Czy da się przekonać leminga ?

Dochodzę do wniosku, że leminga nie da się przekonać. Żeby kogoś przekonać, to także osoba przekonywana musi dysponować pewną podstawową wiedzą , w tym wiedzą o metodologii, ale przede wszystkim poczuciem, że prawda jest najważnijesza. W przypadku leminga jednak myślenie jest blokowane przez emocje związane z potrzebą wygody. Wygoda i dobre samopoczucie gwarantowane przez utrzymanie dotychczasowych przekonań okazuje się najważniejsze. Co tam prawda, nieprawda ?

https://www.salon24.pl/u/zetjot/882710,porazajaca-skala-bezmyslnosci-czyli-na-co-licza-lemingi

Stare kapcie są najwygodniejsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Czy da się przekonać leminga ?

Podstawowym czynnikiem mogącym kogokolwiek do czegokolwiek przekonać jest wiarygodność przekazu i przekonujacego. Z tym zaś autor ma wielkie problemy. Wystarczy spojrzeć na komenarze na forach na których lowca rozsiewa propisowska propagandę. Żałosna próby samogwaltu inteligencji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak przekonać leminga ?

Najlepiej tak :

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzień dobry,
Jak miło powrócić do obowiązków po udanym wypoczynku weekendowym :)
Jak miło spojrzeć, że stary menel spędził weekend na forum, z nosem w monitorze :)

Stary menelu, znowu nowy post? Znowu niewygodne pytania?
Dlaczego nie odpowiedziałeś na pytania zadane w poprzednim poście?
Pochwal się tu wszystkich swoimi publikacjami, powiedz jaki masz stopień naukowy, a może zmienimy o tobie zdanie.

Jeśli kogokolwiek chcesz przekonać, to zacznij od swojej osoby, czy określenie leming ma dotyczyć człowieka, czy zwierzęcia?
Obrażanie adwersarza i okazywanie swojego braku kultury ma być wiodącym tematem dyskusji?

"Leming" jest określeniem z repertuaru popkultury tak jak pies ogrodnika, naga małpa czy kozioł ofiarny albo wąż w kieszeni i żeby doszukiwać się w tym obrazy, trzeba mieć nie po kolei tu i ówdzie. Ma swoje precyzyjne odniesienie, bo po to zostało użyte.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Starcze, gdzie odpowiedzi na zadane pytania?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tym samym kodzie znaczeniowym występuje ratlerek.
To jest bardzo śmieszne, gdy o lemingach wypowiada się ratlerek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, tak,
ale trzeba zaznaczyć, że występuje wyłącznie w kodzie subkulturowym, kodzie chłopców radarowców.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A w jakim kodzie jest „Lewackie bydło robi tu chlew” ?
Dla ułatwienia dodam, ze autorem słów jest krystyna pawłowicz, chronicznie niedożywiony bolszewicki poseł na Sejm, w Drugiej Peerel kolaborująca z komunistycznym prokuratorem stanu wojennego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam przypomnieć, kto był pierwszy z tymi bon motami ? W tym ujęciu jest to po prostu nawiązanie do pprzednika. I dokładnie wiadomo, po której stronie rodzą się te wulgarne zaczepki, wystarczy włączyć filmik z czarnych marszów. Tam jest to część tej subkultury.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trzeba sie cofnąć do początku.
Pamiętacie ten atak na zwykłego wyborcę słowami „spie**zaj dziadu !”
To są słowa-fundamenty stosunku do ludzi w republice bolszewickiej.

Dziś autorowi tych słów stawia się pomniki i dedykuje ulice.
Nic wiec dziwnego, ze ośmielają one wszelkiej maści leserów intelektualnych, którzy poza Partią nie mieliby czego szukać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chamstwem najlepiej dociera sie do motlochu, jest to najbardziej skuteczna metoda. Wcześniejszy koalicjant wypowiedział w sejmie słowa więcej Wersalu juz nie będzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stary menel udowadnia na każdym kroku jakim jest zerem, jakim jest pośmiewiskiem.
Nie ma zadnego tytułu naukowego a swój bełkot "publikuje" na forum.
Parodia człowieka.

