Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Domyślam się że chodzi o doktora Szulca a czy on ma ten certyfikat do robienia badań USG genetycznego i połówkowego sprawdzałaś to zanim u niego zrobiłaś te badania?
Poczytaj sobie opinie chociaż opinie forumki bodajże luna o tym lekarzu i innych dziewczyn , które pisały że wcześniej niby niemiły ale od jakiegoś czasu się zmienił, ja akurat osobiście nie miałam z nim do czynienia, mnie w swissmedzie ciął dr Karaś.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podczas USG w ciąży nie da się tego zdiagnozować. Mój starszy też ma podwójną nerkę, dlatego teraz jestem na to uczulona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja Wam powiem jedno Dziewczyny, tez chciałam rodzic w Swissie, zamkneli, zalatwiłam sobie na Zaspie cc, jestem zadowlona. Ale pisze z powodu innej sprawy, pisałam juz jakis czas temu ze moje dzieciątko trafiło do szpitala, naczyniak itd. Całą ciąże chodziłam do Swissu, wsyzstkie badania tam, doktor Sz. robil usg polowkowe i jest jak byk napisane NERKI ROZWINIETE PRAWIDLOWO. w piatek moja mala miala usg jamy brzusznej w szpitalu i mala ma podwojne nerki i podwojny lewy moczowod, nie chce mi sie nawet tego komentowac ale na usg polowkowe idzcie moze gdzies indziej....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smutne sa te informacje jak dla mnie...juz nie chodzi o fakt prywatnej porodowki ale o to ze brak kandydata na takie stanowisko swiadczy ze i lekarze sa bardzo interesowni i lepiej isc na dyzur odbebnic swoje niż dać od siebie cos wiecej i spróbowac podołać wiekszej liczbie obowiazkow... Mam nadzieje ze jest wiecej lekarzy pokroju dr birholtz ktorzy chętnie pokieruja taka placowka...tez nie przesadzajmy ze to bog wie jaki obowiazek przeciez w szpitalach sa dyrektorzy,kazdy iddzial ma swojego ordynatora sa pielegniarki sekretarki itp i caly zespol razem wspolpracujac prowadzi oddzial... Takze mam nadzieje ze ktos madry podejmie sie tego zadania widac w tym ludzi a nie tylko kase za porody.....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ja rozmawiałam z dr Olszewskim. Przekazał mi podobne informacje, ale był jeszcze bardziej sceptyczny niż Szerle. Stwierdził, że prowadzenie takiego oddziału wymaga od dyrektora dyspozycji 24h na dobę i rozwiązania umów z innymi pracodawcami. Harówa, wielka odpowiedzialność i wcale nie żadne kokosy jeśli chodzi o finanse. Stąd następców dr Birholza nie widać. No zobaczymy, może ktoś spróbuje.
Temat niestety poza moim zasięgiem. Najdalej w poniedziałek jadę do szpitala. Trzymajcie kciuki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zaczynam mieć obawy co do powstania tej porodówki, swoją drogą ciekawe czy koszty porodu zbliżone będą do tych z Swiss.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nerwowa, byłam wczoraj na konsultacji u dr Szerle w Cilinica Medica i z tego, co mi powiedział sprawa z prywatną porodówką wygląda następująco:
(dr nie poleca sugerować się tym, co mówią panie w rejestracji, one nie dość, że są mało kumate to jeszcze nie mają wystarczającej wiedzy w tym temacie, bo przecież decyzje zapadają poza nimi, a one tylko niepotrzebnie sieją ploty i ferment)

- żaden z lekarzy nie chce się podjąć prowadzenia kliniki, od stycznia trwają cały czas rozmowy z lekarzami, ponoć właśnie dzisiaj wieczorem mają jakiegoś lekarza przekonywać do objęcia stanowiska, jeśli się zgodzi, to będzie miał miesiąc (cały maj) na skompletowanie zespołu, ale jeśli mu się to uda to klinika ruszy i tak najwcześniej od 15 czerwca; jeśli nie znajdą nikogo na to stanowisko to siłą rzeczy wszystko się przesunie, jak zaznaczył dają sobie czas do końca czerwca na załatwienie tej kwestii, a jeśli nie - odpuszczą temat
- co do zespołu to część położnych i lekarzy ma być z dawnego swissmedu, ale nie wszyscy, bo nie wszyscy mieli pozytywne opinie + do zespołu mają dołączyć nowi lekarze z klinicznej (nie mam pojęcia kto)
- ponoć mają wszystkie zezwolenia na prowadzenie działalności (w tym oddział neonatologiczny), problemem jest właśnie obsadzenie stanowiska dyrektora placówki

Piszę "ponoć" bo dobrze wiemy, że w przypadku tej porodówki sytuacja dość szybko się zmienia :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słyszałam, że Clinica Medica pod wpływem naszych maili i telefonów wyczuła koniunkturę i choć nie doszli do porozumienia z dr Birholzem to i tak próbują ruszyć z prywatną porodówką. Pod jakim szyldem i z jakim zespołem fachowców, to jednak nie wiadomo.

