Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

No, na fb mają jaką laske, z komentarzy jej wynika, że to ktoś ze środka od nich, która jeździ po dziewczynach komentujących. Z takim początkiem to im dużo szczęścia życzę. Zero profesjonalizmu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Fajnie dziewczyny, że przecieracie ślady (drogę) do Salve... myślę że sporo osób z trójmiasta wybierze Łódź jako alternatywne miejsce porodu... CM znokautowało trójmiasto ceną...i odwlekaniem w czasie WIELKIEGO Otwarcia, o którym głośno już od wiosny... do tego jak dla mnie obsługa ich strony na fb jest co najmniej niekompetentna i nie miła...

Dziewuszki trzymam kciuki za udane, bezproblemowe dojazdy do Salve i oby każda urodziła z Was gdzie chce i jak chce... trzymam kciuki ....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nierzetelność Clinica-Medica poraża, jeżeli tak miałby wyglądać poród u nich to jestem na nie. Decyzja podjęta- Łódź.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

się pospieszyli z wpisem na stronie!! i teraz ściemniają! łódz jest bardzo dużą konkurencją dla nich
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

że im nie wstyd ciągle tak ściemniać że już, że już....!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taa kwestia dni to jest od miesiąca
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jestem zainteresowana i dowiedziałam się dzisiaj, że wszystko się opóźnia bo jeszcze brakuje im anestezjologa - jak tylko takowego znajdą oddział ruszy pełną parą. Podobno to już kwestia dni...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy ktoś zdecydował się na poród w CM? Jakieś nowe wieści/ relacje?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dla zainteresowanych cennikiem CM - w skład pakietu porodowego wchodzić będą kwalifikacja, cotygodniowe KTG, zdejmowanie szwów... i może jeszcze coś o czym nie wiem. Także nie jest prawdą, że za wszystko trzeba będzie dodatkowo płacić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeśli od 1 sierpnia to bardzo w porządku, dziękuję za informacje. A dr Stefanowicz nie, nie robiła żadnych problemów. Rozmowa była tylko o tym, że w razie niespodzianek dojazd do Łodzi jest problematyczny, no ale to jest oczywiste.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

PaniP dr W ma urlop od 1 sierpnia ale przez ile nie wiem. A dr Stefanowicz nie robiła problemu żeby cię przyjąć? Czytałam (nie pamiętam czy tutaj czy gdzie indziej) że jednej dziewczyny na początku nie chciała zapisać bo za daleko. My się chyba zdecydujemy na kwalifikację u dr Lecha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U dr Stefanowicz i rzeczywiście jest to tylko formalność. Termin cc umawiają na 7-10 dni przed terminem porodu z om. A możesz napisać w jakim terminie dr W ma urlop jeśli wiesz? Bardzo liczyłam na to, że będzie przy moim porodzie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Młoda mamo o tym że tata może w Salve nocować gdzieś czytałam ale kosztuje to 230zł więc raczej wybierzemy hotel bo bardziej się opłaca. Bez bielizny nie wyobrażam sobie chodzić także znowu kupię majtki siateczkowe które są wysokie więc rany nie uciskają a jak będę leżeć to będę je trochę ściągać i odsłaniać ranę. A czy mąż też może wykupić obiady w Salve? W Swissmedzie obok porodówki był bar więc mąż nie musiał nigdzie daleko chodzić jedzenia szukać :) Co do kwalifikacji to nastawiałam się że pojedziemy jak mąż będzie miał urlop ale akurat dr W też wtedy ma także chyba pójdziemy do dr Lecha. Czytałam że i tak na kwalifikacjach nie ma badań i to tylko formalność i że dr W przy każdej cesarce jest więc chyba nie będziemy kombinować z jechaniem po pracy męża czy załatwianiem dodatkowego wolnego.
Mój lekarz ma dodatkowe dyżury na Zaspie. Oprócz tego pracuje też w innym miejscu i ma swój gabinet. Ta Zaspa to jest właśnie plan b gdyby akcja zaczęła się wcześniej bo ze skurczami nie będę jechała do Łodzi. Ale mam nadzieję że uda mi się umówić na cesarkę wcześniej niż wypada termin porodu i uda nam się tam pojechać. Dużo szybciej nie chce jechać bo mam już synka 1,5 rocznego i nie chcę go na tak długo zostawiać bo postanowiliśmy że zostanie z dziadkami w domu a nie będziemy wszystkich ciągać.

PaniP a u jakiego lekarza miałaś kwalifikację?

To ja może odpowiem na jedno z pytań - od dawna śledzę wątek tylko siedzę cicho :) - byłam dwa tygodnie temu na kwalifikacji w Salve. Wizytę mieliśmy w sobotę - więc zdecydowanie jest to możliwe, a do gabinetu weszliśmy 15 minut wcześniej - czyli pewnie zależy jaki dzień. Ale nie jest regułą, że się czeka w kolejce :) Pozdrowienia dla wszystkich :)

Zasugerowano mi bym bez bielizny chodziła. Ale jak mówię to są moje doświadczenia i sugestie lekarzy po cc, oni za to ze swojej strony oferują podkłady by kobieta czuła się bardziej komfortowo.

