Dieta Kopenhaska

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny czy ja stosowalyscie? Co o niej sadzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dieta Kopenhaska

osobiście nie mam cierpliwości do takich diet, ale moja siostra stosowała i schudła, chociaż nie tyle ile tam piszą, że 7-15 chyba, tak? ona schudła z 5.. Trzeba mieć silny charakter, żeby dotrwać do końca diety :)

a jaka to dieta jesli mozna wiedziec?

w wyszukiwarce można znaleźć kilka wersji - nieznacznie się różniących od siebie - np tutaj:
http://www.twojadieta.info/dieta/kopenhaska/

tam jest info ze 2-3 szklanki jogurtu - w innym miejscu mozna znalezc 2/3 szklanki jogurtu :)

dieta jest rygorytyczna i nie powinno się nawet rzuć gumy w tym czasie

Ja ja stosowalam gdzies dwa lata temu i schudlam 13 kg w ciagu miesiaca. Na szczescie nie mialam efektu jojo ani zadnych innych efektow ubocznych. Probowalam pozniej jeszcze pare razy powtorzyc diete ale nie dalam rady. Moj organizm juz nie jest tak silny jak kiedys:)poprostu zle sie czulam.

diete można stosować 13 dni a potem nie powinno się jej przedłużać, ani powtarzać szybciej niż po 3 miesiącach, ale słyszałam, że po diecie też się chudnie, ponieważ ona reguluje proces przemiany materii

juz sobie znalazlam na googlach

to dieta dla wytrwałych. Za pierwszym razem jak ją stosowałam to ledwo właziłam po schodach i miałam mroczki przed oczami. Za drugim było lepiej i udało się schudnąc 6 kg. Wrócił jeden,więc nie jest tak źle z tym jo-jo

Polecam dietę dr Dukana,naprawdę fajna,elastyczna,nie wolno być głodnym na niej a co najważniejsze są efekty:)

Stosowałam dietę ze trzy lata temu, schudłam 5 kg ale one wróciły po 2 tygodniach, do tego bardzo osłabiły mi się włosy i organizm, nie polecam

polecam książkę dr Pierre Dukan'a "Nie potrafię schudnąć", jest w większości księgarń za 19,90zł. Sama jestem w trakcie czytania, a moja znajoma stosując się do zaleceń autora zgubiła 3 rozmiary i co najważniejsze nie ma efektu jo-jo :)

Ja na Dukanie od 5 września schudłam już 7-7,5 kg :-). Więc polecam oczywiście.

ja ja przeszlam i schudlam 5 kg w te 13 dni i nic nie wrocilo... malo tego - uregulowala mi ladnie przemiane materii :)
ale to bylo 5 lat temu, jeszcze w LO... ;) wtedy bylam twarda :P niedawno chcialam ja powtorzyc i juz nie dalam rady :/

byłam na niej i średnio mi się podobała, znajomi, którzy nawet nie wiedzieli, że ją stosuję pytali się mnie czy jestem chora bo słabo wyglądam no po prostu zmizerniałam trochę podczas jej stosowania
później zresztą czytałam w kilku artykułach, że ta dieta jest zła dla organizmu, co w sumie jest logiczne jak się pomyśli, że na śniadanie pije się tylko kawę z cukrem a w końcu wszędzie się mówi, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia
wg mnie to tylko na własne ryzyko stosować ;)

zapewne sa mniej drastyczne a również skuteczne :)

doczytaj dokładnie w książce, a nie bzdury piszesz, oprócz kawy lub herbaty i nie z cukrem tylko z aspartamem, czyli słodzikiem je się do wyboru 2 chude jogurty bądź plaster szynki z indyka itp

chyba nie zrozumiałaś. wg mnie jest mowa o Kopenhaskiej. I tam jest własnie tylko kawa

To ja podbije troche watek bo mam pare pytań.
Mysle nad tym zeby przejsc na ta diete ale nie jestem pewna co do paru rzeczy:

Jest mowa o szpinaku (gotowanym rozumiem) moze to byc zamrozony szpinak? i ile sie go gotuje?
Jest mowa o befsztyku (czy sie go smazy? jak- na oleju?)
Jest mowa o rybie (ile tej ryby? cala? smazona, gotowana??)
Jest mowa o salacie z cytryna. Znaczy o soku z cytryny?
Jaki to jest "duzy owoc" czy to moze byc kazdy owoc?

Rozumiem ze nie mozna uzywac zadnych przypraw podczas tej diety, czy tak?