Jeju, nie masz dość?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam dość. a ty nie masz?

Podwójnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co zrobiłeś żeby zdarta płyta starca o postkomunie itd. itp. przestała grać?

Wolne żarty... Uważasz, że trzeba robić to, co ty tutaj uprawiasz??? I że cokolwiek to da? Jak widać od dłuższego czasu: nie dało.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja nie wiem co trzeba robić. wiem natomiast, że lepiej jest robić coś niż nic.
to właśnie różni mnie i starego menele - on nie potrafił całe zycie nic zrobić, a na koniec się dziwi, że skończył jako stary menel.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

anonim

Powinieneś dokonać jednak kwerendy i ustalić, kto jest ojcem kłamstwa w tej konkretnej rzeczywistości. Tu by się należało cofnąć do okresu po II WŚ i zobaczyć jak elitę zastąpiła lumpenelita a cham zaczął odgrywać rolę pana i próbuje odgrywać ją do dziś, ale ludzie już się połapali, who is who.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

"to właśnie różni mnie i starego menele"

Ogólnie to niewiele was różni. Jesteście siebie warci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Łowca, a dlacze ty zawsze - bez wzgledu na czasy - byles plebsem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cross, zorganizuj ognisko dla kolegów z netu.

Raz dałem się sprowokować. Dwa razy to byłoby o co najmniej raz za dużo. Tak więc baw się dalej w pyskówki sam. Napisz coś jeszcze na temat braku osiągnięć, rodziny, kolegów i przyjaciół. W końcu tym właśnie żyjesz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po co to pisać? Wszyscy to wiedzą i widzą.
Próbowałem cię traktować poważnie ale się nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Masz przecież z tego tyle radochy. Nie chcę Ci tego odbierać żeby cię frustracja nie rozsadziła.
W temacie poważnego traktowania pytanie brzmi: czy biorąc pod uwagę to co piszesz ciebie ktokolwiek tu traktuje poważnie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie mam z tego radochy. Frustracja jest motywem przewodnim waszej gromadki indywiduów.
Nie zależy mi na tym jak kto mnie na jakimś forum traktuje tylko w realnym życiu.
Co tu robię tłumaczyłem ci. Widać nie dotarło. Dlaczego gnoje starego menela powinieneś wiedzieć.
Widać jesteś taki jak on skoro pasuje ci to co on robi, ta cała chora nienawiść. Cóż, gratuluje szczerze.

Człowiek sukcesu na jakiego próbujesz się tutaj kreować, i na czym mimo zaprzeczeń bardzo Ci zależy nie miałby ani czasu ani potrzeby gnojenia - jak to ładnie ująłeś - kogokolwiek w necie. Byłby zajęty budowaniem rzeczonego sukcesu, bądź dbaniem o to by nie przerodził się on w porażkę.
Z twojego postępowania raczej wyłania się obraz popaprańca, który z braku innych możliwości rozładowania frustracji został psychofanem lokalnego grafomana i uważa że ma misję.
Następny as z wyższych sfer, kreujący się na człowieka sukcesu chwalił się że na spotkaniach towarzyskich omawia ze znajomymi radosną twórczość Zetjota. Abstrahując od kwestii tego czy faktycznie ma życie towarzyskie to żeby na spotkaniach towarzyskich omawiać twórczość forumowego grafomana cierpiącego na słowotok trzeba albo mieć mocno zryty beret, albo wieść życie pozbawione jakiejkolwiek treści.
Ale to tylko moja opinia i przy wyrabiania sobie własnej nie należy się sugerować.

Człowiek sukcesu na jakiego próbujesz się tutaj kreować, i na czym mimo zaprzeczeń bardzo Ci zależy nie miałby ani czasu ani potrzeby gnojenia - jak to ładnie ująłeś - kogokolwiek w necie. Byłby zajęty budowaniem rzeczonego sukcesu, bądź dbaniem o to by nie przerodził się on w porażkę.
Nie próbuję, nie muszę. Dbam wystarczająco. O biznesie wiesz tyle co nic.

