Czy was też irytuje...

Parkowanie na drodze wewnętrznej szkoły? Mimo iż jest w miarę sensowny parking to piłkarze "sportowcy" nie mogą podejść kawałeczek z parkingu do boiska? Wiem, że może d*pę zawracam, ale dzisiaj już była przeginka.

Chodzi o parkowanie wzdłuż płotu szkoły pomiędzy progami zwalniającymi. Jak tam mają się minąć auta? Jestem w stanie zrozumieć dwa, trzy auta, ale tak odrazu zastawić całość?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

W sumie to i racja, teraz będzie to jeszcze większym problemem. Od dzisiaj droga objazdowa ul. Tuchomskiej. Dzisiaj z rana był tam taki sajgon, że szkoda gadać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taka mamy super władze w Gminie. Remont drogi we wrzesniu?? Za wąskie drogi na parkingu mijanie na styk. Ale tak to jest jak decyzje podejmowane sa przez osoby które nie myślą o mieszkańcach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

W teorii mieli się pewnie wyrobić z odcinkiem na wrzesień, teraz jednak co mają zrobić ? wstrzymać inwestycje do czerwca ?
Z Borowiecką wyszło jak wyszło no i się porobiło
będzie bida te 2 miesiące czy coś ale - w końcu upragniony kawałek drogi .
ludzie powyciągać kije z tyłków, ścierpieć parę tygodni i będzie lepiej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miejsca parkingowe zaprojektowano na minimum projektowe 4,5m taka dlugość miejsc jest dopuszczalna ale dla samochowow malych typu tico itp. Wiadomo ze co raz wiecej osob jezdzi suvami, kombi i stad problem. Oczywiscie nikt z gminy nie zauwazyl tego w projekcie, zaufali projektantowi a wystarczylo te 0,5 m z obu stron a tyle nerwow byloby zaoszczedzone
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wspominając już, o perfidnym pominięciu chodnika z drugiej strony parkingu. Tak jak to zostało pomyślane na drodze wewnętrznej. Najpierw zrobili drogę, a później się pokumali, że nie ma chodnika i zrobili takie wąskie nie wiadomo co. To już z drugiej strony też mogli chociaż pełnowymiarowy chodnik zrobić ;) (tam gdzie latarnie stoją)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miejsca za wąskie dlatego pajace dalej prakuja przy wejściu do szkoły? Tam jest zakaz zatrzymywania ludzie macie parking korzystajcie!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam samochód kombi i jakaś masakra wyjechać z tego fatalnie zaprojektowanego parkingu!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

kolejny raz ten sam wątek na forum
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po prostu parkuj tyłem przy wyjeździe będzie zero problemów

Mieszkam tu już siedem lat i zauważyłam, że wszystko co władze naszej gminy robią w zakresie inwestycji jest za przeproszeniem od d*py strony :(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba zmienić władze w kolejnych wyborach i nie dawać kredytu zaufania kolejnego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szczerze? to obecny burmistrz gminy zostałwybrany głownie dzięki głosom Chwaszczyna i Banina, które miało dość poprzedniego burmistrza olewajacego te miejscowości (np Banino - sprawa ze szkołą - gdyby nie matki na radzie gminy to by nie zrobili tej szkoły do dziś) i chciało zmian. Kogo teraz wybrać? Nie wiem w zasadzie kogo..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety szkoła to spadek po panu Żurawiczu. Podjął decyzje o wyrzuceniu projektu szkoły ( 800000zł) i wybrał to co teraz przerabiamy.
Budynek jak z PGR. To jeszcze przeboleje. Ale cały ten chaos komunikacyjny nigdy się nie skończy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

no tak, to prawda - ale z tego co pamiętam to początkowo były burmistrz nie za bardzo miał w planach budowę tej szkoły. Dopiero włąsnie sytuacja z matkami oraz z mediami (bo trafiło to do mediów) trochę sytuację zmieniło.

Chaos komunikacyjny - fakt.

