Czy emigrować?

Coraz bardziej zastanawiam się nad wyjazdem z Polski, ponieważ nic tak naprawdę mnie tu nie trzyma. Mam pracę, której obowiązki są niewspółmierne do wynagrodzenia. Co prawda szukam innej pracy, ale ludzie patrzą na mnie jak na idiotę gdy mówię, że chciałbym zarabiać minimum 2000 zł na rękę. Podobno za dużo wymagam... Nikt mi nie wmówi, że jest dobrze. Jedynym miejscem w Polsce, gdzie można przebierać w ofertach jest Warszawa, tylko, że cała Polska nie może sprowadzić do Warszawy za pracą. Choć przyznam, że i tam nie jest już tak kolorowo. :) Dziki, scentralizowany kraj. Zastanawiam się jakie kierunki emigracji są nadal popularne? Gdzie wy byście wyjechali mając taką możliwość? Czy warto jechać do UK?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy emigrować?

Jakie jezyki znasz czy chcesz wyjechac z nadzieja pracy przy Polakach i po polsku? Skoro 2000 zlotych to juz wygorowane oczekiwania, uwazam ze nie masz studiow wyzszych, wiec tez wygodnia praca przy biurku w gre nie wchodzi..... Ale jesli Ci tu zle, wyjedz, sprobuj, jesli nie sprobujesz nigdy sie nie dowiesz. A podobno lepiej zalowac czegos co sie zrobilo, niz do konca zycia zastanawiac sie co by bylo gdyby... Tylko uwazaj na siebie, podobno za granica nikt tak dobrze nie wbije Ci noza w plecy niz rodacy. Zycze powodzenia! :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znam angielski na poziomie komunikatywnym. Mam znajomych obcokrajowców i bez problemu możemy się dogadać. Napisałem, że 2000 zł netto to moje miniamlne oczekiwanie, natomiast dla rekruterów to zawsze za dużo... Tak niestety ma wielu moich znajomych, którzy również próbują zmienić pracę. Mam studia wyższe i mam wygodną pracę przy biurku (na umowę o pracę), która niestety przestała mnie zadowalać finansowo. Zdaję sobie sprawę jak to jest obracać się i pracować wśród Polonii, ponieważ mam znajomych mieszkających w Londynie i Nowym Jorku, więc posiadam informacje z pierwszej ręki. :) Smutne jest to, że ludzie mieszkają po kilkanaście lat np. w USA i znają tylko pięć angielskich słów na krzyż. Obracają się wśród Polaków i oglądają wyłącznie polską TV. Myślę, że rozdarcie pomiędzy ojczyzną a USA będzie towarzyszyć im już zawsze. Chciałbym oczywiście pracować z różnymi ludźmi i jak najwięcej obcować z językiem angielskim.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie masz wykształcenie? Są miejsca gdzie ludzi z wykształceniem przyjmują z biegu, zarobki są niższe ale i tak więcej warte niż tu. Mówię o wschodzących rynkach typu Indonezja i Malezja lub Tajlandia.

Jeśli znasz jakiś język obcy, angielski szukaj w UK, Irlandji, niemiecki w niemczech, austrii. Ale poza znalezieniem pracy musisz być przygotowany że to już nie to eldorado, co było kiedyś. Też nie chodzi o "rodaków" za granicą też zaczynają chronić swój rynek pracy i krzywo patrzą na obcokrajowców. Ale jeśli jeszcze nigdy nie wyjechałeś za pracą proponuje UK. Szukaj przez agencje, i przygotuj pieniądze na przejazd tam i z powrotem i pieniądze na tak zwane życie. Prawde mówiąc 4000 zł będzie mało. Ale możesz ryzykować i jechać na partyzanta:) Ale bez znajomości języka obcego nawet nie myśl o wyjeździe za granice, bo sie sparzysz i będziesz wracał z płaczem.

Osobiście dzielę zawody na 2 kategorie:

1. Praca
2. G---w-n-o-praca

Ta pierwsza pozwala ci chociaż jako tako żyć, trzeba się o nią mocno postarać.

Ta druga to wszelkiej maści ochrona, produkcja, sprzedaż. Czyli wszystkie te zawody gdzie wymagania są niskie, podobnie jak pensja. Ogłoszeń I kategorii jest bardzo mało. Więc trzeba celować w te kategorii II.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto przynajmniej wyjechać teraz w sezonie letnim, w dwa miesiące zarobisz, tyle co tu w ciągu roku, jeśli masz obowiązki niewspółmierne do wynagrodzenia to na zachodzie będziesz miał połowę tej samej roboty w najgorszym wypadku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

gdzie w dwa miesiace zarobie tyle co tu w rok?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

w Norwegi, kolega za barem 10 tys zł miesięcznie, drugi maluje 13 tys, spawacz jeszcze więcej, tylko życie droższe chyba że z Polski z jedzeniem przyjedziesz :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

jedzenie jest droge w Norwegi tylko porównujac Polskie realia, ale jesli zarabiasz 10-13 tyś miesięcznie to nie przesadzaj że tam jedzenie jest drogie !
Za taką wypłatę która tam może Polak zarobić da się godnie żyć nawet w Norwegi !!!

