Debile na drogach

Temat dostępny też na forum: Banino Motoryzacja
Mam pytanie, jakie trzeba mieć braki w fantazji i inteligencji, żeby na drogach piaskowych miedzy domami jeździć ponad 60 km/h ? Dotyczy akurat Pszennej i dróg koło niej ale takie pomysły to widać wszędzie. Niedosyc, ze pòłinteligenci zostawiają tumany piachu w powietrzu to jeszcze nie patrzą na idących pieszych. Dla wszystkich debili mam propozycje startu w rajdzie Mazur (drogi szutrową), choć szkoda ich rodzin bo mogą sobie zrobić krzywdę .
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Debile na drogach

Na Źrodlanej też ich nie brakuje, a po ułożeniu płyt jumbo spodziewam się Formuły 1.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego coraz bardziej sie ciesze, ze ulica Ogrodawa jest jaka jest:)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Takie podejscie nic nie zmienia, wariaci i tak raczej nie patrza na to co robia z samochodami, a w przypadku gdyby zrobic porzadne drogi z ewentualnymi lamaczami, czy ograniczeniem wszystkim jezdziloby sie znacznie wygodniej. lepiej i mniej kosztownie..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

w Rębiechowie jeździ kobita ok 60- ki, srebrnym Fordem Fusion i łycha prawie po nogach. Ale ja ją namierzę......Swoją drogą szkoda mi tych co mają domy przy drodze, tumany kurzu. Ale zrób zadymkę swoim autem przed domem tego co popylał, od razu awantura i straszenie policją....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma "rajdu mazur" -.-
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ulicą Rolniczą wielu kierowców nie widzi matek z wózkami i na pełnym gazie pędzą jak debile to mało powiedziane.....Kiedyś tego nie było...czy to tak dużo kosztuje zwolnić....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

żródlaną pędzą chmary na osiedle Chmary( jełopy w autach na kredyt)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

spokojnie, jak ja albo ktorys z moich kolegow widzi takiego to odrazu stajemy na srodku drogi i jest rozmowa, jeden juz wylapal bo za duzo mial do powiedzenia hehe
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeden...a od reszty sam załapałeś pewnie po zębach internetowy mocarzu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ci oburzeni niech sobie odpowiedzą na pytanie: ile jeździcie wracając do domu na odcinku od ronda turbinowego do Bysewa gdzie jest 50 km/h? Kto tam wyprzedza na podwójnej ciągłej i przejściach dla pieszych?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

celos
Tam nie jest teren zabudowany, matki z wózkami i dzieci tam raczej nie spaceruja , zatem co ma piernik do wiatraka, OGARNIASZ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

przyjrzyj się znakom mm, od ronda turbinowego do skrzyżowania w Bysewie JEST teren zabudowany, i lubią tam stać z suszarką...nad czym zresztą ubolewam, bo droga prosta, widoczność dobra, i to ograniczenie do 50 jak dla mnie przesadzone...;P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie do końca - jadac od strony zakładów produkcyjnych (powiedzmy że od Żukowa) jest odcinek który nie ma znaków więc tutaj bym się spierał

Skoro nie ogarniasz treści znaku 'Teren zabudowany' to nie miej pretensji, że inni kierowcy poruszający się w twojej okolicy też mają go gdzieś.
Na odcinku rondo turbinowe-Bysewo (skrzyżowanie z Budowlanych) JEST teren zabudowany czy się to komuś podoba, czy nie. Brak matek z wózkami i dzieci nie ma tu nic do rzeczy.
Mam nadzieję, że policja przy najbliższej okazji wytłumaczy ci przy pomocy bloczka mandatowego co oznacza ten trudny termin.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

odcinek rondo turbinowe do pętli Bysewo - obszar zabudowany z dwóch stron 50km/h.(lubią suszyć - dla mnie absurd ta 50tka tam) Dalej koniec obszaru zabudowanego ale 70km/h (ostatnio znak przewrócony, od kilku dni powrócił na swoje miejsce. odcinek ten kończy się chwile przed stacją gdzie jest na MOMENT 90 bo odwołanie 70tki i przy wysepkach przy stacji znów 70tka. Przy światłach obszar zabudowany 50.
Dziękuję!

co do Rolniczej jeżdże tam sporadycznie do Rolnika - nie wyobrażam sobie tam jazdy szybciej niż 40 :/ - sorry ale ja dbam o swój samochód.

