Coś pysznego

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Kiedyś, kiedy na forum bywała jeszcze Witch, wyczarowywała różne przydatne i mniej przydatne wątki okraszone przepięknymi zdjęciami. Teraz Witch od ponad 2 m-cy jest mężatką, więc ja pozwolę sobie coś niecoś powklejać.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Coś pysznego

image
image
image

image

widziałam takie zdjęcia na zagranicznych stronach, nie wiem, czy nasi cukiernicy umieliby taki tort zrobić...a może któraś z Was miała cos podobnego?, a ja tylko niepotrzebnie krytykuje...

Ten z płatkami róz (czwarty od góry? rewelacyjny.... Ale u mnie bedzie bardziej standardowy pietrowy tort... ale milo oko nacieszyc :)

mniam mniam... ;o) piekne torciki, aż żal jeść takie cuda....

Te torty, a jakże, też są ze stron zagranicznych. Ale na pocieszenie dodam, że widziałam też na jednej z polskich stron przepiękne torty zrobione przez naszych cukierników. Jeśli uda mi się tamtą stronkę znaleźć, to postaram się później wkleić.

polecam torty od Jerzego Kaliszczaka-cukiernia Justynka w Gdyni-ceny ma bardzo konkurencyjne-chyba najtaniej-a torty prześliczne;)

mmegi, masz tort z Justynki ?
tez sie zastanawialismy nad nia przez chwile, ale naprzeciwko jest SOWA i ma torty w tej samej cenie co Justynka. wiec zamowilismy u Sowy :o)

jak nastroj na 2 dni PRZED??

O ile mnie wzrok nie myli to wiekszośc tych ozdób tortowych zrobi kazdy sukiernik, bo cala ozdoba to ulozone naturale kwiaty czy płatki.
Niestety takie torty tak pięknie prezentują sie tylko na zdjęciach. W rzeczywistości ułożenie naturalnych kwiatów na cieście wcale tak dobrze nie wyglada. Wręcz przeciwnie... wyglada źle, moim zdaniem.
A ze znalezieniem ładnej dekoracji tortu nie powinyście miec kłopotów. Jak ja wybierałam dekoracje, to dostąłam do obejrzenia cały gruby katalog róznych wersji kwiatków, płatków, figurek itp. Jest kilka firm które specjalizują się w produkcji takich "dodatków dla cukierników" i robią je całkiem gustowne.

Nie zgodzę się Tobą - ja miałam tort z dekoracją z naturalnych róży i wyglądał przepieknie. Wszyscy goscie byli zachwyceni.
Pozdrawiam

Proszę bardzo, oto obiecane torty weselne wyprodukowane przez rodzimych cukierników:
image
image
image
image
image
image
image
Nie wiem jak Wy, ale ja idę coś zjeść, bo od tych tortów to się głodna zrobiłam :-)

czy mogę prosic o adres gdzie takie robią

wowwww............................... az szkoda takie pokroic i zjesc :)))

Mariol, niestety to są torty z Wawy - cukiernie hoteli Mariott i Jan III Sobieski oraz cukiernia Magdy Gessler. Ale ja wciąż mam nadzieję, że może po pokazaniu zdjęcia jakiś cukiernik się podejmie wyczarować dla nas podobne cudo :-).

Dla szukających inspiracji jeszcze taka stronka.

Buziaki dla wszystkich w wirze przygotowań,
najedzona ma.sia

dzięki może znasz dobrą cukiernie w trójmieście

Na coś pysznego chodzę do Pellowskiego w Gdańsku albo do Justynki w Gdyni. Niestety pomocna specjalnie raczej nie będę, bo mimo że mieszkam w Gdańsku, to ślub mam daaaaaaleko od Trójmiasta i nie tu będę szukać cukierni pod kątem tortu weselnego.

coś na wzór tego ma w swojej ofercie na www obecnie sowa
image

Jeszcze znalazłam mały opis do tego torta:

image

Na zdjęciu: wytworny tort keksowy w stylu angielskim wykończony białą masą (gum paste) wyglądem i smakiem przypominającą lukier. Został udekorowany kwiatkami wykonanymi z tej samej masy z dodatkiem barwnika spożywczego (pracownia cukiernicza hotelu Jan III Sobieski, Warszawa).

Może to nieistotne, ale może komuś pomoże?...