Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ścierwo Matiz

oto schemat "samochodu" marki daewoo matiz

http://pontiactransam.w.interia.pl/mati.jpg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ftgjghhg

mmmmmmmaaaaa mmm mm jm maaa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ftgjghhg

mmmmmmmaaaaa mmm mm jm maaa

Matiz terenowy; )

Mam Matiza 2001 zepsuła się tylko gałkę w przednim zawieszeniu,a teraz zaczyna stukać druga. Poza tym wszystko OK. Mam zamontowany gaz(taki zwykły ,nie ten sekwencyjny) i teraz mój Matiz jest mistrzem oszczędności :)...lato 6,5l gazu zimą 7,5l niestety z tym gazem to trochę krowiasty jest samochodzik no ale coś za coś ,na miasto wystarczy KM... co do bezpieczeństwa to na pewno są bezpieczniejsze samochody :( Cenię Matiza za to że jest dosyć wysoko zawieszony,Zdażyło mi się jeździć nim kilka razy przez rzeczkę w Beskidzie Niskim :)
Bardzo tani w utrzymaniu...wystarczy regularnie serwisować a dalej to już tylko olej i benzyna ...no i gaz w moim przypadku ;)

"co może rozładowywać baterie w matizie?

...jak jezdze co dziennie to jest dobrze a wystarczy ze postoi z 2-3 dni i nie zapale"
-
Ostatnio słyszałem że stare akumulatorki w autoalarmie. Nowe biorą 3-4mA a stare podobno dziesięć razy więcej i dlatego akumulator pada najdalej po tygodniu.

Miki frajer jesteś.

Ciebie nawet na kosiarke nie stać a co dopiero na Matiza.Ja mam matiza rocznik 2001 za 10000 zł. i jeżdże a nie naprawiam a jak ktoś chce naprawiać a nie jeżdzić to niech sobie za te same pieniądze 15 letniego golfa kupi.
Pozdrawiam.

matiz

co moze rozladowywac baterie w matizie?jak jezdze co dziennie to jest dobrze a wystarczy ze postoi z 2-3 dni i nie zapale

Matiz!!

Ja jeżdziłem MATIZEM przez dwa lata i jak to kazdy nastolatek lubilem pojezdzic szybciej!Matiz sprawowal sie super, palil 6/7litrow w miescie!jak ja jezdzilem-palil troche wiecej:))jedyne co sie pojawialo to problemy z trakcja-kiedys zakret 90stopni pokonalem na dwoch prawych kolach!
Awaryjnosc byla znikoma-tylko elementy eksploatacyjne!Spadek ceny??ja kupilem go za 30 tysiecy(wersja friend)a po 5latach sprzedalem za 13500! to nie duza strata na przebiegu ponad 200000!!Martiz jest the best!!!

Strefa zgniotu

Jacek napisał :
"mam matiza juz 6 miesiecy po tygodniu czasu wyjazdu z salonu jakis glomb wjechal mi w tylni zderzak Renowko z duza pretkoscia.U niego poszedl caly lewy bok, a u mnie tylko wymieniono belke i zderzak."
Niestety, ale tego przyczyna jest bardzo prosta. Matiz nie posiada żadnej strefy zgniotu. Natomiast samochód klasy wyższej składa sie w harmonijke. Kiedyś byłem u wujka blacharza i przyjechał facet Passatem i mówi ze mu ktos polonezem w tyłek w jechał. Polonez ledo uszkodzony a w pasacie caly lewy bok jak harmonijka. A klapa od bagażnika 5 cm wyżej. Wszystko pomyslane tak aby nikomu w środku samochodu nic sie nie stało. A i faktycznie. Wewnątrz samochód prawie bez zmian.

Matiz czy SC?

Pare miesiecy temu postanowilem kupic samochód. Wahałem sie pomiedzy Matizem i Seicento. Mój wybór padł ostatecznie na tego drugiego . Nie jestem do konca przekonany o słuszności mego wyboru choć nie narzekam SC nawet ładnie sie zbiera i jest dość zrywny. czy koś doświadczony irozsądny mógłby dokonać solidnego porównia tych aut?