Kolejowa - ludzie opamiętajcie się tam jest znak "strefy zamieszkania", to m.in;
- prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
- możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
- prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
- zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
dodatkowo pierwszeństwo z prawej bo nie ma tam znaków wskazujących inaczej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

"odcinek rondo turbinowe do pętli Bysewo - obszar zabudowany"-w naszym kraju to jest jakaś masakra z tym obszarem zabudowanym tak naprawde powinien sie skończyć za skrzyzowaniem-jadąc od turbinowego.Dalej są już działki i petla w bysewie nie wiele zmienia.Mam wrażenie że znaki w naszym kraju stawia się zbyt często bez logiki.Tam gdzie są potrzebne ograniczenia prędkości to ich nie ma i na odwrót.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz z tym problem - napisz pismo da Zarządu Dróg w Gdańsku. Czy się nam to podoba, czy nie jako kierowcy jesteśmy zobligowani do przestrzegania znaków i przepisów. Wszędzie! A nie tylko na ulicy pod własnym domem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

zgadzam się na całym tym odcinku powinna być 70tka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Celos. Chyba nie do końca zrozumiałeś wętek. Jeżeli na prostej drodze z szerokim poboczem i jeszcze szerszym przydrożem, jaką jest ul. Lotnicza, uzasadnione jest ograniczenie prędkości do 50 km/h (moim zdaniem totalna bzdura), to jakie powinno być ograniczenie prędkości na drodze biegnącej 2m od płotu posesji?? Jeżeli nadal nie wiesz o czym mowa, to zapraszam na ul. Źródlaną.

Jeżli uważasz, że powinno być mniej niż 50 to napisz do Urzędu Gminy pismo w tej sprawie. W czym problem?
Wkurza mnie tylko takie wybiórcze traktowania przepisów. "Pod moim domem macie jeździć powoli, ale Nowatorów lub Lotniczą to będe sobie jechał ile mi się podoba". Albo traktujemy prawo poważnie albo nie.
A poza tym żadne przepisy nie zastąpią zdrowego rozsądku kierowcy.
Wkurza Cię 50 na Lotniczej? To przypomnij sobie skoszony przystanek przy Biedronce przez takiego jak Ty, którego zdaniem to totalna bzdura, bo przecież wie lepiej ile można tam jechać. Cud, że chwilę wcześniej autobus zabrał stamtąd dzieci.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Celos zdrowego rozsądku nie zastąpią żadne znaki , chodzi nam o to żeby oznakowanie było adekwatne do drogi,gdzie jest sens na wspomnianym wyzej odcinku robic obszar zabudowany? Idąc tym tropem mozna postawić znak oszaru zabuowanego na wjeździe na obwodnice.Wypadki moga zdażyc się wszędzie.....

nowatorów -żródlana. Życzę wszystkim rozsądku jednak gdy posiadacz prawka widzi kilka płyt prostej drogi to liczydło zamyka się na ...ile?

Dość kuriozalna sytuacja: Pszenna ograniczenie prędkości do 30 km/h i 3.5 t a po drugiej stronie Źródlana, taka sama droga, ale tutaj hulaj dusza - można 50 km/h i choćby 1000 ton !!! Ta gmina nic nie robi, nie ma jakiejkolwiek wizji i zasad a działa tylko wtedy jak uda się o coś wykłócić. Mieszkańcy Źródlanej są chyba mało kłótliwi - czas na działania. Nie czekajmy aż ktoś zginie przez wariata !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a gdzie na Pszennej jest ograniczenie do 30?

Może nie zwróciłam uwagi ale wydaje mi się że wjazd na Pszenną od Lotniczej ma ograniczenie 30 km. Ale pewna nie jestem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie ma takiego ograniczenia niestety

Wjazd z Lotniczej, po prawej stronie (po stronie Odido) stoi słup, a na nim znak z ograniczeniem prędkości do 30 km/h i drugi z ograniczeniem 'wagowym'...

No właśnie. Po co stawiać znaki skoro ludzie i tak na nie nie patrzą.

Właśnie jechałam Pszenną od strony Odido - ograniczenie prędkości 30km/h i zakaz dla pojazdów o wadze powyżej 3,5t (nie dotyczy pojazdów budowy). Ciekawe, czy od strony każdego wjazdu na Pszenną są takie ograniczenia?

Od Lipowej jest identycznie.

Choć nie jeżdżę Pszenną to kątem oka zauważyłam takie białe kółeczko z czerwoną obwódką i cyferką 30 w środku :) Ciekawe czemu część forumowiczów piszących o " wariatach " drogowych jest tak mało spostrzegawcza :( Jazda na pamięć ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest znak!

