Czy kupował ktoś z Was samochód w Szwecji??

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Albo dziewczyny co mieszkacie w Szwecji doradzcie:)) Planujemy kupic volvo lub saaba no i znalezlismy pare ciekawych ofert na aukcjach i tzreba by sie bujnac poogladac. ja mam pytani co za papierzyska tzreba zalatwic?? napewno potrzebny bedzie tlumacz przysięgly do tłumaczenia . a jak jest z podatkami??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy kupował ktoś z Was samochód w Szwecji??

opłaty ok. 1500 zł przetłumaczenie dokumentów, przerejstrowanie, przeglad, podatek itp.

Risika, z dokumentami to ci nie pomoge, bo nie bardzo sie orientuje jak to wyglada.. Ale jak bedziesz potrzebowala pomocy w tlumaczeniu - to jestem do uslug :-)

Parma dziekuje:-) hehe podstawowo to ja opis aukcji jestem w stanie skumać bo w końcu na studiach sie szwedzkiego 3,5 roku uczylam;/ ale nieuzywany w praktyce zamarł:/

Alycja a z tym podatkiem to gdzie sie zalatwia w polsce czy w szwecji?? ja przeglądnelam rozne fora ale wszedzie ludzie pisza inaczej i badz tu madry! a teraz jest taki nisi kurs korony ze sie mega opyla kupic tam samochoda::))

Mieszkam w Szwecji i moj brat kupowal 2 sam tutaj i jezeli chodzi o szwecje to z papierami nie ma zadnych problemow ale musisz w polsce w urzedzie dokladnie dowiedziec co oni chca, zaden tlumacz nie byl potrzebny poprostu napisalismy umowy jedna po polsku o po szwedzu i podpisy, a papiery wypelniasz tu w szwecji o export samochodu, podatek zazwyczaj jest juz zaplacony przez poprzedniego wlasciciela i ty nie musisz nic placic, problemy tylko sa w Polsce wiec radze sie dowiedziec co polska wymaga bo ze szwecja nie bedzie problemu.

Potrzebne ci bede na pewno dwie czesci dowodu rejestracyjnego- niebieska i zolta, tylko ze wlasciciel aktualny tez musi miec ta zolta zeby ja odeslac do tutejszego urzedu wlasnie z zaznaczeniem ze sprzedal auto na export... Problem polega czesto na tym ze wlasciciel auta posiada tylko jedna sztuke tej zoltej czesci, a zalatwienie jej trwa kilka dni. Jesli jedziecie po konkretne auto dobrze skontaktowac sie z wlascicielem zeby sobie zalatwil wtornik tej zoltej czeswci...Kiedys my chcielismy nasze szwedzkie auto do PL sprzedac wiec sie cos niecos dowiadywalam... A znajomy kupil auto i brakuje mu tej zoltej czesci i juz od 7 miesiecy nie moze auta zarejestrowac bo nie idzie sie skontaktowac z poprzednim wlascicielem- polski urzad niby cos tam ze szwedzkim dziala ale kiepsko... A jak jest z tym podatkiem to tez nie wiem bo przeciez jest zaplacony tylko do dnia sprzedazy. Jak zmienia sie wlasciciel auta to nowy wlasciciel placi podatek, a stary dostaje zwrot jesli cos tam jeszcze zostalo...

Kurde dziewczyny, ale wy sie orientujecie.. ja to jestem zielona...

witam podajcie stron szweckie z ogłoszeniami samochodów.Pozdrawiam

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)