Z twojego postępowania raczej wyłania się obraz popaprańca, który z braku innych możliwości rozładowania frustracji został psychofanem lokalnego grafomana i uważa że ma misję.
Ty jesteś frustratem i twoi koledzy - typu stary menel i niespełniony podstarzały alkoholik. Ty szukasz kumpli w necie i organizujesz dla nich spotkania. To jest żałosne.

Następny as z wyższych sfer, kreujący się na człowieka sukcesu chwalił się że na spotkaniach towarzyskich omawia ze znajomymi radosną twórczość Zetjota. Abstrahując od kwestii tego czy faktycznie ma życie towarzyskie to żeby na spotkaniach towarzyskich omawiać twórczość forumowego grafomana cierpiącego na słowotok trzeba albo mieć mocno zryty beret, albo wieść życie pozbawione jakiejkolwiek treści.
Chłopczyk szukający kolegów w necie to dopiero żałosna postać. Jakim trzeba być przegrańcem żeby nawet kolegów nie mieć? Taka władza, takie czasy, takie pokolenie przegranych, młodych ludzi żyjących tylko w necie.

Ale to tylko moja opinia i przy wyrabiania sobie własnej nie należy się sugerować.
Tak chłopcze, pograj w jakąś gierkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pisz, pisz. Tyle twojego co sobie popiszesz chłopcze.

Dodam jeszcze że po gwałtownej reakcji można przypuszczać że z opisem trafiłem lub byłem blisko.

Z mojej strony - suchy komentarz, bez większych emocji.
Z twojej strony - jak zwykle - nerwy i ciśnienie.
Chłopcem ty jesteś, ja byłem dość dawno temu.

Weź się do jakiejś roboty, może choć średnią krajową zarobisz :)

Widzę żeś czujny jak ważka. Cały dzień na forum aby "gnoić" Zetjota a nieprzekonanych przekonywać o własnej wielkości.
Brawo ty. Dawaj jeszcze. :-)))

Ja nikogo nie przekonuje.
A ty teraz pokaż, że masz choć jednego kolegę, z którym raz w tygodniu spijasz herbatkę :)

>Z mojej strony - suchy komentarz, bez większych emocji.
Z twojej strony - jak zwykle - nerwy i ciśnienie.

Chyba na odwrót? Nienawiść i frustracja wpłynęły bardzo mocno na twoje nietrafione postrzeganie świata ;)

Z kolegami herbatkę? Zleciało zniewieściałością.
Komuś takiemu jak ty nie muszę i nie zamierzam nic udowadniać.
Zabawiłem się i poşmiałem ale natenczas starczy tego dobrego. A ty bądź czujny. Wróg (nieprzekonani i Zetjot) nie śpi.

Z kolegami herbatkę? Zleciało zniewieściałością.
Dokładnie tak.

Komuś takiemu jak ty nie muszę i nie zamierzam nic udowadniać.
Wow, groźnie:)

Zabawiłem się i poşmiałem ale natenczas starczy tego dobrego. A ty bądź czujny. Wróg (nieprzekonani i Zetjot) nie śpi.
Chłopcze, przecież wrócisz do swojego ulubionego miejsca od co najmniej 10 lat:)

Chyba na odwrót? Nienawiść i frustracja wpłynęły bardzo mocno na twoje nietrafione postrzeganie świata ;)
Twoje wypowiedzi i przemyślenia są tak płytkie, że aż żal komentować :)

Za to twoje głębokie niczym studnia bez dna ;)