Szkoła miała być większa ale wygrał projekt kolegi burmistrza a teraz szkola za mala

I po co taki wielki trawnik na parkingu?? Zamias zrobic wiecej miejsc parkingowych i szersze drogi, zrobić chodnik na całym parkingu a nie tylko do połowy. Tak samo pas do wysadzania powinien być pas i zatoczka. Zwężenia na dojezdzie powodują mega korki lepszym rozwiwzaniem byly by poniesienia na drodze
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pod tym wielkim trawnikiem jest gazociąg wysoko ciśnieniowy o średnicy 0,5m. Teren nie może być zabudowany bo takie jest
prawo. Raz już było zdarzenie na rurociągu. Zawór do zakręcania gazu jest w Grudziądzu. Zanim wszystko zostało opanowane
to 100km błękitnego paliwa pofrunęło do atmosfery.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

budynek szkoły jak z PGR litosci ktos tu ma ewidentnie coś z głową. Poszukaj sobie w mieście szkoły tak nowoczesnej z boiskami z tak wielka sala, windą itp. Oddaj dziecko do szkoły z czynszem za 3 tysiace miesięcznie i nowocześniej nie będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakaś bzdura:) i co tylko w tym miejscu jest ??Ale trawnik ma z 15 metrów :)

i co z tego że jest sala? Wiesz ile z 3 godz wf tyg moje dziecko ma na sali gimnastycznej? ZERO!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta bzdura to gazociag wysokiego cisnienia 2 rury oddalone od siebie i strefa bezpieczenstwa 8m z obu stron, uszkodzenie takiego koparka mialo miejsce w Baninie w 2011r gejzer i syk bylo widac/slychac z 2km ewakuowano wowczas 50 osob

Miałem okazję oglądać poprzedni projekt. Był po prostu ładny i funkcjonalny. Dodatkowo dawał możliwość rozbudowy.
Obecna konstrukcja to przerost formy nad treścią. Na dachu 60 solarów do produkcji gorącej wody ( szczególnie w wakacje)
Tym wrzątkiem można by obdzielić wszystkie dymiące latem domy w Baninie. Niestety jest to nie wykonalne.
Zamiast gotować wodę w kotłach wystarczyłoby zastosować ogniwa do produkcji prądu. Którego szkoła zużywa ogromne
ilości. Klimatyzacja, całodzienne sztuczne oświetlenie. Takie windy i to dwie roczny wydatek 20000zł na przeglądy certyfikacyjne.
Fakt same sale wykładowe zacne. Tylko że szkoła zbliża się nieuchronnie do wprowadzenia drugiej zmiany.

Szkola nowoczesna ale za mala juz jest ponad 1000 dzieci w szkole i brakuje miejsc nie wiem jak pomieszcza za rok moze zajecia beda do 20

Gdyby maluchy wyprowadzić do starej szkoły i zwolnić parter to nie byłoby tak źle, a młodsze dzieci miałyby przytulniejszą szkołę. I parking by się poluźnił. Małe dzieci i tak nie korzystają z sali gimnastycznej ani boisk, plac zabaw można zdemontować i także przenieść tam. Tamten budynek za chwilę będzie pusty. Po co robić mega-moloch, każda dzielnica z czasem się starzeje i liczba dzieci nie będzie już przyrastać a ubywać. Boom budowlany także nie będzie trwał wiecznie, wystarczy że stopy procentowe pójdą w górę.

Boom dopiero sie na dobre rozkręcił :)

Dzieci to nie warcaby. Każda grupa wiekowa ma określone potrzeby. Począwszy od toalet po wyposażenie klas.
Niestety takie przeprowadzki są kosztowne. Wola suwerena to za mało. Obcięcie dotacji państwowej zrzuca
takie koszty na samorządy. Niestety burmistrz nie stanie z kapeluszem pod kościołem bo mu kasy brakuje.
Oczywiście zawsze można coś poprawić. Ale niech to będą działania reformatorskie a nie propagandowe.

Inne tematy z forum

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???