Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Umówiłam się jutro na oględziny oddziału w CM, dam znać jak to wygląda. Wiem, że jest autostrada:) Chodziło mi, o to, że np. w połowie drogi zaczynam rodzić, o to niebezpieczeństwo mi chodziło. Mówisz, że te wszystkie koszty z apartamentem, przejazdem, etc. kosztowały mniej niż poród w cm, hmmm. Jak sobie tak podliczyłam to jednak wychodzi to drożej w salve, ale zobaczymy. No i rzecz najważniejsza CM chyba ma tylko porody prywatne, a w salve dopłacasz połowę tego co w CM, a resztę płąci fundusz więc suma wychodzi taka sama. Jutro będę mądrzejsza o to co jest naprawdę w CM, a co nie. Mam cichą nadzieję, że się nie rozczaruję
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rybka też się zastanawiałam czy by nie załatwić sobie cc w państwowym szpitalu ale tak jak piszesz gwarancja że zrobią cc jest warta wszystkich pieniędzy dlatego nie ryzykowałam że trafię na innego lekarza niż ten z którym się umawiałam i pojechałam do Łodzi :)

Ewunia nie rodziłam w CM ale z tego co czytałam to opieka może i jest taka jak w Swissmedzie ale warunki to już inna bajka... Co do kosztów porodu w Łodzi to poród+pobyt tygodniowy w Łodzi w wynajętym apartamencie przy Piotrkowskiej dla dwóch osób dorosłych i dziecka+przejazd dwoma samochodami z Trójmiasta do Łodzi i z powrotem+ jedzenie wyszło nam taniej niż sam poród w CM. Co do drogi to osobiście nie uważam że jest niebezpieczna :) Cały czas się jedzie autostradą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny, czy któraś może coś powiedzieć o Clinica Medica? Słyszałam, że jest tam jak w swiss dawnym i, że ekipa ta sama. Cesarki też robią. Coś wiecie? Może pójdę i zobaczę, hmmm.... Jak któraś coś wie to niech da znać, bo jazda do Łodzi jak dla mnie niebezpieczna i daleko, a nie chcę być w razie co skazana na publiczny w trójmieście. A z drugiej strony te dojazdy do Łodzi, etc. To dodatkowe spore koszty. Tym bardziej, że jest już kilka opinii o CM i są całkiem niezłe. Będę wdzięczna za jakieś info. Pozdrawiam

medelaaa ja tez poproszę jeśli można. rybka.31@wp.pl
w tym miesiacu jade na kwalifikacje

Karolina wiem, że są tacy lekarze. szkoda tylko, że jest ich tak mało i ciężko na takich trafić.
dla kobiety, która jest przerażona porodem sn, a ja do takich należę, gwarancja spokoju i pewności, ze zrobią Ci cc, a nie każą rodzić naturalnie warta jest każdych pieniędzy. ja osobiscie wolalabym zaplacic i miec ta pewnosc niz sie dodatkowo stresowac.

i mogę prosić o takiego samego maila do mnie, tez te same obawy: bakheniek@wp.pl

Dzięki :) Jestem w 25tc więc jeszcze mam troszkę czasu na kwalifikację.

Cieszę się, ze ostatnio dużo głosów się pojawia o Zaspie. Też się nastawiam na Zaspę w razie czego. Moja koleżanka rodziła tam rok temu i zaobserwowała, że lekarze tam są bardziej nastawieni na cesarki niż na porody naturalne, co jest bardzo pocieszające, choć nie wiem czy to był przypadek akurat w tamtym okresie czy też stała tendencja. Generalnie byłoby to dość nietypowe, żeby lekarze byli tacy chętni do cc...

Aha i jeszcze żeby Cię uspokoi to dodam że jak ja byłam to były 4 nieplanowane porody także tym że Cię nie przyjmą nie masz się co stresować :)

Przyjmą Cię bo nawet na kwalifikacjach lekarz mi mówił że jak zacznie się szybciej to mam do nich dzwonić i jeśli nie będzie przeciwwskazań (np skurcze co 5 minut ;)) żeby jechać tyle km to mam przyjechać.

