlikwidują.... ja myślę że ten pomysł zostanie ukręcony i nie szybko wejdzie w życie o ile wejdzie wogóle....

pozdro w Nowym Roku...

Tak, a ceny za wasze pseudo profesjonalne usługi wzrosną jeszcze bardziej.

Inne tematy z forum

Kredyty na mieszkanie (43 odpowiedzi)

Hey powidzcie mi czy korzystaliście z usług pośredników kredytowych jeżeli tak to jakich...

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...