Tylko, że błędem jest myślenie - pojadę na wakacje na dwa miesiące i przywiozę kokosy.
To co przytaczacie to wynagrodzenie dla fachowców i/lub doświadczonych pracowników, którzy na swoje pracowali od dawna. Nie dla studenta, który chce sobie dorobić.

U mnie też, pełno ludzi z wykształceniem, znajomością języka, a mimo wszystko pracują przez agencję za 6.31 funta za godzinę.
Tak, żyje się lepiej, na lepszym standardzie, ale już nie gloryfikujmy zagranicy, że się takie kokosy zarabia.

Barman po 3 miesiącach tyle zarabiał, ale fakt na początek miał 8 tys miesięcznie, w koronach Norweskich oczywiście nie pisze o Anglii. Tylko ja zostaje tutaj w Polsce bo też mogę tu dobrze zarobić po prostu odpowiedziałem na pytanie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak się nastawisz, tylko na odkładanie kasy to spokojnie przywiezie nawet wiecej, bierzesz ile się da z Polski, tam kupujesz to co najtańsze, nie idziesz do kina, tylko odkladasz każdy pieniądz, mieszkasz z kimś w pokoju, zamiast wynajmować cały dom i jesteś zarobiony. Długo zyc się tak nie da, jednak dwa miesciace dasz radę. Możesz mieć jeszcze jakieś dodatkowe zajęcie poza etatem, lub robić nadgodziny, tam tydzień pracy ma mniej godzin niż w polsce o jakieś 6godzin.

Poprosze o info gdzie znalezc taka prace w Norwegii (zamiatanie ulic, zrywanie owocow, malowanie domow).
Ja tak moge nawet i rok zyc, byle by najwiecej zarobic, odlozyc i przywiezc do Polski.
Z wielka checia pojade.

trzeba jechać i szukać, mój kolega 3 miesiące szukał i znalazł, są też strony internetowe z ofertami pracy w Norwegi przez agencje, tak się zaczyna

ale jak jedziesz na 2 miesiące i nastawiasz się tylko na kase to na 2 tygodnie można wsiąść ze sobą. Albo można normalnie sobie żyć też odkładając :)co kto woli. Oslo jest teraz najdroższym miastem na świecie.Z tych 10 tys normalnie żyjąc 4 tys miesięcznie odłożysz.

tylko gdzie szukac tej pracy?
agencia czesc kasy zabiera, a jest mnostwo podejrzanych ofert, wałków.

pracujesz przez agencje i szukasz pracy, ja tak zaczynałem, bez ryzyka się nie obędzie, nikt nie będzie robił tego za Ciebie

w rok to lekka przesada, tez trzeba wiedziec czym sie tu zajac...Jesli praca na stoczni jest dla Ciebie degradacją społeczną i strasznym obozem pracy to się nie dziwię... Dla osób myślących inaczej i rozwijających się w swoich zawodach tam wykonywanych (soawacz, monter) pensja ok 5000 i czasem wyżej nie jest niczym dziwnym...

jeśli masz możliwość,znasz język to jedź.W tym kraju nic dobrego nie ma.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

W UK czeka cie zmywak, bo za duzo tam już imigrantów. Każda oferta pracy oznacza 20000000 CV na stole.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

20 milionów ludzi odpowiada na każdą ofertę - wow :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Celowe wyolbrzymienie.

Przebitka i konkurencja o każdą pracę, zwłaszcza niewymagającą doświadczenia, jest masakrycznie duża. Dlatego UK to już dawno nie raj. Do tego ciapaci i antyimigracyjne nastroje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

do UK też bym nie poechał

Stanowisk tam przybywa razem z napływem emigrantów, to nie Polska, gdzie tylko wybrani otwierają własne firmy i zatrudniają pracowników. Są chętni do pracy to są i tam chętni do otworzenia firmy, którzy potrafią zarobić jeszcze na tym, Brytyjczycy nie wezmą ci pracy za minimalne stawki, lub w warunkach podobnych do Polskich

Na zmywak w UK nikt CV, zgłaszasz się na miejscu w UK do biura pracy chęć pracy i oni bez problemu znajdą ci mało wymagającą pracę ciągu jednego dnia w magazynie, taśmie, lub zmywaku, gdyż tej pracy nie chcą Brytyjczycy, w międzyczasie sobie znajdziesz coś lepszego, może nawet w jakiejś dużej korporacji

Mała uwaga do wypowiedzi ~gig. Aby zgłosić się do jobcentre, albo do agencji pracy trzeba spełnić kilka wymogów:
1. Trzeba znać angielski w mowie i piśmie (chyba że idziesz do polskiej agencji):
2. Trzeba mieć potwierdzenie zameldowania, więc najłatwiej mieć konto w banku;
3. posiadać numer NIN (National Insurance Number);

Albo po prostu iść na żywioł, tak jak kiedyś ( kilka lat temu sie robiło ), ale przesiedziałem 9 lat w UK i z tego co wiem to już nie takie proste. Ludzie, którzy byli 3 - 4 lata temu "na wakacje" i bez problemu znaleźli cokolwiek, teraz przyjeżdżają i wracają bez niczego. Jak chcesz, to próbuj, a nóż Tobie się uda

