Czy pływanie jest przereklamowane?

Nie mówię o profesjonalnych lub półprofesjonalnych sesjach treningowych, o tym, jakie to dobre dla dzieci i tak dalej.

Mówię o następującym scenariuszu:

Mam wielu przyjaciół, którzy do tej pory nie uprawiali sportu (w połowie lub pod koniec lat 20.). Próbowali kilku sesji na siłowni lub sesji wspinaczki górskiej (i byłem tam z nimi). Ale na siłowni nigdy specjalnie się nie starali, robili może 2 ćwiczenia na ramiona, potem trochę włóczki i to wszystko.

A teraz odkryli pływanie. A oni ciągle gadają o tym, jakie to zdrowe i że powinienem to zrobić z nimi i tak dalej.

A teraz pytanie podstawowe - czy to naprawdę jest takie dobre? To znaczy, dla kogoś, kto spędza 30 minut na siłowni, podnosząc ciężary lżejsze niż większość tamtejszych dziewczyn, a teraz w ogóle się poci, czy pływanie naprawdę coś zmieni?

Ponownie, nie hejtuję tego sportu ani nic innego, interesują mnie opinie na temat tego scenariusza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mówię o profesjonalnych lub półprofesjonalnych sesjach treningowych, o tym, jakie to dobre dla dzieci i tak dalej.

Mówię o następującym scenariuszu:

Mam wielu przyjaciół, którzy do tej pory nie uprawiali sportu (w połowie lub pod koniec lat 20.). Próbowali kilku sesji na siłowni lub sesji wspinaczki górskiej (i byłem tam z nimi). Ale na siłowni nigdy specjalnie się nie starali, robili może 2 ćwiczenia na ramiona, potem trochę włóczki i to wszystko.
https://192168ll.link/
A teraz odkryli pływanie. A oni ciągle gadają o tym, jakie to zdrowe i że powinienem to zrobić z nimi i tak dalej.
https://routerlogin.uno/
A teraz pytanie podstawowe - czy to naprawdę jest takie dobre? To znaczy, dla kogoś, kto spędza 30 minut na siłowni, podnosząc ciężary lżejsze niż większość tamtejszych dziewczyn, a teraz w ogóle się poci, czy pływanie naprawdę coś zmieni?

Ponownie, nie hejtuję tego sportu ani nic innego, interesują mnie opinie na temat tego scenariusza.

I got this,..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W mojej ocenie jest tak: Zależy jaki masz cel treningowy. Jaka jest najlepsza dziedzina sportu rekreacyjnego? Jest to taka dziedzina, którą jesteś w stanie uprawiać regularnie, z przyjemnością. Nie do końca rozumiem tą istniejącą na siłowniach, w klubach crossfitowych i innych podobnych miejscach potrzebę ciągłej rywalizacji, który sport jest lepszy, który jest zdrowszy, jak również dywagowanie o wyższości jednego ćwiczenia siłowego nad drugim. Po co? Jak znajomi na siłowni nie czuli się dobrze, a w basenie się dobrze bawią to dla nich jest to najzdrowsza dyscyplina. Jak dla Ciebie najprzyjemniejsza jest siłownia, a sama myśl o basenie nie napawa Ciebie optymizmem to znaczy, że to jest dla Cienie najzdrowsze. Nie do końca rozumiem cel tego wątku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dla mnie to jest super opcja, bo nie lubię ani silowni, ani zajęć z trenerami. Pływanie ladnie rzeźbi cialo i jest przyjemne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jest przereklamowane. Jest naprawdę bardzo korzystne, polecam sobie zobaczyć też kursy tego typu - https://szkolenia-kargroup.elk.pl/kurs-instruktor-plywania/ jak ktoś się interesuje pływaniem, lub po prostu chce dobrze pływać to to bardzo fajna opcja.

Pływanie często wywołuje różne opinie, prawda? Niektórzy uważają, że jest ono przesadzone, podczas gdy inni postrzegają je jako świetny sposób na utrzymanie formy i relaks. Osobiście odkryłem, że łączenie pływania z innymi aktywnościami wodnymi znacznie poprawia doznania. Jeśli chcesz urozmaicić swoje wodne przygody, możesz sprawdzić https://kitetrip.org/ . Oferują oni wyjątkowe doświadczenia kiteboardingowe w Egipcie, które przenoszą emocje związane ze sportami wodnymi na zupełnie nowy poziom. To fantastyczny sposób na połączenie uspokajających aspektów pływania z ekscytującymi wyzwaniami kiteboardingu. Zdecydowanie odświeżająca odmiana, jeśli szukasz czegoś poza tradycyjnym pływaniem!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Osobiście powiem tak, pływanie jest cudowną formą treningu i spędzania wolnego czasu. Nie mówimy tutaj tylko o basenie, ale o wszystkich akwenach wodnych, najprzyjemniej oczywiście pływa się w jeziorze, nad morzem również bardzo przyjemne, choć tu już trzeba być bardziej doświadczonym by odpływać od brzegu. Ja uwielbiam łączyć trening siłowy z pływaniem. Nawet bym powiedział, że ten basen jest nagrodą. Jadę rowerem 2km na siłownię lub na plazę, w zależności jaki mam dzień robię trening siłowy po czym idę na basen lub do morza i czuję jak pozytywnie to wpływa na trening wcześniej wykonany. Mięśnie się rozciągają, są dużo mniejsze zakwasy - przynajmniej w moim przypadku.

Inne tematy z forum

tenis (3 odpowiedzi)

Rozumiem, że selekcja może rzeczywiście być kontynuowana, ponieważ indywidualny projekt wymaga...

Czy warto uprawiać sport? (12 odpowiedzi)

Tak się składa, że większość moich kolegów nie uprawia żadnego sportu. Ich zdaniem nie jest on im...

Bieganie zimą (19 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...