Bardzo Ci dziekuje :*

Jak rodzilam córkę w grudniu 2013 w swissmedzie to salę obok byla babeczka która urodziła tam bliźniaki :) chlopca i dziewczynkę wiec blizniaki bylo mozna jak najbardziej tam rodzic...wiem ze miala cesarke...bo byla po mnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mialam o tym swiadomosc chociaz nie ogladalam tego filmiku przed porodem.Mialam plan porodu ,ktory byl szanowany przez oddzial swiss. Jednak u mnie nic nie wypalilo bo mialam zanik tentna i CC :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo sie ciesze z dobrych wiesci!! czyli jednak to rawda jak mi na infolini takze mowili ze cos otworza :)
czy orientuje sie ktos czy prywatnie mozna rodzic blizniaki ? przyjma mnie na kwalifikacjach czy raczej nie ?bardzo dziekuje za odpowiedz

W końcu dobre wieści, a wiesz coś na temat lekarzy, którzy tam będą?

własnie dzwoniłąm do clinica medica na mireckiego wkońcu i pani w rejestracji powiedziała ze porodówka bedzie , i termin otwarcia to koniec maja, wiec prosiła żeby dzwonić na początku czerwca i już umawiać się na kwalifikacje,tak się cieszę bo termin na połowe lipca mam więc się załapie:)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie pozwoliłabym wlać w siebie Oxy, dać się pociąć, przyspieszać wszystkiego niepotrzebnie - do sprawy podeszłabym bardziej świadomie. Dokument też daje do myślenia w sprawie cesarek. Warto go obejrzeć przed całą "zabawą" :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Krabik, również miałam wskazania okulistyczne, które najpierw zostały uznane w szpitalu w Wejherowie, gdy pojechałam rodzić gin. Maciejewski Łukasz podważył je.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Maryanna, gdybyś zobaczyła film wcześniej co to by zmieniło - rodziłabyś w domu??

Miastko woj.pomorskie powiat bytowski, 150km od Gdańska (jedzie się na zukowo-->kościerzyna-->bytów)

jest to duży szpital, zadbany, rodziłam tam jak wspomniałam już trzeci raz w przeciągu ostatnich 7 lat i w życiu bym czasu nie cofnęła, tam babeczki nie rodzą co 3 minuty jak w gdańskich szpitalach że liczy się czas... teraz jak rodziłam byo na oddziale 6 babeczek i wszystkie przyjezdne ze Słupska, Ustki, Szczecinka czy Koszalina.

Ja przyjechałam do Miastka na 2 dni przed wyznaczonym terminem porodu i zatrzymałam sie u kumpelki, (urodziłam 4 dni później) i nie musiałam się umawiac, po prostu poszłam na oddział, dałam dokumenty powiedziałam ze jestem z gdańska, babeczki położne przemiłe, przyjęły mnie od razu , podłączyły pod ktg , przyszła lekarka zbadała na fotelu i zrobiła usg, potem skierowały mnie na salę...ale widziałam że jest tez sala do wspólnego rodzenia lub bycia z kimś bliskim, koszt takiej sali to chyba 150zł (ale nie pamiętam czy 150 czy 180zł) ... oddział połoz-ginek. zadbany, odnowiony niedawno i mają wiele urządzeń od Owsiaka.

wpisz w google wyskoczy dość sporo informacji na ten temat. warto rozwazyć, lekarzy pediatrów też mają bardzo dobrych, mojej dzidzi zrobili kompleksowe badania więc ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

~zercia
czy moglabys mi wiecej cos napisac o Miastku ? gdzie to dokldnie jest ?i kiedy jechac na kwalifikacje ?
mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich :) czy prywatne porodowki przyjmuja porody blizniacze ? pierwsze dziecko rodzilam w swiss,teraz raczej nie bedzie swiss :(

Dziewczyny obejrzyjcie koniecznie film Porodowy biznes (https://vimeo.com/39134556)! Rodziłam sn w Swissie 11 miesięcy temu a film obejrzałam niestety dopiero teraz...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (46 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

nietrzymanie moczu po ciąży (28 odpowiedzi)

Słuchajcie czy któraś z Was miała po porodzie problem z nietrzymaniem moczu?

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??