Darmowe przejazdy

Kochani mam pytanie : jak to jest z tymi darmowymi przejazdami dla bezrobotnych ? Koleżanka wczoraj mi powiedziała, że dostała z PUP w Gdańsku (jest tam zarejestrowana jako bezrobotna) bilet uprawniający do darmowych przejazdów. Ja jestem z Rumi , więc jak zarejestruję się w PUP (w Wejherowie) to od razu ten bilet dostanę, czy po jakimś czasie ? Jest mi tak ciężko, że wszędzie chodzę po sklepach, firmach z cv i pytam o pracę, pieszo wszędzie nawet do Gdyni, bo skąd wziąć na bilet.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Darmowe przejazdy

"jak to jest z tymi darmowymi przejazdami dla bezrobotnych" Z tymi przejazdami jest tak, że aby bezrobotni mogli podróżować za darmo robotni muszą za to zapłacić. Dlatego jestem wrogiem takiego rozwiązania tak samo jak wszelkiego socjalu i innego rozdawnictwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

G. prawda.. Założę się że w razie dajmy na to wypadku i niepełnosprawności będziesz się domagał renty, za którą inni będą musieli płacić.. Podobnie po przekroczeniu wieku emerytalnego będziesz się domagał emerytury.. To też jest socjal
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

"w razie dajmy na to wypadku i niepełnosprawności będziesz się domagał renty, za którą inni będą musieli płacić. Podobnie po przekroczeniu wieku emerytalnego będziesz się domagał emerytury"- Oczywiście, że tak. Z całą pewnością. W tym właśnie celu całe życie płacę niemałe składki. To jest ubezpieczenie. Nie mylić tu z zapłatą za usługę przewoźnikowi, za którą ZKM dołoży innym do ceny biletu. Przecież ktoś za seniorów, rodzinki wielodzietne oraz bezrobotnych musi zapłacić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

odbywasz godzinne warsztaty aktywnego szukania pracy i dostajesz bilet na 2miesiace (tylko autobusy i tramwaje) od 7-16. w pup musisz zglosic swojemu doradzcy pracy,ze chcialabys starac sie o taki bilet.zapisuje cie na liste i czekasz na tel odnosnie warsztatow
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Gdańsku takie bilety oprócz "osobom aktywnie poszukującym pracy" przysługują też stażystom PUP. Bilet ten obowiązuje też w wydłużonym o godzinę czasie w porównaniu do Wejherowa, tj. pn. - pt. między 7.00 a 17.00.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...