Moze glupie pytania, ale jak juz mam isc na taka diete to wolalabym jednak miec wszystko dokladnie wypisane :D

Wyslalam za szybko :)
Bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi. Diete chcialabym zaczac od przyszlego poniedzialku i do tego czasu wolalabym sie na spokojnie przygotowac i "nastawic psychicznie" ;))

hej. jesli chodzi o szpinak to jak najbardziej może byc mrozony. Ale polecam szpinak w liściach,a nie rozdrobniony, bo ten drugi jest po prostu obrzydliwy (gotowanie polega na rozrmrożeniu go w garnku az bedzie cieply). Przypraw nie powinno sie uzywac,ale ja nie wyobrażam sobie szpinaku bez odrobiny soli. Ja przyprawiałam i i tak schudłam 6 kg. Co do ryby to najlepiej jest ja upiec w piekarniku owinętą w folie aluminiową bez żadnego tłuszczu. Jesli chodzi o befsztyk, to za każdym razem wychodziła mi podeszwa, więc zamiast tego jadłam kawałki piersi kurczaka uduszone na wodzie w garnku.
Cytryna oznacza pokropienie sałaty sokiem ;-)) Co do cytryny to w tej diecie zaleca sie równiez picie wody z sokiem z cytryny,bo to neutralizuje wydzielajace się soki trawienne, które za bardzo nie maja co trawić ;) Duzy owoc to najlepiej jabłko czy gruszka. Np banan jest dosyć kaloryczny. Dobrze smakuje "sałatka" np z jabłka i kawałków nektarynki

ja tez zaczynam od poniedziałku :) to juz trzecie podejście. mam nadzieję,że się uda

powodzenia

no i dobrze jest brac jakiś zestaw witamin np Centrum, bo dieta jest bardzo uboga. podobno mozna nabawić się anemii

Dziewczyny, ja jestem zdecydowana przeciwniczka takich diet. za to polecam bardzo urozmaicona i bardzo logiczna diete strukturalna Dr. Bardynia. Bez wyrzeczen, jedzac po prostu zdrowe i smaczne rzeczy mozna naprawde schudnac. Sa tez wersje weekendowe dla tych co prowadza nieregularny tryb zycia.
Ja do tych diet jestem najbardziej przekonana, bo one dostraczaja organizmowi po prostu zdrowe produkty i sa bardzo urozmaicone. I najwazniejsze, ze juz stosujac dwa posilki strukturalne podczas dnia sie chudnie. Ja siedze dlugo w pracy i obiad jem w kantynie. Tak wieci nie bylam w stanie jesc wszystkicj posilkow, a i tak schudlam.
wrzucie sobie w wyszukiwarke i same poczytajcie. Ja kupilam sobie dwie ksiazki (jedna dieta weekendowa polegajaca na piciu koktajli przygotowanych z owocow i warzyw, a druga to odchudzajaca ksiazka kucharska, gdzie podane sa przepisy na potrawy). i co najwazniejsze, dieta jest dostosowana do naszego klimatu oraz naszych przyzwyczajen kulinarnych. do mnie ona naprawde przemawia i sa efekty. tak wiec bardzo polecam.
Ja chcialam schudnac jakies 3-4 kilo i bez zadnych wyrzeczen mi sie udalo. Plus te przepisy sa dodatkowa inspiracja w kuchni, bo czasem nie bardzo wiem co przygotowac na obiad czy kolacje. polecam

dziewczyny dacie sobie spokój z tą dietą.efekt jo-jo gwarantowany mówi Wam to weteranka tej diety. Co z tego, ze się szybko chudnie (zwłaszcza za pierwszym razem i w pierwszych dniach jej stosowania), skoro pozbawiacie swój organizm wielu potrzebnych mikro- i makroelementów. Nie warto tak katować swojego organizmu!

Jeżeli ktoś mimo wszystko decyduje się na tę właśnie dietę, niech lepiej dotrze do oryginału z przed 10 lat. W necie krążą teraz takie odmianki, które (podejrzewam) wprowadziły dziewczyny dla których ta właśnie dieta była zbyt rygorystyczna.
Tam nie ma wyborów jogurt lub szynka tylko jest i jedno i drugie. Owoc =jabłko, pomarańcz lub grapefruit (ok. 100 - 150 gram). O żadnych gruszkach i bananach nie ma nawet mowy. Poza tym podany jest sposób przyrządzenia i waga każdego produktu.