Platformersi na tym forum też są na wysokim poziomie, Łowco. Sadyl, Skydiver, jaq, raven. Tylko że...
Wszyscy jesteście pierwszym pokoleniem solidarnościowców rządzących. Przypomina mi to układ w Norwegii, bo jesteście tacy bojowi. Będzie jak w Norwegii? Utrzymacie się u władzy przez 70 lat bez problemów? Czy jak w Polsce, gdzie co 20 lat dochodzi do dużej zmiany, a co 40 lat do radykalnej zmiany plus obce najazdy?
Sytuacja gospodarcza jest dobra, Solidarność sprawdziła się, jesteście w apogeum.
Pamiętam zawsze, jak PGR-y były w apogeum i idealnym porządku ok. 1987 roku, widziałem taką wielką tabelę z danymi w "Robotniku rolnym".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie w to nie mieszaj. Co z tego, że Carson zapytał Chigurha "You have any idea how crazy you are?", kiedy to były jedne z ostatrnich słów w jego życiu?

You have no idea how crazy you are...

https://www.youtube.com/watch?v=GKiuC_p16ps

anonim

Podstawą Solidarności jako organizacji była i jest solidarność w rozmaitych dziedzinach. W tej chwili Solidarność jest ograniczona do związku zawodowego a wżyciu politycznym występują odmienne wizje i opcje polityczne. Żeby zorientować się konkretnie co każda opcja sobą przedstawia, trzeba dokonać analizy historycznej i strukturalnej interesów różnych grup oraz struktur władzy.

W chwili obecnej panuje podział na środowiska demokratyczne, antysytemowe, z których część jest u władzy oraz środowiska postkomunistyczne,odsunięte od władzy. I tylko taka anliza ma sens. Analiza historyczna byłaby nieco bardziej skomplikowana, a poza tym, drugorzędna, bo liczy się struktura aktualna, które decydująco wpływa na zachowania uczestników.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cross i stara menda sa do siebie bardzo podobni, jeden drugiego nie skrytykuje. Ide o zaklad ze to ojciec i syn. Zyciowe dokonania tez maja takie same. Obaj zyja na forum, bez realu.

Staruch, analizy naukowej moze dokonac ktos kto ma merytoryczne podstawy. Ty nie masz zadnych. Nie masz tytulow naukowych, publikacji a twoja radosna tworczosc ogranicza sie do forum. W realu jestes smierdzacym zerem. Tylecw temacie.

Re: Czy da się przekonać leminga ?

Nigdy do niczego nie przekona mnie osoba,której nie lubię, nie szanuję lub taka, która jest sama zacietrzewiona w swoich poglądach i przekonaniach i na siłę próbuje przekonac do swoich racji innych.

A wg mnie osoby o zdecydowanych i wyrazistych poglądach są bardziej wiarygodne, niż te, które próbują podobać się wszystkim.

"A wg mnie osoby o zdecydowanych i wyrazistych poglądach są bardziej wiarygodne..."

Dobrze by tez było żeby owe wyraziste poglądy miały choć odrobinę sensu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ciacho

Jest jedna, jedyna rzecz, która przekonuje: fakty.
Problem w tym, że z prawdziwych faktów można skonstruować fałszywy obraz, tak jak z normalnych słów można skonstruować niezrozumiałą wypowiedź: rozhisteryzowane chmury rozbiły parasol. Gramatyka się zgadza, sensu jednak brak, bo semantyka poszczególnych elementów nie jest kompatybilna.

Żeby uzyskać sensowny obraz świata, trzeba dysponować wiarygodną sekwencją związków przyczynowo-skutkowych pozwalającą powiązać fakty w łańcuch przyczynowo-skutkowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W teorii zycia jestes naprawde zaje......ty ;)

>Dobrze by tez było żeby owe wyraziste poglądy miały choć odrobinę sensu.

Cross, aby wypowiadać się o poglądach trzeba umieć spoglądać w kierunku, który wskazuje palec,
Wtedy może poznasz wektory poglądów, które będziesz umiał odpowiednio umiejscowić.
Jak na razie radzisz sobie z patrzeniem na palec, na tym koniec.

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Przeprowadzka biura w Warszawie (3 odpowiedzi)

Hej, planujemy przeprowadzkę naszego biura w Warszawie i zastanawiamy się nad wyborem...

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (4 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...