dotyczy Matiza

Wygląda na to że mnie trafil sie jakiś szczególny egzemplarz.Staram sie jak moge ale ten mój ma straszne przepały 9-10 litrów i za nic nie chce wziąsć mniej Bylem 2 razy w ASO Daewoo na Grudziąckiej (Gdańsk)i za każdym razem to samo . Nie ma do czego sie przyczepić Podłączyli go do komputera .Niby wszystkie parametry w normie Aten nic tlko żłopie paliwo ja jakiś '' krążownik szos'' Przecież to sie w pale nie miesci ale to prawda Może znacie jakiś sposób co z tym zrobić do kogo sie zgłosić. POMOCYYY

dotyczy Matiza

Wygląda na to że mnie trafil sie jakiś szczególny egzemplarz.Staram sie jak moge ale ten mój ma straszne przepały 9-10 litrów i za nic nie chce wziąsć mniej Bylem 2 razy w ASO Daewoo na Grudziąckiej (Gdańsk)i za każdym razem to samo . Nie ma do czego sie przyczepić Podłączyli go do komputera .Niby wszystkie parametry w normie Aten nic tlko żłopie paliwo ja jakiś '' krążownik szos'' Przecież to sie w pale nie miesci ale to prawda Może znacie jakiś sposób co z tym zrobić do kogo sie zgłosić. POMOCYYY

jak za ta cene to nawet ok

Posiadam ten samochód juz prawie 4 lata i przejechalem nim bezawaryjnie 40000km.(poza malutka ustereczka-zerwane mocowanie linki sprzegla. Samochod ten ma duzo zalet ale niestety wady tez posiada, choc z tego co wiem to nie ma takiego ktory by nie mial. Mi najbardziej przeszkadza bardzo nieprecyzyjna skrzynia biegów i sprzeglo- ciagle trzeba regulowac. Silnik jak na ta pojemnosc ma dosc duza moc ale niestety potrafi tez dosyc DUZO spalic. Przy ostrzejszej jezdzie nawet 10l a srednio ok 6 na trasie spalanie oczywiscie spada ale i tak jest dosyc wysokie. Jak juz wczesniej wspominano samochod ten ma miekkie blachy oraz badziewne lakiery, ktore bardzo latwo jest zarysowac- jest to mozliwe nawet paznokciem. Zdazylo mi sie na pokazie sztucznych ogni ze w powloke lakiernicza wtopily sie ich resztki. Jednak za te pieniadze nie mozna za duzo wymagac. Fiaty sa na pewno duzo gorsze bo tez jezdzilem. Wedlug mnie oplaca sie kupis uzywany z nieduzym przebiegiem bo szybko traca na wartosci ale to przez uch jakosc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

fiat luciolla (prototyp matiza) byłchyba zbyt śmiało zarysowany a daewoo wprowadzoło kilka zmian i mieli rynkowy hit

mrozy

a mój przy ostatnich mrozach zapalał 100% - aż się dziwiłem
ale fabryczny aku już wymieniłem z rok temu bo padł

Zima -25 stopni

Dzisiaj rano (-25 C) było ciężko nawet na kabelki nie odpalił ale już po południu (-15 C) na kable pociągnoł a już chciałem nowy akuś kupować bo ten chyba jest od nowości, chociaż kto wie jeszcze 4 dni mrozu poniżej -20 C zapowiadają ;). Pozdro dla fanów Matiziątek

matiz f11

5bieg odcina 175km/h dobre auto ale z autami powyzej 1500ccm przegrywa na przyspieszeniu.

matiz usterki

mój ma 6 lat , do listopada obyło się bez wiekszych awarii
padł czujnik hala - objawy przy mrozie musiałem go uruchamiać po wczesniejszym rozgrzaniu farelką niestety znaczny kkoszt
słabe tylne amortyzatory , wymiana łożyska też z tyłu, standardowo szczęki hamulcowe.
Jeździ się dobrze ale myślę o wymianie na coś innego

MATIZ SUPER AUTO

a ty fafuśniaku nie zawieraj zdania bo sam jesteś syfem .

SYF

co za gowno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

KP - ocena (4 odpowiedzi)

Jestem zachwycona i ze spokojem oddaje dziecko do Mondo. Rodzinna atmosfera, darmowe wycieczki,...

B - ocena (3 odpowiedzi)

Moje dziecko chodzi do Mondo prawie od samego początku istnienia przedszkola. To miejsce gdzie z...

Ania - ocena (5 odpowiedzi)

Przedszkole Baśniowa Akademia na ulicy Baśniowej 10 w Gdańsku w okolicach Kowal, to prawdziwa...