Czerstwe pieczywo

Jak można wykorzystać czerstwe bułki lub chleb? Znacie jakieś potrawy z takimi dodatkami. Pytam bo nie znoszę wyrzucać jedzenia. Najczęściej robię grzanki maczane w jajku i mleku, ale może macie jakieś inne pomysły. Chętnie poczytam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czerstwe pieczywo

ja miele na bułkę tartą ;] innego zastosowania nie zman (prócz grzanek jeszcze :} )
też chętnie zasięgnę informacji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej. Nigdy nie wyrzucam jedzenia. Suchym chlebem mozesz nakarmic ptaki, np podczas spaceru nad morze. W zimie łabędzie rzucały się na każdy kawałeczek, nawet bardzo wyschnięty. Ale wiosną też nie pogardzą, prócz labędzi też gołębie, wróble itd.
Dodatkowo suchą bułę daje się do mielonego, na kotlety :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znam swietny sposob na wykorzystanie starego chleba ... to taki nasz rodzinny przepis...az nie wiem czy powinnam zdradzac... ale niech tam ....

U mnie w domu zawse ze starego chleba robi się kluski ....

należy chleb pokrojony na kawalki namoczyć w mleku i wodzie, tak zeby można go było "rozciapciać"...;) potem do tej papki dodaje sie jedno czy 2 jajka , zależy od ilosci chleba i dodaje mąki , tak dużo ,żeby ciasto zrobiło się gęste ,żeby można było nakładać kluski łyżką na wodę. Gotuję się tylko chwilkę od wypłynięcia we wrzątku.
U nas podaje się okraszone przesmażoną cebulką lub boczkiem , ja lubię pokropione przyprawą typu "maggi"

wysuszone bułki dodaję do kotletów mielonych po namoczeniu w wodzie lub w winie i mieszane z mięsem mielonym, trochę cebuli, jajka....bez panierki gotowane w sosie czy smażone rewelacja a smak uzależniony od rodzai mięs...

kotlety z chleba :] robiłam raz, bardzo nam smakowały, podałam z sosem pieczarkowym i surówką :]

chleb połamać/porwać jak dla kaczek ;) wrzucić do miski, zalać mlekiem (u mnie weszło 1,5l), zostawić na minimum 30minut.

następnie mocno odcisnąć chleb, dodać 3 ząbki czosnku(przeciśnięte), przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kminek mielony), 1 jajko- tu miałam odstawione na 2 godziny :] żeby lepiej się "przegryzło :]

następnie formować(pamiętać o zwilżaniu dłoni) kotlety i smażyć :]

do farszu chlebowego można dodać podsmażone pieczarki z cebulką, czerwoną paprykę pokrojoną + żółty ser starty na tarce :]

na rozgrzanym oleju smazysz pokrojone w kostki kawalki chleba tak zeby chrupialy, potem rozbijasz jajka zalezy od ilosci chleba odajesz cebulke pokrojona, szczypiorek, troszke wody i wylewasz na chlebek, solisz

Dziewczyny czy do tych przepisów nadaje się razowy chleb?

Bardzo ciekawe dzięki :)

PTAKOM NIE WOLNO RZUCAĆ ŻADNEGO PIECZYWA BO OD TEGO CHORUJĄ I ZDYCHAJĄ, PTAKOM SIĘ RZUCA ZBOŻA JAK SIĘ CHCE POMÓC(GROCH SŁONECZNIK DYNIA PSZENICA ITD) I TO TYLKO W OKRESIE ZIMOWYCH MROZÓW POTEM MAJĄ SAME ZNALEŹĆ.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe propozycje
http://www.mniammniam.com/Smakolyki_z_czerstwego_chleba-799a.html

Ja uwielbiam czerstwe bułki w gorącym, słodzonym mleku. To taki rodzaj zupy mlecznej.

Inne tematy z forum

Jak sobie radzicie z migreną? (134 odpowiedzi)

Kobietki, czy któraś z Was też cierpi na migreny? Ja już nie mogę, migreny miewam odkąd pamiętam,...

Długotrwałe perfumy na co dzień (6 odpowiedzi)

Jakie długotrwałe perfumy polecicie kupić na wyprzedażach? Głównie górna półka.

Co sądzicie o perfumach z feromonami (6 odpowiedzi)

Co sądzicie o perfumach z feromonami, czy rzeczywiście działają na kobiety? Bo zastanawiam się...