Co ty za głupoty opowiadasz, żadnego potwierdzenia zameldowania nie trzeba mieć, tak samo NIN, angielski trzeba znać w takim stopniu, aby powiedzieć, że szukasz pracy, ewentualnie gdzie i jakiej, pieniądze z biura pracy dostajesz do ręki co tydzień w piątek za pośrednictwem biura pracy, więc konto nie potrzebne i pracodawca nie może cię wyrolować, biuro pracy bierze mały procent z twojej wypłaty za to, że znalazło ci pracę i pracujesz, jak coś jest nie tak to wynajmują za swoje prawników i walczą o twoje wynagrodzenie.

Konto w banku i NIN to podstawa. Tak samo jak nie masz prawa dostać mniej niż minimalna stawka godzinowa....

Żadna podstawą z tym kontem, firmy tam mogą płacić do ręki, kwestia dogadania, przez biuro pracy to prawia zawsze do reki, mniej niż minimum ci nikt nie zapłaci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

~gig, sorry, ale nie wiem z jakiej jesteś planety. Nie mam zamiaru się kłócić, bo nie o to chodzi, ale przez 9 lat pracy w UK, nigdy nie zobaczyłem pieniędzy do ręki, chyba że z jakiejś fuchy. Czek to tak. Ale czek musisz zanieść do banku, albo "oddać" do np. MoneyGramm, jeśli ci sie spieszy. I żadna agencja nigdy nie da ci kasy do "ręki"
A zresztą chodzi tu o to żeby komuś doradzić jak nie wpakować się w kłopoty, a nie udowadniać sobie swoje racje. Ja pisze jak jest.

..może w szarej strefie pracuje? Lub diluje? Pewnie też nie jest ubezpieczony (brak NINu).

Widocznie przez 9lat, nie korzystałeś z ofert pracy z pośrednictwem biura pracy, tylko sam sobie znalazłeś, wielokrotnie dostawałem kasę do ręki, tylko raz musiałem skorzystać z konta w banku i też nie musiało być moje. Ubezpieczenie nie jest konieczne jak masz inne obywatelstwo, wybierasz inny rodzaj podatku ( B lub A) i dzięki temu masz więcej do ręki, na co ci emerytura z UK, jeśli tam nie zamierzasz zostać na stałe i starać się o status rezydenta?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

konto w banku i NIN to pierwsza rzecz jaką musisz sobie tam zrobić bo nikt nie chce tam bez tego zatrudniać. Po co im ludzie którzy nie płacom podatków tam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W zeszłym tygodniu byłam na rozmowie o pracę, przez agencję. Było razem ze mną 10 osób. Część nie mówiła po ang a wiem, że jakieś oferty dostali.
Część była w trakcie wyrabiania NIN. Ja z kolei nie mam konta, bo zawsze wszędzie podawałam konto męża. Powiedziano mi, że dopóki nie będę mieć swojego konta, to wypłata jest na specjalnej karcie i wybierasz pieniądze z bankomatu.

Składki na ubezpieczenie zdrowotne i fundusz emerytalny dla ludzi posiadających inne obywatelstwo przebywających w UK w tym Polskie nie jest wymagany, zamiast na to wywalać kasę, wybierz inny podatek złóż zaświadczenie, że nie chcesz tej "usługi" i więcej dostaniesz do ręki. Ubezpieczenie i emeryturę możesz brać z Polski, a tam pieniądze za pracę, po co masz dać się okradać na łożenie na fundusz emerytalny w UK, jeśli tam nie zamierzasz zostać na stałe?.

Strasznie wielka to składka na emeryturę jest. Przy 300 funtach brutto nie ma nawet 2 (słownie - dwóch) funtów.. Po roku pracy.

Nikt ci nie powie czy warto emigrować :). Jeden chce spokoju, stabilności pracy, inny szuka cały czas nowych wyzwań i ciągle chce czegoś nowego. Spróbuj, ty decydujesz o swoim losie, ja decyzję o wyjeździe podejmowałem dwa lata, teraz z perspektywy czasu było wyjechać 10l temu jak otworzyli tylko granicę ha ha.
Konto w banku zakłada się w 10 min, karta jest po 3 dniach, w większości banków jest ktoś mówiący po polsku. NIN dzwonisz umawiasz się na spotkanie i po jakiś 4 tyg masz numer, wcześniej możesz pracować np. przez agencję i oni to uwzględniają, że czekasz na NIN,
Najlepiej mieć kogoś znajomego kto ma jakieś wtyki w agencjach, samemu na żywioł niestety trzeba trochę kasy zainwestować, myślę że około 150f na tydzień musisz liczyć (pokój, jedzenie, dojazdy).

Tylko niech się śpieszy. Rumuni napływają.

Rumuni to już tam są od kilku lat, dokładnie od 2007 roku zaczęli napływać masowo. Ktoś się chce dowiedzieć czegoś z forum to po co trollować w tym wątku.

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...