Ankapaa ja się bardzo bałam że zacznę szybciej rodzić i co wtedy zrobię bo ze skurczami bym się nie odważyła jechać do Łodzi. Dla mojego spokoju pojechaliśmy już tam 5 dni przed planowaną cesarką. Mój plan B to był taki że pojadę na Zaspę skąd miałam lekarza i będę liczyła na cesarkę bo wskazania dla jednego lekarza były dla innego nie.
Co do umawiania na kwalifikację to chyba zależy do jakiego lekarza chcesz iść. Na kwalifikację można iść od 32 tygodnia. Zadzwoń i umów się najlepiej jak najszybciej żeby jeszcze dobrze Ci się jechało :) Jeśli poród zacznie się szybciej i dasz radę do nich dojechać to Cię przyjmą.

byłabym wdzięczna :)
ankapaa@wp.pl

Tak właśnie myślałam, że jedyna opcja to lekarz pracujący w szpitalu, ale ja oczywiście mam tendencje do pisania najczarniejszych scenariuszy i już sobie wyobrażam, co jeśli akurat nie będzie miejsc na oddziale i mnie gdzieś odeślą, albo tego lekarza akurat nie będzie...ech. Naprawdę wielka szkoda, że nie mamy Salve w Trójmieście :/
Mam tylko nadzieję, że w Salve są naprawdę elastyczni i o ile będzie taka możliwość pojawienia się tam szybciej w razie komplikacji to mnie przyjmą. Czy któras z was kobitek rodzących w Salve wie coś więcej na ten temat jak to tam wygląda? Wolałabym wiedzieć takie rzeczy zanim w ogóle zorganizuję sobie tam podróż na kwalifikację.

do Rybka31: nie trzeba płacić i załatwiać sobie cesarki w państwowym szpitalu. Są lekarze, którzy rozumieją nieobliczalny strach kobiety i mnóstwo innych obaw okołoporodowych. Nie wszystko się załatwia przez łapówki.
Salve gorąco polecam. Uważam, że warto jechać taki kawał drogi.

podaj email to ci wszystko napisze jestem świeżo po cc i miałam te same obawy

dzisiaj byłam na wizycie i okazało się, że mam przodujące łożysko, córka jest ułożona pośladkowo i mam skróconą szyjkę, więc tak czy siak będę miała cc. ale i tak jestem zdecydowana na salve.
jeśli sie wcześniej zacznie akcja to nie wiem trzeba będzie jechać do najbliższego szpitala.
Jak chcesz mieć cc w publicznym szpitalu to idź prywatnie na wizytę do lekarza, który pracuje w danym szpitalu i pogadaj wprost. na pewno jest możliwość zapłacenia i załatwienia cesarki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oksytocyna jest podawana podczas CC

Cześć wszystkim :)
Śledzę wątek od dawna... Też planuję rodzić w Salve, przez CC. Nie daje mi jednak spokoju konieczność opracowania planu B, w razie gdybym nie dotrwała do ustalonego terminu. Mi bardzo ale to bardzo zależy na cc, nawet nie dopuszczam do siebie myśli o porodzie sn. Mam pytanie do podobnych do mnie - jaki macie/miałyście plan awaryjny? Czy jest jakiś sposób na cc w trojmiejskim publicznym szpitalu bez żadnych poważnych wskazań medycznych (bo jak rozumiem strach przed sn i wyjątkowo wąski kanał rodny dla lekarzy w szpitalach to nie są wskazania).

I drugi pytanie, z jakim wyprzedzeniem trzeba się umawiać na wizytę kwalifikacyjną w Salve? I czy po podpisaniu umowy z Salve można liczyć na to, że w razie czego przyjmą mnie do szpitala wcześniej niż ustalone? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Gosia cewnik zakładany jest niestety przed znieczuleniem. Po porodzie golutkie dziecko jest dawane tacie a później położna zakłada pampersa i daje golaska mamie :) Glukozy chyba nie dają bo nic nie mówili. Tak samo z oksytocyną ale pewna na 100% nie jestem. Miałam dwie kroplówki to może faktycznie w jednej była oksytocyna bo czułam jak macica się obkurcza a w drugiej coś na wzmocnienie dla mnie.

Witam.
Dziewczyny które rodziły w Salce przez CC, mam kilka pytan: Czy cewnik zakładany jest przed czy po podaniu znieczulenia, czy po zabiegu podawana jest oksydocyna, celem obkurczenia macicy, oraz czy po porodzie daja dziecko tacie chodzi mi o kontakt "skóra-przy skórze", czy wiadomo coś Wam o podawaniu dziecku glukozy - celem uspokojenia go. Z góry dziękuje za odpowiedź

Termin jest umawiany na kwalifikacjach i z reguły wyznaczają go tydzień przed terminem. Mój mąż papiery dostał w szpitalu w dniu cesarki (sam o nie poprosił) a w urzędzie załatwił wszystko następnego dnia :) Także z tym nie ma problemu. Mąż nie może być przy cesarce. Czeka przed drzwiami.

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?