Ja stosowałam tą dietę. Już po pierwszym tygodniu schudłam 7kg, więc ja przerwałam. Gdybym schudła 15kg miałabym anoreksję - chyba. Nie miałam efaktu jojo dopiero jakieś 2 miesiące po ślubie (czyli około 5 miesięcy po diecie) znów nabrałam z 4 kg ale to przez złe odzywianie się i siedzenie w domu.

dziewczyny chyba lepiej isc do dietetyka i sie poradzic fachowca

ta dieta spowalnia metabolizm i jest po niej efekt jojo. najlepiej skorzystać z porady dietetyka , który indywidualnie dobierze dietę.

dr Pierre Dukan'a "Nie potrafię schudnąć" a ma ktoś może żeby wysłac mi tą książkę na e-maia wiem ze nei jest doga ale i naewno ma ktoś w kompie pozdrawiam :) i czekam na e-maila kk84@o2.pl

kppk84@o2.pl podałam wyzej zlego e maia ;)

Robiłam już chyba wszystkie "diety" i wiem,że guzik to daje! Na kopenhaskiej zgubiłam 6 kilo tylko co z tego? Wróciłam do mojego starego żywienia i wszystko wróciło! W czasie takich głodówek schodzi woda z organizmu,a nie tłuszczyk! Poza tym dieta to nie dwutygodniowa męczarnia i głodówka tylko prawidłowe odżywianie!
Zmiana złych nawyków żywieniowych! Co z tego,że jem bardzo mało jak robię to na noc bo w dzień ciągle brakuje czasu. Całe dnie na kanapeczce,a na wieczór pyszny obiad i leżenie na kanapie!
Teraz uczę się tego co najważniejsze: 5 małych posiłków dziennie,ostatni ok 19, próbuje nie podjadać i jest dobrze.Jem wszystko,nie jestem głodna,a kilogramy spadają! w trzy miesiące 4 kilo mniej:)
POLECAM!

Dziękuję bardzo, bardzo za pomoc!
Ja wiem, że dieta do najzdrowszych nie należy, ale jeśli mam już zgubić jakieś zbędne kilogramy to właśnie w taki rygorystyczny sposób. Wszystkie diety gdzie mogę "jeść wszystko tylko mało i w odpowiednim łączeniu" nie zdają u mnie kompletnie egzaminu :))
Podoba mi się ta dieta, właśnie dlatego, że są te wyrzeczenia, że jest bardzo ścisła i nieskomplikowana (mówiąc o potrawach).
W zasadzie równie dobrze mogłabym codziennie przez 13 dni chodzić na siłownie i wyciskać z siebie 7 poty ;) ale skoro nie mam i raczej nie będę mieć prywatnego trenera który będzie nade mną stał jak kat to musi mi wystarczeć to ;P

O dodatkowych witaminach wiem, już mam :) Mam nadzieje, że uda mi się zacząć od poniedziałku :D Nie mogę się doczekać nawet :P. O efekt jo-jo się nie martwie, nigdy nie miałam z nim problemu. A jeśli poczuje w trakcie, że to nie był najlepszy pomysł, to dam sobie z tym spokój. A może i przerwe szybciej, jak uznam, że schudłam wystarczająco :P
Dziękuję jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi :) Jesteście niezastąpione. Pozdrawiam

hej Indie. Ja tez miałam zacząć od poniedziałku i już nawet mam w lodówce szpinak i sałatę ;-) ale wczoraj spotkałam dawno nie widzianego kolegę, który zawsze miał problemy z nadwaga i dużo schudł. Okazało się,że poszedł do dietetyczki w Sopocie z jemzdrowo.pl. Jego zona mówiła mi,że miał tak ułozone menu,że zjadał wprost góry jedzenia i nikt mu nie wierzył,że jest na diecie. W 2 miesiące pozbył się 10 kg. Ja chyba też się zdecyduję,ale w innym wątku zadałam pytanie czy ktoś jeszce ma takie dobre doświadczenia, bo warto się upewnić. Wiem,że pierwsza wizyta kosztuje 90 zł, co dalej to nie wiem,ale do nich napisałam. Mój znajomych chodził od tej Pani co 2 tyg na pomiary i ważenie i po nowy jadłospis,żeby się nie znudziło.

No nic, jak mi sie uda to dam znać. Ja mam mierzenie do sukienki w styczniu i do tej pory chciałabym juz być laska ;-) Może 10 kg to za dużo dla mnie,ale tak 5-7 byłoby super i mam nadzieję,że ta dietetyczka sobie z tym poradzi ;)

pozdrowienia

Ta dieta działa, ale jest nie tylko masakrycznie trudna to i szkodliwa. Do tego efekt jojo jeśli po jej skończeniu wrócisz do starych nawyków żywieniowych. Tu masz poradnik jak wychodzić z tej diety, żeby nie przytyc http://kopenhaska.info.pl/jak-nie-przytyc-po-diecie-kopenhaskiej-czyli-unikamy-efektu-jo-jo/