W swojej ofercie Slave przewiduje opcję noclegu dla tatusia, ale nie wiem jakie są koszty z tym związane i jaką to formę przybiera, tzn. czy tylko w tym samym budynku, czy pokoju (np. dostawka). Najlepiej dowiedzieć się na miejscu u źródła podczas kwalifikacji. Uzupełniając swoją wypowiedź mogę jeszcze dodać, że posiłki też mają dobre - bynajmniej obiady, codziennie Pani przychodziła i prosiła by wybrać coś z menu, w dniu wypisu również zaproponowano posiłek, co było dla mnie miłym zaskoczeniem, ale tego dnia to tylko człowiek myśli by po karmieniu maluszka od razu ruszyć w drogę, by dziecko grzecznie ją przespało ;) Jeżeli będzie Pani decydowała się na Salve to jak już Ema mówiła polecam Pana dr W. na kwalifikację, super człowiek, doskonały specjalista.

Ja chodziłam do lekarza z Klinicznej i miałam ten niefart, że nawet się mną na oddziale nie zainteresował, za to pozostali lekarze dali mi odczuć, że pacjentki Pana P. są przez zespół niezbyt lubiane. W prywatnym gabinecie był miły, na patologii nie rozpoznaje swoich pacjentek! Znam dziewczyny, które rodziły na Zaspie, co prawda jak to określiły "fabryka do robienia dzieci", ale chyba w ogólnym rozliczeniu były zadowolone, a to jest najważniejsze. Z resztą każdy szpital ma swoje dobre i te gorsze historie. Ale jest to lekarz, który jest na stałe zatrudniony na Zaspie, czy taki, który dodatkowo przychodzi na dyżury?

Nawet w przypadku podpisania umowy z Salve należy w pogotowiu mieć opracowany plan b.,w końcu pomimo dobrej drogi trójmiasto od Łodzi dzieli te 300 km.

Za to z Salve byliśmy b. zadowoleni, ale jestem zdania że bardzo dobrze, że na rynku pojawiła się alternatywa w stosunku do publicznych :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Młoda mamo dziękuję za odpowiedzi :)

My bierzemy jako alternatywę Zaspę. Mam stamtąd lekarza prowadzącego i jak coś to będę liczyła że będzie na dyżurze i nie pozwoli żeby przeciągali decyzji o cc.

A jeśli nie jednorazowa bielizna to jaka? Przy pierwszym porodzie który skończył się cesarką miałam majtki siateczkowe i super się sprawdziły, w domu też w nich chodziłam ;)

My jeszcze się za noclegiem dla męża nie rozglądaliśmy za bardzo, jak już umowa będzie podpisana to będziemy szukać i rezerwować bo będzie znana data :)

Ema jeśli nic nie będzie pomagać na kolki to może odstaw witaminy DiK? Mojego małego właśnie po nich bolał brzuszek! Jak je odstawiliśmy to po trzech dniach "kolki" przeszły. Tylko że właśnie te witaminy trzeba odstawić na parę dniu, u córki koleżanki dopiero po tygodniu było dobrze. Od pediatry dostaliśmy witaminę D na receptę i od tego czasu było ok :)

Ja urodziłam przed wyznaczonym terminem, w Salve są świadomi, że każda ciąża jest indywidualna i trzeba być przygotowanym na wszelkie ewentualności, są elastyczni, w takim znaczeniu, że gdy nie zdołamy dotrwać do umówionego terminu to zorganizują to tak by kobieta otrzymała wcześniej pomoc.

My z mężem jako alternatywę mięliśmy Kliniczną, ta decyzja akurat W NASZYM przypadku była nietrafioną (podkreślam w NASZYM przypadku, wiem że są kobiety, które były zadowolone z usług UCK, ale znam też takie, których dzieci przez opieszałość lekarzy rodziły się niedotlenione). Tydzień przed planowanym terminem wyjazdu do Łodzi trafiłam na patologię w Gdańsku. Dostałam w 36 tc bardzo wysokiego ciśnienia, występowało bardzo duże ryzyko odklejenia się łożyska. Z UCK po telefonicznej konsultacji jechaliśmy do Łodzi (potwierdzam, przy założeniu że autostrada przejezdna i nie ma korka przed bramkami, niespełna 3 h jazdy z przerwą na tankowanie. Zawsze opcją też jest, jeżeli w Rusocinie bramki nieprzejezdne to można pojechać starą jedynką i w Tczewie na autostradę wjechać, co niestety też wydłuża czas podróży). Słusznie tu ktoś zauważył kobiety przewidujące opcję Salve, nie planują jechać ze skurczami, a zamierzają jechać wcześniej. Zwłaszcza, że w Salve jest tak, że ma się 7 dni na dokonanie płatności (pełnej kwoty) od dnia wizyty kwalifikacyjnej (jej koszt w styczniu br. wynosił 120 lub 150 zł), a w przypadku gdyby się jednak nie skorzystało z ich usług, kwota jest zwracana, bynajmniej tak nam deklarowano.

