Re: Czy któraś z was robiła u p.Moniki z Przymorza pazurki?
konto usunięte
(15 lat temu)
z tego co widzę paznokcie wykonane są na tipsach,z tego co widzę na zdjęciach ,cisną mi się słowa a dlaczego na tipsach? skoro są bardziej ekonomiczne metody przedłużania paznokci..
każdy pracuje na czym wygodnie ale uważam ,że paznokcie zrobione na tipsie są niestety szkodliwe dla zdrowia.Można by rzec iż 90% stylistek przedłuża paznokcie metodą żelową na tipsie z wygody bądź braku umiejętności....nie patrząc w efekcie na zdrowie klienta .Powiecie że wiele czynników jest szkodliwych dla zdrowia np fabry do włosów itp..ale dlaczego mamy nie zminimalizować świadomie tych czynników.Np prosząc by stylistka wykonała paznokcie na szablonie..Dobrze wykonane paznokcie na formie są równie trwałe jak na tipsie ponieważ specjalistka powinna umieć przedłużyć paznokcie na wszystkim..ale dlaczego kosztem naszego zdrowia?skoro są metody ktore minimalizują to ryzyko.Może dla niektórych to banał.Dla mnie jako profesjonalisty poważna sprawa.
Dlaczego Nie na tipsach..
1. uszkadzaja naturalny paznokiec,
2. trzeba je przykleic na klej,ktory jest trucizna dla paznokcia.....w połączeniu z plastikiem
3. bo sa z plastyku, bo mamy tylko 10 wielkosci w pudeleczku a kazda reka, kazdy palec jest inny,
4.bo plastyk jest malo elastyczny ZMUSZA paznokiec do przystosowania sie do formy tipsa
5.bo paznokiec jest z trzech komponentow a w przypadku szablonow tylko z zelu/akrylu
6.bo to wyzsza szkola jazdy i kompenencji. (niestety)
Tipsy jako tipsy (plastiki) sa i beda.Sa latwe,latwiejsze,najlatwiejsze.... Sa jednak technika z nizszej polki. I sa nieekonomiczne
Praca na szablonie nie jest gwarancja profesjonalizmu. tak samo jak 150 certifikatow wiszacych na scianie. (niestety) i to że ktoś ma dyplom instruktorski w dzisiejszych czasach o niczym nie świadczy..jednak warto wiedzieć co z czym się je..i jakoś niechce mi się wierzyc że stylistki paznokci informują o tym swoich klientów..szczególnie te stylistki ktore wykonuja paznokcie za pomocą TIPSA..a nie na szablonie.
Gwarancja profesjonalizmu sa nasze umiejetnosi i ...i najwazniejsze : STAN PAZNOKCIA NATURALNEGO. Poniewaz jezeli chodzi o profesionalny naildesign , to chodzi o wzmocnienie naturalnych paznokci, polepszenie ich stanu. Zawsze i wszedzie!
Tipsy jak materiał sa swietne do nauki na poczatek..... i do cwiczenia kwiatkow i do cwiczen linerkami na przykład..
a klej Klej do tipsów cóż..na kazdej buteleczce kleju /dopuszczonego w Unii Europejskiej/ jest pomaranczowy kwadrat z czarnym krzyzem
Symbol XN - szkodliwy dla zdrowia , w wiekszych ilosci prowadzi do śmierci
http://7darmorpl.conseils-web.com/lubrifiants,page,symboles-risque,mod,annexes.fr.html?PHPSESSID=aabd8127ecc80e556d08fc447187a6c0
Cyanoacrylat - co prawda uzywany tez w medycynie do klejenia plytkich blizn,mimo tego specjalisci dyskutuja juz dlugo na ten temat.
Grozny jest nie sam zwiazek ale reakcja ,jaka powoduje polaczenie cyanoacrylatu z plastykiem /tipsy/ i wytworzone poprzez ta reakcje opary,ktore sa trujace.
Nie wierzysz?
Otworz buteleczke kleju i potrzymaj ja 3 sekundy w poblizu oczu - tylko UWAGA! Mozesz poparzyc sobie oparami oczy! ! /Zdarzylo sie pewno niejednej z nas /
Faktem jest- dla zmeczonej chemikaliami dnia codziennego plytki paznokcia taki klej nie jest optymalnym srodkiem do regeneracji. I Niestety taka metoda przedłużania paznokci jeszcze gorzej wpływa na naruralny paznokiec np po zabiegach kosmetycznych itp..
Technika szablonow pozwala nam ta, nawet jezeli minimalna procentualnie szkode dla paznokcia wykluczyc.
Mimo iż paznokieć jest martwy nasze paznokcie sa jak gabka i przyjmuja wszystko do siebie, przekazujac to dalej na lozysko i dalej do matrixa,co moze prowadzic na dluga sprawe - do deformacji plytki. A lozysko to jedno z najwrazliwszych czesci ciala - na kazde lozysko 10-ciu paznokci przypada okolo 10 tys. zakonczen nerwowych. Jest tez bardzo ukrwione , nikt od kleju nie umarl. Ale klej jest jednym z najczestszych alergenow i szkodzi zdrowiu bardziej.
Dlaczego wiec nie uzywac metody bezklejowej,jezeli takowa istnieje i jest bardziej anatomicznie przystosowana do NP /naturalnego Paznokcia?
Ostatnio poglebiłam więdze na ten temat i powiem szczerze ,że jestem zniesmaczona ogladaja na każdym krok paznokcie wykonane na tipsach..moze w koncu warto to zmienić?
Nie napisałam tutaj tego po to by zrobic jakas antyreklame Monice bo nie o to chodzi..frenche robi naprawdę bardzo ładnie..i nie wątpie iz ma stałe grono klientów ktorym robi przepiekne pazurki..na tipsach.
0
0