Przyznam szczerze, nie widziałem tego znaku ograniczenia do 30 km/h musieli postawić go stosunkowo niedawno, ale to bardzo dobrze. Wjeżdżając na pszenna z lotniczej i odwrotnie, często jest to bardzo trudne przy wzmożonym ruchu, na tyle trudne ze czlowiek glownie koncentruje sie na samej możliwości wjazdu. Moze szkoda ze nie są powtórzone te znaki lub trochę bardziej odsuniete od lotniczej. Choć wiem ze znaki nie wile pomogą na glupote. Nagminnie widzę jak jeżdżą olbrzymie ciężarówki, albo pędzą osobówki, np wczoraj jakiś młody chlopaczak starym jasnym pasatem zapi...ał jakieś dobre 70km/h wzdłuż nowych szeregowców. Albo inny idiota notorycznie jezdzi na jednym kole motocyklem po osiedlu rodzinnym, do tego ma kamerę na kasku aby uwiecznić swoje debilne wyczyny :(

mam nadzieje, ze spotkam tego kretyna od jednego kola na rodzinnym. Jeszcze niestety nie widzialem go

Ten debil na motorze wjeżdża sobie od ul. Pszennej w ul. Brzozowy zagajnik tj. przy centrum Feniks. Choć ostatnio go nie widzialem, moze wyjechał lub leży w szpitalu :/

15 maja wysłałem maila do UG w Żukowie o następującej treści:

"Szanowni Państwo,
przed dwoma dniami rozpoczęły się prace układania płyt "jumbo" na ul. Źrodlanej w Baninie. To oczywiści dobra wiadomość dla mieszkańców ulicy. Pragnę jednak zapytać, czy przewidzieliście Państwo oznakowanie tej ulicy znakami ograniczenia prędkości? Niepokoi mnie bowiem to, co będzie się tu działo, skoro jeszcze przed ułożeniem płyt wielu kierowców pruło po Źrodlanej na pełnym gazie nie zważając na mieszkańców. Niepokoi mnie to tym bardziej, że krawędź układanej drogi będzie przebiegać teraz w odległości zaledwie 2-2,5 m od ogrodzeń znajdujących się tu domostw, co stanowi przesłankę do kolizji przy wyjeżdżaniu z posesji, a przede wszystkim narazi na niebezpieczeństwo potrącenia mieszkańców posesji, zwłaszcza dzieci, nie wspominając już o zwierzętach domowych. Proszę o stanowisko Gminy."

Na razie odpowiedzi brak!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wystarczy chodzić gęsiego w przeciwnym kierunku do ruchu pojazdów i nie będzie problemów z rozjechanymi stopami
poza tym zwróćmy uwagę że to piesi korzystają z drogi a nie pojazdy z chodnika więc krótko mówiąc pretensje na bok lub do Burmistrza Gminy Żukowo z petycja o chodnik
tak, mam dzieci i chodzę z nimi tamtędy i jeżdżę rowerkami, też mnie to boli ale chodzę zgodnie z przepisami, a to czy wariat leci 30 czy 130 to już jego sumienie a nie moje,
tka wiem inaczej będę mówił jak mi dzieciaki przetrąci
pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Generalnie nie zrozumiałam :) ale na psa urok - nie wywołuj wilka z lasu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolejny wypadek kolo biedronki,ludzie jeżdżą jak szaleni później skutki....
http://kartuzy.info/wiadomosc,19111,Banino-Zderzenie-samochodu-z-motocyklem.html

A dopiero ktoś tu pisał, że 50 na Lotniczej to idiotyzm i spokojnie można 70 ustawić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

gratuluję czytania ze zrozumieniem...ktoś, gdzieś...;/...nie na Lotniczej, tylko mowa była o Nowatorów- od ronda turbinowego do skrzyżowania w Bysewie!...ale po co doczytać, do bicia piany wystarczy, ze ktoś, gdzieś...:/

Również gratuluję. Sądząc po ortografii to również umiejętność po polsku pisania jest ci obca.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

w niedziele znowu na tym samym skrzyzowaniu trafila sie insignia z corsa zdaje sie, bylo grubo bo od jednego odpadlo kolo :/
Dziekujemy panie Burmistrzu za bezpieczne drogi :D

http://kartuzy.info/wiadomosc,19111,Banino-Zderzenie-samochodu-z-motocyklem.html
wczoraj wieczorem kolejny wypadek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to bylo w piatek wieczorem

ten wypadek z czerwonym motorem

Inne tematy z forum

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (3 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...