Jeżeli chodzi o pytania Pani Lollipop_
Co do szczepień to po weekendzie sprawdzę w książeczce zdrowia syna, chyba powinna być takowa informacja. Ubranka dla dziecka tylko na wyjście, nawet nie chcą by zakładać swoje, by się z ich nie pomieszały. Na miejscu mleko, podkłady, pampersy, chusteczki, linomag, kosmetyki do kąpieli do oporu. Dziecko jest codziennie przez tatę kąpane przy asyście Pani położnej. Kobieta dla siebie musi mieć prawie wszystko. Polecam wzięcie co najmniej jednej koszuli na każdy dzień, uroki połogu i laktacji. W pokoju i łazience papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło w płynie, żel i płyn do dezynfekcji dłoni. Łazienka dzielona z drugim pokojem. Do dyspozycji laktator elektryczny, każda kobieta, która go potrzebuje otrzymuje indywidualne końcówki, więc nie ma obaw, że był uprzednio przez kogoś użytkowany. Łóżka wygodne, regulowane pilotem, co nie oszukując się po porodzie zarówno SN i cc stanowi spore udogodnienie.

Jeżeli z góry zakładane jest, że będzie cc nie ma sensu brać ze sobą jednorazowej bielizny. Ja otrzymałam reprymendę, że blizna musi oddychać i lepiej jej nie podrażniać, szwy chyba tylko wchłanialne, bynajmniej ja takowe miałam, a podejrzewam, że ich stosowanie jest stałą praktyką.

Przyjmują zasadę, że pokoje są jednoosobowe, gdyby zachodziła konieczność "dokoptowania" drugiej kobiety to pytają się czy nie będzie to przeszkadzało. Ja byłam w takiej typowej jedynce gdzie nie zmieściłoby się dodatkowe łóżko, pozostałe były większe, ale przez moje problemy z wysokim ciśnieniem musiałam być blisko dyżurki by w razie konieczności szybko udzielili mi pomocy. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że otoczyli troską nie tylko mojego synka, ale i mnie. Dużą zaletą Salve jest to, że respektują prawo do informacji o stanie zdrowia, niestety o UCK tego nie mogę powiedzieć ;)

Nie ma problemu by bliscy przebywali na oddziale do późnych godzin wieczornych, wydaje mi się że godziny odwiedzin to 8-22, mój mąż był na oddziale praktycznie przez większość dnia i nikt nie czynił nam z tego powodu wyrzutów.

My na przykład rezerwowaliśmy "apartament"/mieszkanie w hostelu Music w okolicach Piotrkowskiej, w przypadku dłuższych pobytów można z właścicielami negocjować cenę .

Na kwalifikację raczej tylko w tygodniu (trzeba uzbroić się w cierpliwość, my czekaliśmy chyba około 40 min na swoją wizytę, bo było opóźnienie, może przypadek). Kwalifikacja nie na oddziale, a w poradniach, ten sam budynek, ale dwa piętra, czy jedno niżej.

Ema na koleczki polecam sab simplex (produkt niemiecki). Mój synek miał straszne kolki, a ten środek naprawdę mu pomagał. Jak zasłyszeliśmy, że ktoś znajomy wyjeżdżał do Niemiec czy Austrii to prosiliśmy by nam zakupił tam w aptece. Środek nie tani, ale skuteczny, koszt około 8-10 EURO. Też tak podejrzewam, że fakt dobrego porodu może w sposób znaczący wpływać obecnie na rozwój naszych szkrabów :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

O kurczę, w 15 min. to bym nawet do szpitala w Gdańsku nie dojechała. Może być różnie, ale patrząc na wszystkie możliwe opcje, to Salve wypada najlepiej. Świetna ekipa, oddział noworodkowy, b. dobra cena. W sytuacji jak wyżej, gdzie akcja zacznie się szybciej, to cóż pozostanie szpital, który jest w miarę najbliżej :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niczego nie da się przewidzieć, tym bardziej porodu, dlatego dobrze pomyśleć o kilku opcjach, jak wcześniej tu pisano. Dobrze, że drugi poród wynagrodził wysiłek podczas pierwszego porodu tej pani.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może to i śmieszne ale z porodami tak już jest ,stety ,niestety ale nie wszystko da się tu przewidzieć i zaplanować.No chyba ,że umówione cc na dwa ,trzy tygodnie przed terminem.Ja miałam nieplanowane cc tydzień przed terminem gdzie jeszcze dwa dni przed lekarz się zarzekał ,że na 99% urodzę po po terminie ale jak widać dzieci lubią nam płatać figle.

Inne tematy z forum

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?